Pijnverlichting bij zenuwpijn
Zenuwpijn, ook wel ‘neuropathische pijn’, kan voorkomen in het hele lichaam. Hierdoor kun je er veel hinder van ondervinden. Allerlei dagelijkse activiteiten kunnen beperkt worden. Zo kan het zijn dat je er slechter door slaapt, kun je je minder goed concentreren op je werk of andere taken en geniet je minder van wat ontspanningsmomenten zouden moeten zijn. Een pijnbehandeling kan de klachten verminderen zodat deze belemmeringen gereduceerd worden.
Pijn in zenuwgebied
Bij zenuwpijn ervaar je pijn die ontstaat in een zenuwgebied, meestal als gevolg van een beknelling, beschadiging of ontsteking van de zenuw. Dit brengt vervelende klachten met zich mee. Je kunt onder andere last hebben van heftige pijnscheuten, prikkelingen, een brandend gevoel en steken en krampen in het gebied dat bij de aangedane zenuw hoort. Het kan zijn dat de pijn toeneemt bij aanraking van de huid, of dat zelfs kleding slecht verdragen wordt.
Ook emotioneel effect
Naast fysiek ongemak, kan de pijn ook effect hebben op je emotionele gesteldheid. Dit komt doordat pijn en emoties elkaar beïnvloeden. Door de pijn slaap je misschien slechter, heb je weinig zin in sociale activiteiten en kun je je minder goed op je werk concentreren. Hierdoor kun je (over)vermoeid raken en zelfs gevoelens van somberheid, stress en depressie gaan ontwikkelen. Als gevolg van deze stress spannen je spieren teveel aan, wat de pijn kan doen toenemen.
Een pijnbehandeling kan de klachten verminderen zodat deze belemmeringen gereduceerd worden
Verschillende typen zenuwpijn
- CPRS: beter bekend als dystrofie. Het gaat hier om een chronische, langdurige pijnaandoening die kan ontstaan na een fractuur of letsel. Dit zorgt voor zenuwpijn.
- Postherpetische neuralgie ten gevolge van gordelroos: gordelroos is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Na genezing van de gordelroos houdt vijf procent van de patiënten last van chronische pijn. Dit wordt ‘postherpetische neuralgie’ genoemd en kan maanden tot jaren blijven bestaan en veel zenuwpijn veroorzaken.
- Fantoompijn: ontstaat nadat door een operatie (amputatie) of door een ongeval een ledemaat is kwijtgeraakt. De precieze oorzaak van fantoompijn is onbekend, een veranderde functie in de hersenen speelt hierbij mogelijk een rol. Afhankelijk van waar je de fantoompijn ervaart, kunnen wij een behandeling inzetten.
- Neuropathie: een aandoening van het zenuwstelsel. Dit komt onder andere vaak voor bij patiënten met suikerziekte. Deze aandoening veroorzaakt meestal pijn in de benen en voeten.
Mogelijke behandeling
Pijncentrum Excellent Care Clinics biedt pijnverlichtende behandelingen bij verschillende aandoeningen, zoals zenuwpijn. Zo kan de pijnverminderende Qutenza-behandeling hierbij worden ingezet. Deze behandeling is bedoeld voor volwassenen met perifere neuropathische pijn. De Qutenza is een huidpleister met een hoge dosis capsaïcine (8%). Dit is een natuurlijk stofje dat de zenuwpijn aan je huid zal verminderen. Capsaïcine activeert de pijnprikkelontvangers in de huid die zich vervolgens terugtrekken. Hierdoor worden er voor langere tijd geen pijnprikkels meer doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Daardoor ervaar je, als de behandeling aanslaat, een vermindering van je pijn. De werking is tijdelijk. Wanneer de werking van de pleister volledig is uitgewerkt, kan de behandeling herhaald worden.
Minder pijn, meer kwaliteit
Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau bereikt kan worden. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.