
Zelfstandig ondanks beperkingen
Als jouw kind een beperking heeft, zoals spasticiteit of niet-aangeboren hersenletsel, of moeite heeft met bijvoorbeeld eten of coördinatie, dan kunnen jij en je kind aanlopen tegen praktische en emotionele vraagstukken en problemen. Hoe gaan jullie daar mee om?
Uitdagend
Het opvoeden van een gezond kind is soms al een hele uitdaging. Als jij een kind hebt met een beperking, dan wordt opvoeding nóg uitdagender. Het is dan ook heel begrijpelijk dat je regelmatig tegen lastige kwesties aanloopt en soms twijfelt of je alles wel goed aanpakt. Sophia Revalidatie behandelt kinderen die beperkt worden in hun dagelijks leven door de gevolgen van een ziekte, ongeval of aangeboren aandoening. Met medisch specialistische revalidatiezorg ondersteunt Sophia Revalidatie je kind en jou als ouder om de mogelijkheden van je kind optimaal te benutten.
Hard werken
Revalideren vraagt veel van een kind én van de ouders en de omgeving. Het is hard werken, maar dat is het absoluut waard. Stap voor stap werken je kind, jij en een team van behandelaars namelijk aan verbeteringen in het functioneren op één of meerdere gebieden, zoals bewegen (grove en fijne motoriek), spelen en leren, communiceren (verbaal en non-verbaal), omgaan met emoties en persoonlijke verzorging.
Behandelteam
De gevolgen van ziekte, ongeval of aangeboren aandoening zijn complex en vaak blijvend. Daarom werken bij Sophia Revalidatie meerdere disciplines intensief samen, mét jou en je kind, vóór jou en je kind. Dit gebeurt in een revalidatieteam. De precieze samenstelling van het behandelteam is afhankelijk van de revalidatiedoelen van je kind. In het behandelteam zitten bijvoorbeeld een bewegingsagoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog en maatschappelijk werker. Het team staat onder leiding van een revalidatiearts.
In ontwikkeling
Omdat een kind in ontwikkeling is, ontstaan er in verschillende periodes verschillende vragen. De revalidatie wordt op de leeftijd aangepast.
Van 0 tot 4 jaar
De ontwikkeling van de basisvaardigheden (zoals kruipen, zitten, staan en praten) staat centraal. Met intensieve begeleiding en stimulans kan in deze fase veel bereikt worden. Het is belangrijk zo vroeg mogelijk met de behandeling te beginnen.
Van 4 tot 12 jaar
In deze periode is de basisschool het belangrijkste voor het kind. De revalidatie is ondersteunend. De basisvaardigheden, zoals bijvoorbeeld schrijven en omgaan met andere leeftijdgenootjes worden uitgebreid en verder ontwikkeld.
Van 12 tot 18 jaar
In het voortgezet onderwijs ligt het accent op zelfstandigheid en later op scholing en arbeid.
Revalideren vraagt veel van een kind én van de ouders en de omgeving
Ernstig fietsongeval
Christine: ‘Toen onze zoon Lex zes was, maakte hij een ernstig fietsongeval mee, waardoor hij hersenletsel opliep. Van een gezonde, energieke jongen veranderde hij in een hulpbehoevend kind. Hij kon niet meer als vanouds met zijn vriendjes spelen, omdat hij heel snel moe was en lastig prikkels kon verwerken. Ook op school kon hij niet langer goed meekomen.’
Ondersteunen
‘Mijn man en ik vonden het lastig om hem hierin te ondersteunen. Het voelde alsof we een nieuw kind hadden en dat we regelmatig opnieuw moesten uitvinden hoe we het beste met hem moesten omgaan. Uiteraard deden we alles voor hem, maar soms hadden we vraagtekens boven ons hoofd. Doen we het wel goed? Is dit het beste voor Lex?’
Begeleiding
‘Gelukkig heeft Sophia Revalidatie ons en Lex erg goed geholpen in deze situatie. Het is heel fijn dat we nu beter begrijpen wat er in Lex omgaat en hoe we hem hierin kunnen begeleiden. Met een aantal hulpmiddelen kan hij zich thuis beter redden. Ook besloten we om een andere school voor Lex te zoeken, waar hij meer persoonlijke begeleiding krijgt en waar de klassen kleiner zijn. Dit gaat goed.
‘Lex kan zich beter redden’
‘Lex zit beter in zijn vel en het lijkt alsof hij zijn beperking wat beter kan accepteren. Ik kan Sophia Revalidatie aanraden aan iedere ouder met een kind met niet-aangeboren hersenletsel of een andere beperking. Het is ontzettend fijn en geruststellend om professionals in de buurt te hebben die altijd met je meedenken als je dat nodig hebt.’
Zorggebieden
Sophia Revalidatie biedt zorg aan patiënten met de volgende aandoeningen:
- Cerebrale Parese (spasticiteit)
- DCD (Development Coördination Disorder)
- niet-aangeboren hersenletsel
Ook zijn er specialistische teams voor specifieke problemen, zoals het eetteam.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.