RSI-klachten

RSI-klachten door thuiswerken? Laat je behandelen met BSR!

Niet iedereen heeft het geluk om onder perfecte werkomstandigheden thuis te werken. Niet iedereen heeft een thuiskantoor met een ergonomisch bureau om aan te zitten, op een bureaustoel die de juiste ondersteuning biedt en uitkijkt op een beeldscherm dat precies afgesteld staat op ooghoogte. Voor veel thuiswerkers is het dan ook een realiteit om aan de keukentafel te moeten werken, op een stoel die er niet voor bedoeld is om er de hele dag te zitten. Bovendien nemen mensen vaak niet voldoende pauze. Hierdoor ontstaan er steeds meer RSI-klachten door thuiswerken.

RSI-klachten

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan de handen, polsen, ellebogen, armen, rug, schouders en/of nek. RSI staat voor ‘repetitive strain injury’, oftewel een blessure door herhaalde belasting. Beeldschermwerk is tegenwoordig een van de grootste oorzaken van RSI. Denk bijvoorbeeld aan het herhaald klikken met de muis, waardoor je een muisarm krijgt. Een verkeerde werkhouding kan hieraan bijdragen. Ook een tennisarm of carpaal tunnelsyndroom zijn vormen van RSI.

Overbelasting

Bij herhaalde belasting van spieren ontstaat spierspanning. Het lichaam beschermt zich namelijk met automatische reflexen, waarbij de spieren en ander weefsel zich aanspannen. De spanning wordt opgeslagen in het lichaam en zorgt voor blokkades. Zo worden de zenuwbanen onder druk gezet en geven ze minder signalen door aan de hersenen. De hersenen weten zo niet dat er iets mis is in het lichaam en ondernemen geen actie om het probleem op te lossen.

Symptomen van RSI

Bij overbelasting van de spieren verslechtert de doorbloeding, waardoor je spieren pijn gaan doen en je RSI-klachten kunt ontwikkelen. Je kunt RSI-klachten herkennen aan een aantal symptomen. Zo begint het vaak met tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Op langere termijn kan er stijfheid of chronische pijnklachten ontstaan. Daarom is het zaak om beginnende klachten zo snel mogelijk aan te pakken.

Thuiswerkstress

De oorzaak van lichaamsspanning (body stress) kan niet alleen fysiek zijn, maar kan ook komen doordat lichaam zich wapent tegen emotionele overbelasting. Bijvoorbeeld als gevolg van te hoge werkdruk of psychische spanningen. Wanneer je veel stress ervaart tijdens het thuiswerken, kunnen RSI-klachten dus ook opspelen.

Beeldschermwerk is tegenwoordig een van de grootste oorzaken van RSI

Body Stress Release

Gelukkig kan Body Stress Release – ook wel BSR genoemd – hierbij ondersteunen. Met deze behandeling wordt eerst gekeken waar een hoge spanning zit (bijvoorbeeld in de nek, schouder- of armspieren), waar pijnlijke punten zitten, hoe de polsbeweging en doorbloeding verloopt en hoe motorische bewegingen uitgevoerd worden. BSR geeft het lichaam met zachte aanrakingstechnieken vervolgens de juiste impulsen om de lichaamsspanning los te laten en de disbalans te herstellen. Het verbetert de flexibiliteit en zorgt voor meer energie. Zo kan het zelfhelend vermogen van het lichaam weer zijn werk doen.

Tips om klachten te voorkomen

  • Ga recht voor je computer zitten en zorg dat je stoel op de goede hoogte staat
  • Kies een ergonomische toetsenbord of muis, schermverhoger, armsteun of voetenbankje
  • Zorg voor voldoende afwisseling in je werkzaamheden: als je bijvoorbeeld veel moet typen, wissel het dan af met iets waarbij je je muis moet gebruiken
  • Blijf niet te lang achter elkaar achter de computer zitten (maximaal vier uur)
  • Onderbreek je werk regelmatig: ga na een half uur, maximaal drie kwartier, even van je werkplek af
  • Sta regelmatig op en doe oefeningen tussendoor om je spieren soepel te houden

Over BSR Judith van der Knaap

Ervaar jij RSI-klachten of stressklachten door het thuiswerken? BSR-therapeut Judith van der Knaap helpt je om de spanning los te laten, pijnklachten te verminderen en meer bewegingsvrijheid te krijgen. Ook geeft ze je tips om klachten zoveel mogelijk te beperken. Benieuwd wat ze voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Datum: 20 juli 2021