Rugpijn door emoties
Samuel (41) had eigenlijk al tijden last van zijn rug. ‘Ik heb een zittend beroep, en op het laatst kon ik eigenlijk niet meer de dag doorkomen zonder pijn. Ik stond telkens op om rondjes te lopen. Mijn werk begon eronder te lijden, en daarnaast was ik natuurlijk ontzettend zat van de pijn. Toen ik steeds chagrijniger werd, zei mijn vriendin dat ik nu echt eens hulp moest zoeken.’
Rugpijn
‘Die hulp vond ik bij Jolanda. Mijn vriendin had via via gehoord dat reflexzonetherapie bij vage rugpijn kon helpen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar was meteen nieuwsgierig. Het verbaasde me in eerste instantie dat we zo diep op de materie ingingen. Ik had niet verwacht dat we het ook over mijn leven en andere klachten zouden hebben, ik zag de rugpijn altijd als een geïsoleerd probleem. En dat terwijl ik eigenlijk vanbinnen ook wel wist dat ik veel verantwoordelijkheden op me nam, de reorganisatie van de afdeling op mijn werk, de zorg voor mijn zieke moeder, de deeltijdzorg voor mijn dochtertje na mijn scheiding… Allemaal zaken die ik belangrijk vind en waar ik me graag voor inzet, maar ik vergat mezelf een beetje.’
Geen ruimte voor jezelf
‘Ik wil altijd maar sterk zijn. Collega’s die werden ontslagen, andere collega’s die extra taken kregen en het zwaar hadden… Ik was degene die de sfeer een beetje positief probeerde te houden. Net zoals bij mijn moeder. Aangezien ze chronisch ziek is wil ik haar waar mogelijk zo veel mogelijk opvrolijken. Er was geen ruimte voor mijn verdriet om mijn moeder, die altijd zo actief was geweest en middenin het leven stond. Eigenlijk was ik permanent gejaagd, ik liep weg van nare emoties door altijd maar sterk te willen zijn en ik nam geen ruimte in om moeilijke zaken te verwerken. Dat heb ik nu ingezien.’
Met reflexzonetherapie ga je op zoek naar de aard van je pijn
Lichaam en geest
Reflexzonetherapeut Jolanda van Viersen vertelt: ‘Samuels verhaal is voor veel mensen herkenbaar. Wat er in je hoofd afspeelt, heeft heel vaak een groot effect op hoe je lichaam aanvoelt. In mijn praktijk behandel ik mensen dan ook vanuit de Holistische visie: dat betekent dat ik naar het geheel kijk. Lichaam en geest zie ik als een eenheid die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom was reflexzonetherapie voor Samuel zo geschikt. Zijn rugpijn kwam voort uit het wegdrukken van de emotionele gevoelswereld. Dat had zijn weerslag op Samuels lichaam.’
Patronen doorbreken
‘Tijdens de therapie gingen we in op zowel de emotionele als de fysieke klachten. De massages hielpen Samuel bij pijnverlichting, maar ook voor wat ontspanning. Daarnaast stimuleerde ik hem in de zoektocht naar de oorsprong van zijn rugpijn. Het doel van deze behandeling was de geestelijke en lichamelijke balans weer terug te vinden, zodat we schadelijke patronen konden doorbreken. Doordat we na behandelingen regelmatig evalueren, kunnen we waar nodig bijsturen. Geen behandeling is in mijn praktijk namelijk hetzelfde. Klachten mogen op elkaar lijken, ze kunnen toch uit heel verschillende oorzaken en patronen voortkomen.’
Rust en vertrouwen
Samuel: ‘Sinds mijn behandeling voel ik me veel beter. Mijn rugpijn is zo goed als verdwenen, en ik zie op tijd waar het mis kan gaan. Mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel zal ik altijd wel houden, maar nu zie ik beter in dat ik óók verantwoordelijk ben voor mijn eigen gezondheid. Doordat Jolanda me ook geadviseerd heeft over mijn voeding, ben ik veel gezonder gaan leven. Dat was ook wel handig met mijn zittende beroep. Eigenlijk zegt iedereen dat ik een stuk meer rust en vertrouwen uitstraal, en dat voel ik zelf ook.’
Voor jou
Heb jij last van lichamelijke klachten en wil je hier graag van af? Reflexzonetherapie kan ingezet worden als:
- preventieve hulpverlening, gericht op het voorkomen van klachten
- curatieve hulpverlening, gericht op het genezingsproces
- palliatieve hulpverlening, gericht op het verlichten van pijnklachten en andere symptomen
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.