
RSI-klachten door thuiswerken? Laat je behandelen met BSR!
Niet iedereen heeft het geluk om onder perfecte werkomstandigheden thuis te werken. Niet iedereen heeft een thuiskantoor met een ergonomisch bureau om aan te zitten, op een bureaustoel die de juiste ondersteuning biedt en uitkijkt op een beeldscherm dat precies afgesteld staat op ooghoogte. Voor veel thuiswerkers is het dan ook een realiteit om aan de keukentafel te moeten werken, op een stoel die er niet voor bedoeld is om er de hele dag te zitten. Bovendien nemen mensen vaak niet voldoende pauze. Hierdoor ontstaan er steeds meer RSI-klachten door thuiswerken.
RSI-klachten
RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan de handen, polsen, ellebogen, armen, rug, schouders en/of nek. RSI staat voor ‘repetitive strain injury’, oftewel een blessure door herhaalde belasting. Beeldschermwerk is tegenwoordig een van de grootste oorzaken van RSI. Denk bijvoorbeeld aan het herhaald klikken met de muis, waardoor je een muisarm krijgt. Een verkeerde werkhouding kan hieraan bijdragen. Ook een tennisarm of carpaal tunnelsyndroom zijn vormen van RSI.
Overbelasting
Bij herhaalde belasting van spieren ontstaat spierspanning. Het lichaam beschermt zich namelijk met automatische reflexen, waarbij de spieren en ander weefsel zich aanspannen. De spanning wordt opgeslagen in het lichaam en zorgt voor blokkades. Zo worden de zenuwbanen onder druk gezet en geven ze minder signalen door aan de hersenen. De hersenen weten zo niet dat er iets mis is in het lichaam en ondernemen geen actie om het probleem op te lossen.
Symptomen van RSI
Bij overbelasting van de spieren verslechtert de doorbloeding, waardoor je spieren pijn gaan doen en je RSI-klachten kunt ontwikkelen. Je kunt RSI-klachten herkennen aan een aantal symptomen. Zo begint het vaak met tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Op langere termijn kan er stijfheid of chronische pijnklachten ontstaan. Daarom is het zaak om beginnende klachten zo snel mogelijk aan te pakken.
Thuiswerkstress
De oorzaak van lichaamsspanning (body stress) kan niet alleen fysiek zijn, maar kan ook komen doordat lichaam zich wapent tegen emotionele overbelasting. Bijvoorbeeld als gevolg van te hoge werkdruk of psychische spanningen. Wanneer je veel stress ervaart tijdens het thuiswerken, kunnen RSI-klachten dus ook opspelen.
Beeldschermwerk is tegenwoordig een van de grootste oorzaken van RSI
Body Stress Release
Gelukkig kan Body Stress Release – ook wel BSR genoemd – hierbij ondersteunen. Met deze behandeling wordt eerst gekeken waar een hoge spanning zit (bijvoorbeeld in de nek, schouder- of armspieren), waar pijnlijke punten zitten, hoe de polsbeweging en doorbloeding verloopt en hoe motorische bewegingen uitgevoerd worden. BSR geeft het lichaam met zachte aanrakingstechnieken vervolgens de juiste impulsen om de lichaamsspanning los te laten en de disbalans te herstellen. Het verbetert de flexibiliteit en zorgt voor meer energie. Zo kan het zelfhelend vermogen van het lichaam weer zijn werk doen.
Tips om klachten te voorkomen
- Ga recht voor je computer zitten en zorg dat je stoel op de goede hoogte staat
- Kies een ergonomische toetsenbord of muis, schermverhoger, armsteun of voetenbankje
- Zorg voor voldoende afwisseling in je werkzaamheden: als je bijvoorbeeld veel moet typen, wissel het dan af met iets waarbij je je muis moet gebruiken
- Blijf niet te lang achter elkaar achter de computer zitten (maximaal vier uur)
- Onderbreek je werk regelmatig: ga na een half uur, maximaal drie kwartier, even van je werkplek af
- Sta regelmatig op en doe oefeningen tussendoor om je spieren soepel te houden
Over BSR Judith van der Knaap
Ervaar jij RSI-klachten of stressklachten door het thuiswerken? BSR-therapeut Judith van der Knaap helpt je om de spanning los te laten, pijnklachten te verminderen en meer bewegingsvrijheid te krijgen. Ook geeft ze je tips om klachten zoveel mogelijk te beperken. Benieuwd wat ze voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.