‘Mede door BSR voel ik mij zóveel beter dan jaren geleden!’
Jarenlang werkte ik in de automatisering. Op een dag, nu bijna 20 jaar geleden, was ik in mijn auto op weg naar een klant. Het gebeurde in een split second: een auto reed mij met hoge snelheid van achteren aan. Ik herstelde niet goed van deze abrupte botsing – mijn gewrichten en spieren hebben het flink te verduren gehad. Zó flink, dat na een tijd bleek dat ik niet meer kon terugkeren naar mijn werk.’
Hubert Beekman
Een goede zet
BSR-practitioner Hubert: ‘Door het ongeluk en door het verlies van mijn werk had ik veel spanning en stress opgebouwd in mijn lijf. Mijn spieren waren verkrampt, ik was erg prikkelbaar en kon me niet meer ontspannen. Ik voelde me een wrak en wanhopig. Gedachten als ‘Wat moet ik nu nog?’ gingen door me heen. Het leven was zwaar. Om wat meer rust en stilte te ervaren, besloten mijn vrouw en ik naar Portugal te vertrekken. Hier hadden wij een vakantiehuis. Dit bleek een goede zet: ik knapte iets op.
BSR hielp!
Echt effect hadden de BSR-behandelingen die ik tijdens een vakantie in Nederland volgde. Mijn lichaam werd ertoe aangezet om langzaam de spierverkrampingen los te laten. Ik merkte dat ik steeds meer ontspanning in mijn lichaam ervoer, en dat ik soepeler werd. Ik stond versteld: de klachten die mij jarenlang achtervolgden, waren door BSR binnen korte tijd een stuk verminderd. Al snel besefte ik: ik wil zelf ook iets met BSR gaan doen!’
Leren in Zuid-Afrika
‘Na een fantastische opleidingsperiode in Zuid-Afrika heb ik sinds 2014 mijn eigen praktijk in Nederland, waar ik mensen met diverse klachten help. Noem het maar op: pijn en kramp in de rug, nek, hoofdpijn, migraine, bekkenklachten, spierpijn, rusteloze benen, whiplash… De klachten hebben meestal één ding gemeen: ze komen voort uit spanning die zich heeft vastgezet in het lichaam. Sommige mensen lopen zelfs al jaren rond met hun klachten, waar zij volgens de artsen maar ‘mee moeten leren leven’. Gelukkig kan BSR in de meeste gevallen wél helpen.’
‘Zo’n behandeling is erg ontspannend: sommigen vallen in slaap’
Ontspannen behandeling
‘Hoe ik precies te werk ga? Door middel van nauwkeurige testen ga ik na waar en in welke richting de spierspanning in het lichaam zit. Hierbij let ik op de voeten. Hier is de reactie op de testen het sterkst. Is het eenmaal duidelijk waar de spierspanningspatronen aanwezig zijn, dan kan het lichaam ertoe worden aangezet om deze los te laten. Dit doe ik door het geven van precieze drukimpulsen, op de plekken waar dat nodig is. Zo’n behandeling is erg ontspannend: sommigen vallen in slaap op de behandelbank! Veel mensen ervaren ook frustratie en psychische stress vanwege hun klachten. Ik vind het belangrijk dat mensen zich begrepen voelen. Het met elkaar in gesprek gaan is dan ook onderdeel van de behandeling.’
Luister naar je lichaam
‘Zelf onderga ik regelmatig ook een BSR-behandeling. Mede door BSR voel ik mij zóveel beter dan jaren geleden: ik leef gezonder, en doordat ik beter aanvoel wat mijn lichaam nodig heeft, ben ik veel meer ontspannen en relaxter. En dat gun ik jou ook! In deze drukke maatschappij vragen mensen veel van zichzelf en hun lijf, en worden er vaak grenzen overschreden. Met allerlei (spannings)klachten tot gevolg. Maar als je leert luisteren naar het gefluister van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.