
Weer sporten na een whiplash!
In haar jeugd was Merel altijd erg sportief geweest. Sportief én actief. Een paar keer in de week trainde ze samen met de andere meiden van haar volleybalteam om zich voor te bereiden op de wedstrijd van zaterdag. En na de wedstrijd gingen ze vaak met z’n allen de stad in om uit te gaan. Maar de laatste jaren, sinds ze bij een aanrijding een whiplash opgelopen had, lukt haar dat allemaal niet meer.
Whiplash
‘Het was vlak na mijn 21ste verjaardag’, weet Merel nog precies. ‘Ik was de stad in geweest en op weg naar huis, terwijl ik stil stond voor het verkeerslicht, klapte er een auto achter op die van mij. De bestuurder zat niet op te letten en had te laat door dat het licht op rood stond. Mijn auto was niet eens zo heel erg beschadigd – ik kon er nog wel mee verder rijden – maar door de klap had ik wel veel pijn in mijn nek en hoofd. De huisarts constateerde een whiplash en adviseerde me een aantal weken rustig aan te doen en niet te volleyballen. Daar baalde ik behoorlijk van want we zaten vlak voor een belangrijke wedstrijd. Maar ik heb zijn advies natuurlijk wel opgevolgd.’
Veel klachten
Pas achteraf bleek dat Merel ook daarna niet meer zou volleyballen. ‘Natuurlijk ging ik wel iedere week naar de sporthal om de meiden aan te moedigen’, vertelt Merel. ‘Een heel enkele keer ging ik nog mee stappen, maar meestal was me dat gewoon te veel. Ik had erg veel last van hoofdpijn – ik kreeg ook steeds vaker last van migraine – en kon me nauwelijks nog concentreren.’
Van rots naar brokstukken
‘Mijn leven was compleet veranderd. Ik was altijd zo sterk. Ik kon alles aan. Ik was een rots. Maar het voelde nu alsof die rots in allemaal brokstukken was geslagen. Dat maakte me onzeker. Ik zat steeds meer en vaker thuis en langzaam maar zeker kreeg ik er steeds meer klachten bij: stijfheid, duizelingen, tintelende handen en schouderproblemen. Het voelde als overleven. Alsof ik er letterlijk mijn schouders niet meer onder kon zetten.’
Donker
Merel kwam met haar klachten regelmatig bij de huisarts en werd ook diverse keren doorgestuurd naar het ziekenhuis voor onderzoek en behandeling. ‘Maar niets hielp me van mijn klachten af. Ik heb echt een paar heel vervelende jaren achter de rug. Vooral zodra de herfst inzette en het winter werd. Dan is het buiten vroeg donker en zo voelde mijn leven eigenlijk ook. Donker en somber. Ik zag het soms even echt niet meer zitten. Ik had de moed al opgegeven dat ik ooit van die whiplash afkwam.’
‘Ik vóélde die helingsstroom gewoon door me heen gaan’
Ways of Healing
Maar daar kwam gelukkig verandering in toen Merel over Annelies Nijman van Ways of Healing hoorde. ‘Mijn vader vertelde over een collega die door haar was behandeld. Ook hij had ooit – volgens mij wel 40 jaar geleden – een whiplash opgelopen. De klachten waarmee hij al jaren rondliep, had hij daar nooit aan gekoppeld, maar hij had na zijn bezoek aan Annelies nergens meer last van! Ik heb meteen een afspraak gemaakt.’
Weer mijn oude vertrouwde zelf
‘Annelies heeft een heel bijzondere gave. Ze noemt het de ‘Helingsstroom’. Ze legde me uit dat er door die whiplash iets met mijn nekwervels gebeurd was. Er zat een blokkade waardoor de energie niet meer vrij kon stromen. Door de kracht van de Helingsstroom werd dat allemaal hersteld. Ik kan nog steeds niet goed uitleggen wat er precies met me gebeurde – eigenlijk zou je dat zelf moeten ervaren – maar ik vóélde die helingsstroom gewoon door me heen gaan. Voor het eerst sinds jaren was mijn hoofdpijn weg! Ik stond weer rechtop met rechte schouders. Ik was niet meer duizelig en ook dat sombere, donkere gevoel was weg. Ik mocht weer mijn ‘oude vertrouwde zelf’ zijn!’
Geweldige ervaring
‘Ik kon Annelies wel zoenen’, lacht Merel als ze terugdenkt aan dat moment. ‘Wat een geweldige ervaring! Het is nu een jaar geleden dat Annelies me behandeld heeft, en ik voel me nog steeds hartstikke goed. Toen dit najaar de dagen weer korter werden, was ik even bang dat die sombere gevoelens weer zouden terugkomen, maar gelukkig zijn die ook weggebleven. En het mooiste van alles is dat ik weer kan volleyballen. Het heeft natuurlijk even geduurd voordat ik weer op het niveau van voor de aanrijding zat, maar dat is wel gelukt. Ik zit weer in mijn ‘oude’ team. De samenstelling is iets veranderd – enkele meiden zijn gestopt – maar ik heb het er weer prima naar mijn zin. Zonder Annelies had ik dat nooit bereikt!’
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.