Vitamine D is eigenlijk geen vitamine
Wist je dat vitamine D best wel een vreemde stof is? Het komt onvoldoende voor in voeding en we halen het hoofdzakelijk uit zonlicht. En laten we gelijk een misverstand uit de weg helpen: vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon! Dat komt omdat het de voorloper is van de hormonen die we uit cholesterol maken. Er is geen lichaamsfunctie denkbaar zonder ‘vitamine’ D, omdat het op meer dan 900 genen werkt. Een gen is een schakelaar die bepaald hoe we reageren op de omgeving dus dit effect is behoorlijk sterk.
Vitamine D
Vitamine D is een hormoonachtige stof. Een hormoon is een boodschapper, die een signaal aan onze cellen doorgeeft. Elke cel heeft ook een soort deurbel en deze wordt een receptor genoemd. Wanneer de receptor niet goed werkt krijg je hetzelfde effect wanneer je deurbel niet goed werkt terwijl de postbode voor je deur staat met een pakje. Vitamine D is nodig om de receptoren goed te laten werken. Wanneer je vitamine D laag is functioneer je lichamelijk en mentaal dus minder goed.
Man en vrouw
Ook is vitamine D nodig voor onze steroïde hormonen, dit zijn de hormonen die uit cholesterol worden gemaakt en ons man en vrouw laten zijn: oestradiol en testosteron. Sterke botten, libido, vruchtbaarheid en gemoedstoestand? Allemaal afhankelijk van vitamine D. Ook je stressbestendigheid is sterk afhankelijk van deze vitamine, want cortisol, dat ons laat reageren op stressprikkels, wordt gemaakt uit cholesterol.
Immuunsysteem
Ons immuunsysteem kun je vergelijken met de politie. Je hebt straatagenten die de boel in de gaten houden. Dit is het aangeboren immuunsysteem. En er zijn rechercheurs die verdachte personen vervolgen en informatie verspreiden. Dit is het verworven immuunsysteem. Alles moet perfect samenwerken want je wilt niet dat er misdadigers (virussen, schimmels etc.) vrij rondlopen of agenten die onschuldigen beginnen te mishandelen. Voor dit evenwicht is vitamine D nodig. Onvoldoende van deze vitamine wordt sterk in verband gebracht met auto-immuunziekten zoals colitis ulcerosa, multiple sclerose en ga zo maar door. Ook voor het vangen van virussen, schimmels en andere ziekteverwekkers worden stoffen gebruikt die afhankelijk zijn van vitamine D.
Met een laag vitamine D zijn onze botten zwak en broos
Botten
Met een laag vitamine D zijn onze botten zwak en broos. Onze botten hebben een evenwicht tussen opbouw en afbraak. De botcellen die de botten bouwen worden osteoblasten genoemd en de botafbrekende cellen zijn de osteoclasten. Vitamine D stimuleert de opbouwende cellen en remt de botafbrekende cellen. Ook zorgt D ervoor dat calcium wordt opgenomen uit onze voeding wat weer voor onze botten gebruikt kan worden.
Wanneer maak je D aan?
Vitamine D aanmaken kan op twee verschillende manieren en ze hebben beiden met zonkracht te maken. Wanneer je schaduw even lang of korter dan jezelf is of je wordt bruin van de zon, maak je pas vitamine D aan. De gedachte dat we het hele jaar D aanmaken is niet helemaal juist. In Nederland leven we hier te ver noordelijk voor. Een supplement gebruiken in de maanden met een R is daarom sterk aan te raden.
Hoeveel heb je nodig?
Optimaal heb je 1mcg vitamine D per kilo van je gewicht nodig. Wanneer je bijvoorbeeld 70 kilo weegt kun je optimaal 75 mcg gebruiken. Van een overdosis is hierbij geen sprake. Laat je goed informeren bij de aankoop van supplementen bij een adviesdrogisterij zoals De Rode Pilaren. Daar staat een team met ervaren productadviseurs voor je klaar om je van helder advies te voorzien!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.