
Stilzitten hoeft niet meer door Bewegen met Pijn
Pijn is een belangrijke functie van het lichaam’, vertelt pijnspecialist Cees-Jan Oostwouder. ‘Het waarschuwt je wanneer je iets doet of aanraakt dat je lichaam kan beschadigen.’ Een heel nuttige reflex dus, want zo overkomt je lichaam geen narigheid. Maar als je altijd pijn ervaart, is er toch iets anders aan de hand.
Chronische pijn
We spreken van acute pijn wanneer de pijn ontstaat direct na een specifieke aanleiding. Als je langere tijd pijn ervaart, is er wellicht een andere oorzaak. De zenuwen die de pijnprikkel verzenden dienen niet meer als waarschuwing en hebben daarmee hun primaire functie verloren. Duurt deze pijn langer dan drie maanden? Dan spreken we van chronische pijn.
Bewegingsangst
De oorzaken van chronische pijn zijn erg breed. De constante pijn kost het lichaam daarbij ook nog eens veel energie waardoor je oververmoeid kunt raken. Sommige mensen proberen het te negeren, toch door te bewegen en dreigen daarmee uitgeput te raken. Anderen proberen pijnlijke beweging te vermijden, wat leidt tot bewegingsangst en een afname van de conditie. Beide geen aangename scenario’s.
Persoonlijke tijd en aandacht
Wanneer pijn jouw leven beheerst, is het zinvol om ondersteuning te zoeken. Cees-Jan Oostwouder: ‘Met onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van pijnbehandelingen willen we graag iets voor je betekenen. Voor ons ligt de uitdaging om pijn en klachten zoveel mogelijk te reduceren. In onze kleinschalige praktijk hebben we veel persoonlijke tijd en aandacht voor je. En omdat we een multidisciplinaire aanpak kennen, kunnen we verschillende specialisten inzetten. In het geval van bewegen met pijn is er een specialistische bewegingstherapie mogelijk.’
Wanneer pijn jouw leven beheerst, is het zinvol om ondersteuning te zoeken
Een acceptabel niveau
Deze therapie richt zich op acceptatie van chronische pijn door te leren bewegen met die pijn. Zodat je op psychologisch, sociaal en fysiek gebied beter gaat functioneren. Om dit te bereiken kan speciale apparatuur, gedrags-/psychotherapie, dieet, koudetherapie en spieropbouw met elektromyostimulatie worden ingezet. Zodat jouw pijn een acceptabel niveau bereikt, zonder jouw leven nog langer over te nemen.
Het verhaal van Ronja (54)
‘Al sinds vijf of zes jaar ervaar ik pijnklachten. Dat gaat gepaard met veel frustraties, omdat ik afspraken moet afzeggen en de pijn mijn werk belemmert. Na verschillende consulten bij de huisarts en specialisten ben ik uiteindelijk doorverwezen naar Excellent Care Clinics. Toen ik de wachtruimte binnenliep, had ik meteen een veilig gevoel. Van tevoren was ik best gespannen, omdat ik hoopte hier nu eindelijk een oplossing te vinden. Maar ik kon snel terecht, wat erg fijn was, en de vriendelijke ontvangst stelde mij direct op mijn gemak. Na de inschrijving werd ik door de pijnspecialist ontvangen.
De pijnspecialist luisterde aandachtig en stelde vragen. Zo vertelde hij me dat chronische pijn vaak onderschat wordt, terwijl het invloed kan hebben op het hele leven. Ik voelde me erkend in mijn klacht, en dat was erg waardevol. Ook werden mij geen loze beloften gedaan. De specialist vertelde dat hij me niet beter kon maken. ‘Maar’, zo zei hij ‘ik kan er wél voor zorgen dat u leert te leven met de dagelijkse pijn’. Dat gaan we doen aan de hand van de methode Bewegen met Pijn.
Na jarenlang rondlopen met pijn was een behandeling erg welkom. De pijnspecialist legde uit dat ik eerst een intake zou krijgen bij de fysiotherapeut, gevolgd door de psycholoog, psychiater, lifestylecoach en als laatste de diëtiste. Alleen het idee dat ik binnenkort weer wat meer zou kunnen bewegen, zorgde voor veel rust in mijn hoofd. En wat heel fijn is: bij Excellent Care Clinics zijn geen wachttijden. Ik kon een week later terecht voor de start van mijn therapie. Pijnvrij ben ik niet, maar ik hoef ook niet meer stil te zitten. En dat is heel veel waard.’
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.
-
Je voeten zijn de basis van je lichaam.