Orthomoleculaire geneeskunde: je bent wat je eet
‘Wat dan ook de vader van de ziekte is, de moeder is altijd verkeerde voeding’, is een bekende uitspraak van de Griekse arts Hippocrates (460-370 v. Chr.). Het inzicht dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij geneeskunde, was dus al vroeg bekend. Bij orthomoleculaire geneeskunde ligt de nadruk op het eten van de juiste voeding. Het doel is om zoveel mogelijk nuttige en goede voedingsstoffen binnen te krijgen, en zo min mogelijk schadelijke.
Klachten
Loop je op dit moment rond met die eeuwige buikklachten of aanhoudende migraineaanvallen? Wil je gezonder gaan leven en meer op je voeding letten? Open je ogen eens voor orthomoleculaire geneeskunde, het kan jou misschien van die vervelende klachten afhelpen.
Orthomoleculaire geneeskunde
Bij deze vorm van geneeskunde worden alleen middelen gebruikt die bekend zijn voor het lichaam, natuurlijke stoffen dus. Wanneer je een behandeling ondergaat, worden er optimale hoeveelheden voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en belangrijke vetzuren toegediend. Er wordt op cel- en molecuulniveau gekeken welke voedingstoffen een positieve invloed hebben. Omdat er met stoffen wordt gewerkt waar het lichaam bekend mee is, komen bijwerkingen en schade aan het lichaam niet tot nauwelijks voor.
Voedingsadvies
Een orthomoleculaire behandeling wordt vaak gecombineerd met een bepaald voedingsadvies, hierbij kun je denken aan voeding zoals vis, (zee)groente, fruit, noten en kruiden. Maar ook voedingssupplementen, zoals vitamine D, of magnesium spelen een rol.
Jouw voeding staat centraal
Curatief, preventief en palliatief
Orthomoleculaire geneeskunde kan op verschillende manieren worden ingezet:
- Curatief: hierbij wordt de achterliggende oorzaak behandeld van chronische klachten, zoals: diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.
- Preventief: hierbij is het doel optimaal gezond te worden én te blijven.
- Palliatief: ook voor symptoom- en pijnbestrijding kan orthomoleculaire geneeskunde uitkomst bieden.
Feitjes en weetjes
- ‘Orthos’ is een Grieks woord en betekent juist, recht of gezond.
- ‘Moleculair’ verwijst naar de structuur van de moleculen.
- De term ‘Orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968.
Problemen aanpakken
Ben je op zoek naar een Orthomoleculair arts? Sicco Weertman van BodySwitch Amsterdam is hierin gespecialiseerd. Naast ziektepreventie, pakt Sicco op een natuurlijke en gezonde manier de oorzaken van aanhoudende (chronische) klachten aan.
-
Dat bijen bijzonder zijn, dat is je ongetwijfeld bekend. En dat hun honing ontzettend veel voordelen heeft, dat blijkt ook keer op keer. Het is niet voor niks dat we bijvoorbeeld honing in de thee doen wanneer we keelpijn hebben.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Hoofdpijn die wel drie dagen kan duren. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor felle kleuren. Migraine is een vorm van hoofdpijn en komt voor bij zo’n 2,5% van de vrouwen, voornamelijk in de vruchtbare leeftijd.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.