Weerstand onderzocht
Wat zijn nou de belangrijkste stoffen voor je weerstand? En met weerstand bedoelen we natuurlijk afweer tegen virussen, maar ook bacteriën. Deze vraag hebben onderzoekers zich dit jaar meerdere malen gesteld en er zijn vier stoffen die met kop en schouders boven de rest uitsteken. De onderzoeken zijn dit jaar gedaan op mensen en dit komt er uit.
Vitamine C
Dit is een voorspelbare eerste, maar ook erg belangrijke stof. Immuuncellen bevatten 100 keer meer vitamine C dan andere cellen. Maar vitamine C doet nog veel meer. Het verworven immuunsysteem zijn onze T-cellen (aanvallers) en de B-cellen (recherche). De vitamine verhoogt antilichamen door de B-cellen. Antilichamen zijn een soort opsporingsbevelen met beschrijving van de ziekteverwekker. Ook de T-cellen worden sneller getraind met behulp van vitamine C. Leuke bijkomstigheid is dat vitamine C versterkend werkt op de immuunreactie in de longen. Je kunt vitamine C vinden in fruit (vooral bessen!) en rauwkost zoals rauwe paprika. Ook rode pepers zijn er zeer rijk aan.
Vitamine D
De zonlichtvitamine D is onmisbaar voor een goede afweer. Net als bij vitamine C zijn mensen met een laag vitamine D-gehalte veel vatbaarder voor virussen. Vitamine D verhoogt de groei van immuuncellen (macrofagen) en verhoogt de productie van eiwitten die de ziekteverwekker remmen. Het belang van vitamine D kun je, wat antivirale bescherming betreft, nauwelijks bevatten. Het slechte nieuws is dat in de donkere maanden onze vitamine D-spiegel enorm zakt en voeding totaal niet toereikend is om je peil hoog te houden. Denk aan 50 kilo boter, 75 eieren of 10-15 haringen per dag! Het goede nieuws is dat je vitamine D op een goedkope en een eenvoudige manier kunt nemen uit een supplement. Denk aan een dosering tussen 50 en 75 microgram per dag.
Weet jij welke stoffen helpen bij een betere weerstand?
Zink
Zink is een raar mineraal, want het wordt niet opgeslagen in je lichaam. Dat wil zeggen dat je het elke dag binnen moet krijgen. Het is een ongelofelijk antivirale stof. Het werkt als een soort wegwijzer voor immuuncellen zodat ze sneller op de plek des onheils kunnen komen en geeft verschillende aangeboren immuuncellen een betere ontwikkeling. Daarnaast is zink ook nodig om schade te beperken die je immuunsysteem aanricht. Wist je dat vitamine C en zink elkaars werking versterken? Je herkent een zinktekort aan verlies van reuk en geur, witte vlekjes op de nagels en minder libido. Zink komt voor in alles uit de zee, behalve visnetten. Wel vis, zeekraal, oesters en ga zo maar door. Ook noten, pompoenpitten en cacao bevat veel zink evenals rood vlees.
Selenium
Bij elke immuunreactie wordt schade veroorzaakt. Denk maar aan longschade bijvoorbeeld.
Selenium remt, net als zink, de schade omdat het onderdelen zijn van antioxidanten. Zie een antioxidant als een brandblusser na een ontsteking (alleen de naam al). Selenium is echter geen doetje, bij aanwezigheid van dit mineraal kunnen virussen minder goed muteren tot schadelijkere varianten. Selenium kun je vinden in zeevoedsel en paranoten, die grote banaanvormige noten. Niet meer dan 4-5 stuks gebruiken graag, want te veel selenium is ook niet handig.
Combinatie van stoffen
Het is de combinatie van stoffen die je weerstand op alle vlakken verbetert. Krijg je om wat voor reden dagelijks niet voldoende van deze kanjers binnen? Dan kun je als ondersteuning altijd een supplement gebruiken. Bij De Rode Pilaren kun je vrijblijvend eens navragen wat voor jou de beste oplossing is.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.