Moet je eens horen: alles over tinnitus
Er wordt weleens voor de grap beweerd dat, wanneer je een zeeschelp tegen je oor houdt, je het ruisen van de zee hoort. Dit is eigenlijk het ruisen van je oor. Wanneer je de schelp weer wegdoet, is de ruis weg. Maar wat als je constant een ruis of een pieptoon hoort? Grote kans dat je te maken hebt met tinnitus!
Tinnitus
Fluiten, suizen, zoemen of piepen. ‘Tinnitus’ is een verzamelnaam voor geluiden die niet van buiten komen, maar in je oor zelf worden ervaren. Grote kans dat je weleens uit het niets een pieptoon hebt gehoord die vanzelf weer verdween. Met tinnitus ervaar je dit geluid constant. Hoewel je knettergek kan worden van tinnitus, is het niet schadelijk. Het kan alleen wel je dagelijks leven negatief beïnvloeden. Hoe kan het toch dat je met tinnitus te maken krijgt?
Gevolg medicijnen
Tinnitus is een bijwerking van bepaalde medicijnen. Denk bijvoorbeeld aan aspirine. Een andere oorzaak is een verkoudheid of oorontsteking waarbij vaak een zoemende ruis wordt ervaren, vooral naarmate de dag vordert. Als het langere tijd aanwezig is, kan het worden veroorzaakt door te harde omgevingsgeluiden zoals vuurwerk, discotheken of machinale geluiden op het werk. Soms ontstaat er tinnitus na een ongeval, zoals een whiplash of een hersenschudding. Zijn deze oorzaken uitgesloten, maar heb je vooralsnog last van oorsuizen? Dan is het goed om verder te kijken naar andere lichamelijke oorzaken.
Vernauwing bloedvaten
Dit kan bijvoorbeeld een vernauwing van je bloedvaten zijn. Stel je een rivier voor die woest stroomt. Deze maakt meer geluid dan een kabbelend beekje. Het ruisen wordt soms veroorzaakt door een overdruk op de bloedvaten die bij het oor gelegen zijn. Stress is van grote invloed op de vernauwing van je bloedvaten. Je bloeddruk neemt toe en je verbruikt stoffen die je bloedvaten verwijden zoals magnesium en serotonine.
Daarnaast is een chronische (laaggradige) ontsteking een oorzaak van vernauwde bloedvaten. Wanneer je een ontsteking hebt, trekken je bloedvaten samen om eventueel bloedverlies te voorkomen.
Daarnaast zie je dat bloed dikker wordt bij laaggradige ontstekingen, wat de druk op de bloedvaten verhoogt. Veel mensen hebben een laaggradige ontsteking zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Je voelt je tussen ziek en gezond in, snel moe, geen zin om te bewegen en een afkeer van kou, en ook kun je bijna geen tussendoortjes overslaan.
Stress is van grote invloed op de vernauwing van je bloedvaten
Overprikkeling zenuwstelsel
De tweede mogelijke oorzaak van tinnitus is een overprikkeling van je zenuwstelsel. In ons brein bevinden zich zenuwcellen die elektrische prikkels doorgeven. Tijdens stress maak je meer gebruik van een stof genaamd glutamaat. Glutamaat zorgt voor meer prikkelgeleiding, zodat de zenuwcellen sneller hun boodschap kunnen doorgeven. Het probleem ontstaat wanneer er te veel glutamaat wordt aangemaakt en onvoldoende wordt afgebroken. Een te veel aan glutamaat maakt je onrustig, te alert en kan leiden tot blozen, een trillend oog, hartkloppingen, ademproblemen en tinnitus!
Gezond voedsel en mineralen
Glutamaat is het E-nummer E621 en zit in ontelbaar veel voedsel. Denk aan pizza, paprikachips en Chinees eten. Merk je dat het erger wordt na het eten van dit voedsel? Tijd om zelf vers te gaan koken. De mineralen magnesium en zink remmen glutamaat. Gezond voedsel en een multi-mineraal worden daarom aanbevolen als je tinnitus hebt. Wat de laaggradige ontsteking of stress betreft, bij De Rode Pilaren kunnen we een suppletieadvies op maat geven om dit aan te pakken.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.