pijn

Stilzitten hoeft niet meer door Bewegen met Pijn

Pijn is een belangrijke functie van het lichaam’, vertelt pijnspecialist Cees-Jan Oostwouder. ‘Het waarschuwt je wanneer je iets doet of aanraakt dat je lichaam kan beschadigen.’ Een heel nuttige reflex dus, want zo overkomt je lichaam geen narigheid. Maar als je altijd pijn ervaart, is er toch iets anders aan de hand.

Chronische pijn

We spreken van acute pijn wanneer de pijn ontstaat direct na een specifieke aanleiding. Als je langere tijd pijn ervaart, is er wellicht een andere oorzaak. De zenuwen die de pijnprikkel verzenden dienen niet meer als waarschuwing en hebben daarmee hun primaire functie verloren. Duurt deze pijn langer dan drie maanden? Dan spreken we van chronische pijn.

Bewegingsangst

De oorzaken van chronische pijn zijn erg breed. De constante pijn kost het lichaam daarbij ook nog eens veel energie waardoor je oververmoeid kunt raken. Sommige mensen proberen het te negeren, toch door te bewegen en dreigen daarmee uitgeput te raken. Anderen proberen pijnlijke beweging te vermijden, wat leidt tot bewegingsangst en een afname van de conditie. Beide geen aangename scenario’s.

Persoonlijke tijd en aandacht

Wanneer pijn jouw leven beheerst, is het zinvol om ondersteuning te zoeken. Cees-Jan Oostwouder: ‘Met onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van pijnbehandelingen willen we graag iets voor je betekenen. Voor ons ligt de uitdaging om pijn en klachten zoveel mogelijk te reduceren. In onze kleinschalige praktijk hebben we veel persoonlijke tijd en aandacht voor je. En omdat we een multidisciplinaire aanpak kennen, kunnen we verschillende specialisten inzetten. In het geval van bewegen met pijn is er een specialistische bewegingstherapie mogelijk.’

Wanneer pijn jouw leven beheerst, is het zinvol om ondersteuning te zoeken

Een acceptabel niveau

Deze therapie richt zich op acceptatie van chronische pijn door te leren bewegen met die pijn. Zodat je op psychologisch, sociaal en fysiek gebied beter gaat functioneren. Om dit te bereiken kan speciale apparatuur, gedrags-/psychotherapie, dieet, koudetherapie en spieropbouw met elektromyostimulatie worden ingezet. Zodat jouw pijn een acceptabel niveau bereikt, zonder jouw leven nog langer over te nemen.

Het verhaal van Ronja (54)

‘Al sinds vijf of zes jaar ervaar ik pijnklachten. Dat gaat gepaard met veel frustraties, omdat ik afspraken moet afzeggen en de pijn mijn werk belemmert. Na verschillende consulten bij de huisarts en specialisten ben ik uiteindelijk doorverwezen naar Excellent Care Clinics. Toen ik de wachtruimte binnenliep, had ik meteen een veilig gevoel. Van tevoren was ik best gespannen, omdat ik hoopte hier nu eindelijk een oplossing te vinden. Maar ik kon snel terecht, wat erg fijn was, en de vriendelijke ontvangst stelde mij direct op mijn gemak. Na de inschrijving werd ik door de pijnspecialist ontvangen.

De pijnspecialist luisterde aandachtig en stelde vragen. Zo vertelde hij me dat chronische pijn vaak onderschat wordt, terwijl het invloed kan hebben op het hele leven. Ik voelde me erkend in mijn klacht, en dat was erg waardevol. Ook werden mij geen loze beloften gedaan. De specialist vertelde dat hij me niet beter kon maken. ‘Maar’, zo zei hij ‘ik kan er wél voor zorgen dat u leert te leven met de dagelijkse pijn’. Dat gaan we doen aan de hand van de methode Bewegen met Pijn.

Na jarenlang rondlopen met pijn was een behandeling erg welkom. De pijnspecialist legde uit dat ik eerst een intake zou krijgen bij de fysiotherapeut, gevolgd door de psycholoog, psychiater, lifestylecoach en als laatste de diëtiste. Alleen het idee dat ik binnenkort weer wat meer zou kunnen bewegen, zorgde voor veel rust in mijn hoofd. En wat heel fijn is: bij Excellent Care Clinics zijn geen wachttijden. Ik kon een week later terecht voor de start van mijn therapie. Pijnvrij ben ik niet, maar ik hoef ook niet meer stil te zitten. En dat is heel veel waard.’

Datum: 01 november 2019