
Omega 3-vetzuren: hoe zit het nou echt?
Omega 3-vetzuren zijn de stoffen die je graag wilt hebben. Je kunt erdoor zien in het donker, het is de belangrijkste antidepressiva die we kennen en het kan het immuunsysteem weer op non-actief zetten na een ontsteking. Toch is er nog veel onduidelijkheid wat betreft de juiste voedingsbronnen ervan. Wat zijn deze vetzuren eigenlijk en hoe kom je eraan?
Onverzadigde vetzuren
Omega 3 is een groep onverzadigde vetzuren. Onverzadigd betekent dat er zijtakjes aan zitten die je lichaam kan gebruiken voor allerlei functies. Je hebt twee lengtes: EPA en DHA. EPA is de belangrijkste ontstekingsremmer die we kennen. Het brengt het immuunsysteem weer ‘thuis’ na een ontsteking. DHA is een bouwstof voor je netvlies waar de staafjes vol mee zitten. De staafjes gebruik je om te zien in het donker. Ook zitten lichaamscellen aan de buitenkant vol met DHA, waardoor hormonen en voedingsstoffen makkelijk hun werk kunnen doen.
Problemen door DHA-tekort
Typische problemen die erg nauw verbonden zijn met een DHA-tekort zijn de postpartum depressie, nachtblindheid, agressie en concentratieproblemen. Soms zie je in de zwangerschap dat de aanstaande moeder onvoldoende DHA-voorraad heeft, waardoor het ongeboren kind deze voorraad uit de hersenen van de moeder trekt. Om deze redenen en nog veel meer is het belangrijk dat je er voldoende van binnenkrijgt.
Voldoende omega 3
De voorloper van EPA en DHA is alfalinoleenzuur, welke in plantaardige voeding voorkomt. Denk aan lijnzaad, chiazaad en walnoten. Deze worden (vaak door veganisten) aangeprezen als een goede bron van omega 3-vetzuren. Dat klopt ook wel, maar het idee is dat je er de actieve vormen EPA en DHA van maakt. En die omzetting is maximaal een paar procent! Dat betekent dat je zo’n kilo walnoten per dag moet eten om maar in de buurt te komen van een goede dosering actieve vetzuren. Dat gaat hem niet worden, zeker niet als je bedenkt dat omega 6-vetzuren, de concurrent, als gezonde vetten worden gepromoot in het voedingspatroon. Denk hierbij aan zonnebloemolie en margarine. Dit alles maakt het alleen maar moeilijker om de omega 3 om te zetten.
Omega 3 is een groep onverzadigde vetzuren
Goed plantaardig alternatief
Omega 3 wordt voornamelijk in algen gevonden. Deze algen worden gegeten door zeedieren zoals vis en deze zetten de aanwezige DHA deels om in EPA. Algen zijn dan ook de enige plantaardige bron van de actieve omega 3 vetzuren. Als je een verschil wilt maken uit idealisme door de overbevissing niet te steunen, ga dan voor algenolie en zie dat handje walnoten als extra. Vaak bevat algenolie alleen maar DHA, maar dat is geen probleem want DHA is langer dan EPA. En iets eraf halen is makkelijker dan eraan zetten. Denk maar aan de cake die je onlangs hebt gebakken. Met andere woorden: als je DHA binnenkrijgt maak je er vanzelf EPA van.
Mooie producten
En die mooie omega 3-6-9 producten? Dat is prachtige marketing maar voegen niets toe. Omega 6 krijg je genoeg binnen via de voeding en omega 9 haal je lekker uit een goede fles extra vergine olijfolie. Nog lekkerder ook. Meer informatie? Neem gerust contact op met De Rode Pilaren.
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Als je regelmatig ’s nachts wakker wordt van pijn of tintelingen in je hand, en schudden helpt niet meer, dan is de kans groot dat je een zogenaamd ‘Carpale Tunnel Syndroom’ (CTS) hebt.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.