‘Mijn eetpatroon houdt mijn Parkinson in toom’
Parkinson beheerst het functioneren van het hele lichaam. Niet alleen kost alles meer energie, dus ook boodschappen doen en koken, maar door medicijngebruik kun je ook nog eens smaak én gewicht verliezen. Daarnaast kun je moeite hebben met kauwen en slikken of darmproblemen ontwikkelen. Het is dus best een uitdaging om een eetpatroon te ontwikkelen waarmee je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Vitaal en Gezond ondersteunt mensen met Parkinson daarom graag bij het vinden van een passend voedingsplan.
Op onderzoek
Zo vertelt Margaretha (58) over haar ervaring: ‘Ik hoor het de arts nog zeggen: je hebt Parkinson. Op dat moment zag ik mijn toekomst voorbijflitsen. Een bevende oude vrouw die alleen nog maar uit een rietje kan drinken. Als iemand die altijd lid is geweest van minstens twee sportclubs, kon ik dit beeld maar moeilijk accepteren. Ik wilde mijn actieve levensstijl nog niet opgeven. Daarom ben ik meteen in actie gekomen en op onderzoek uitgegaan.’
In controle blijven
‘Ik spitte het internet door, las boeken en praatte met verschillende deskundigen en medepatiënten. Alles om meer te weten te komen over Parkinson. Ik wilde de ziekte voorblijven, te slim af wezen, in controle blijven. Al snel kwam ik erachter dat gezonde voeding hiervan een groot deel uitmaakt. Daarom besloot ik mijn hele eetpatroon om te gooien. Zodoende kwam ik bij Vitaal en Gezond terecht.’
Minder eetlust
‘Ondanks mijn liefde voor sport heb ik nooit echt op mijn voeding gelet. Ik ben altijd een enorme zoetekauw geweest en at eigenlijk alles wat binnen handbereik was. Ik houd gewoon van lekker eten, of het nou gezond is of niet. Toen ik leerde dat suikers en koolhydraten een averechts effect hebben op Parkinson-symptomen en eiwitten de werking van medicatie beïnvloeden, was dat best even wennen. Opeens was ik constant bezig om voedingsplannen te maken om de juiste balans te vinden. Bovendien kreeg ik steeds minder eetlust door de medicijnen die ik slikte en viel ik sneller af.’
‘Ik ben altijd een enorme zoetekauw geweest en at eigenlijk alles wat binnen handbereik was’
Voedingsplan
‘Vitaal en Gezond heeft me hierbij enorm geholpen, door voedingsplannen op te stellen waar ik me ook daadwerkelijk aan kan houden. In het begin moest ik echt een knop omdraaien, maar het heeft geen moment als een straf gevoeld. Ze gaan echt met je op zoek naar een eetpatroon dat aansluit bij jouw leefstijl en jouw persoonlijke voorkeuren. Dankzij Vitaal en Gezond voel ik me vitaler en gezonder dan ooit – en ik geloof echt dat het helpt om mijn symptomen zoveel mogelijk voor te blijven.’
Tips bij Parkinson
- Drink voldoende water (1,5 liter) om verslikken te voorkomen en de spijsvertering te bevorderen.
- Heb je moeite met kauwen, maak je eten dan smeuïg met extra jus of saus of vervang bijvoorbeeld brood door pap.
- Eet drie uitgebalanceerde maaltijden met twee of drie tussendoortjes, of verspreid vaker kleinere maaltijden over de dag bij slikproblemen of misselijkheid (sla geen maaltijd over!).
- Varieer voldoende: vul je bord met verschillende soorten groente en fruit, volkoren granen, peulvruchten, zaden, noten, vis, vlees, ei en vegetarische producten.
- Koolhydraten en suikers kunnen onwillekeurige bewegingen verergeren, maar blijf wel genoeg complexe koolhydraten eten om je gewicht en energie op peil te houden. Eet in ieder geval 30 calorieën per kilo lichaamsgewicht en extra calorieën als dat nodig is.
- Zorg voor een goede verhouding tussen koolhydraten en proteïnen: tenminste 4/1 of 5/1. Let op dat een teveel aan eiwitten de werking van medicijnen kunnen verminderen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.