
Voedingssupplementen: zin of onzin?
Wanneer je te maken hebt met een vervelende klacht, is daar het voedingssupplement die je ondersteunt. Dit supplement helpt je om het tekort aan te vullen en je lichaam te prikkelen. Ze zijn er in vele soorten en maten: poeders, tabletten, capsules en nog vele anderen. De een zweert erbij, de ander beweert dat ze niet werken. Zijn deze supplementen een middel waarmee je klachten te lijf kunt gaan, of is het allemaal onzin? Ontdek hier alles wat je moet weten over voedingssupplementen.
Casper Beukema
Voedingssupplementen
Werken voedingssupplementen? De waarheid ligt in het midden. Wanneer je echter lukraak begint met het slikken van deze supplementen is de kans klein dat er een blijvend effect optreedt. Maar met goed advies over een specifiek product werkt dit vaak wel goed. Waar moet je op letten bij het slikken van supplementen? Hier een aantal tips.
Goede dosering
Een lage dosering van supplementen heeft vaak weinig effect. Om echt iets te bereiken moet de dosering hoog genoeg zijn. Een gemiddelde multivitamine van de prijsstunter heeft vaak een lage dosering waar je weinig effect van ondervindt. Kruiden die zomaar in een capsule zijn gestopt werken vaak niet sterk genoeg. Een extract van deze kruiden heeft een hogere kans van slagen. Ook hierbij geldt, laat je goed informeren over de kwaliteit van het supplement.
De juiste match
Het is belangrijk dat jouw klachten goed aansluiten bij het product dat je gaat gebruiken. Wanneer je je goed hebt laten informeren over de aard van je klacht of je wens kun je een producten gebruiken dat hiervoor helpt. Kniepijn? Vitamine C slikken heeft weinig zin, maar dit is dan wel weer geschikt voor een boost van je weerstand.
Inname
De meeste supplementen neem je in samen met je maaltijden, maar sommige juist ook niet. Het kan zelfs zijn dat supplementen niet goed werken, wanneer je ze niet op het juiste tijdstip inneemt. Visolie innemen in de ochtend werkt ontstekingsremmend en in de avond verbetert het je stemming. Een ander voorbeeld is probiotica. Dit moet je innemen op een lege maag, want wanneer je dit supplement inneemt tijdens een maaltijd maakt het de bacteriën dood.
Werken voedingssupplementen? De waarheid ligt in het midden
Juiste vorm
Bij de vorm van de supplementen komt veel kennis van zaken kijken. Bijvoorbeeld vitamine D. Dit is een vetachtige stof die thuis hoort in een olie of een ‘softgel’. Een visolie die in een multivitamine zit is gedroogd en maakt de opname van alle andere ingrediënten slechter. Wanneer je wilt afvallen zet vetverbrandingsthee geen zoden aan de dijk. En vitamine C? Dat kun je slikken tegen blaasontsteking, maar ook voor het verminderen van rimpels. Het is maar net welke vorm je kiest. Een adviseur biedt maatwerk voor je specifieke wens.
Ondersteuning
Supplementen zijn ondersteuners, niets meer en niets minder. Vergelijk ze maar eens met de wind in je rug wanneer je fietst. Ze helpen je te ondersteunen, maar zelf trappen blijft nodig. Een voedingssupplement hoor je altijd te zien als onderdeel van gezonde voeding en een gezonde manier van kijken naar jezelf en je omgeving. Vitamine D helpt bij het sterker maken van je botten, maar je moet er ook bij blijven bewegen.
Advies
Voedingssupplementen hebben zeker zin, maar alleen wanneer je goed productadvies krijgt om de supplementen op de juiste wijze in te zetten. Bij De Rode Pilaren wordt er tijd voor je genomen om te luisteren naar je klacht en/of wens. Uiteindelijk is maatwerk en aandacht voor jouw gezondheid het allerbelangrijkst.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.