Zelfstandig ondanks beperkingen
Als jouw kind een beperking heeft, zoals spasticiteit of niet-aangeboren hersenletsel, of moeite heeft met bijvoorbeeld eten of coördinatie, dan kunnen jij en je kind aanlopen tegen praktische en emotionele vraagstukken en problemen. Hoe gaan jullie daar mee om?
Uitdagend
Het opvoeden van een gezond kind is soms al een hele uitdaging. Als jij een kind hebt met een beperking, dan wordt opvoeding nóg uitdagender. Het is dan ook heel begrijpelijk dat je regelmatig tegen lastige kwesties aanloopt en soms twijfelt of je alles wel goed aanpakt. Sophia Revalidatie behandelt kinderen die beperkt worden in hun dagelijks leven door de gevolgen van een ziekte, ongeval of aangeboren aandoening. Met medisch specialistische revalidatiezorg ondersteunt Sophia Revalidatie je kind en jou als ouder om de mogelijkheden van je kind optimaal te benutten.
Hard werken
Revalideren vraagt veel van een kind én van de ouders en de omgeving. Het is hard werken, maar dat is het absoluut waard. Stap voor stap werken je kind, jij en een team van behandelaars namelijk aan verbeteringen in het functioneren op één of meerdere gebieden, zoals bewegen (grove en fijne motoriek), spelen en leren, communiceren (verbaal en non-verbaal), omgaan met emoties en persoonlijke verzorging.
Behandelteam
De gevolgen van ziekte, ongeval of aangeboren aandoening zijn complex en vaak blijvend. Daarom werken bij Sophia Revalidatie meerdere disciplines intensief samen, mét jou en je kind, vóór jou en je kind. Dit gebeurt in een revalidatieteam. De precieze samenstelling van het behandelteam is afhankelijk van de revalidatiedoelen van je kind. In het behandelteam zitten bijvoorbeeld een bewegingsagoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog en maatschappelijk werker. Het team staat onder leiding van een revalidatiearts.
In ontwikkeling
Omdat een kind in ontwikkeling is, ontstaan er in verschillende periodes verschillende vragen. De revalidatie wordt op de leeftijd aangepast.
Van 0 tot 4 jaar
De ontwikkeling van de basisvaardigheden (zoals kruipen, zitten, staan en praten) staat centraal. Met intensieve begeleiding en stimulans kan in deze fase veel bereikt worden. Het is belangrijk zo vroeg mogelijk met de behandeling te beginnen.
Van 4 tot 12 jaar
In deze periode is de basisschool het belangrijkste voor het kind. De revalidatie is ondersteunend. De basisvaardigheden, zoals bijvoorbeeld schrijven en omgaan met andere leeftijdgenootjes worden uitgebreid en verder ontwikkeld.
Van 12 tot 18 jaar
In het voortgezet onderwijs ligt het accent op zelfstandigheid en later op scholing en arbeid.
Revalideren vraagt veel van een kind én van de ouders en de omgeving
Ernstig fietsongeval
Christine: ‘Toen onze zoon Lex zes was, maakte hij een ernstig fietsongeval mee, waardoor hij hersenletsel opliep. Van een gezonde, energieke jongen veranderde hij in een hulpbehoevend kind. Hij kon niet meer als vanouds met zijn vriendjes spelen, omdat hij heel snel moe was en lastig prikkels kon verwerken. Ook op school kon hij niet langer goed meekomen.’
Ondersteunen
‘Mijn man en ik vonden het lastig om hem hierin te ondersteunen. Het voelde alsof we een nieuw kind hadden en dat we regelmatig opnieuw moesten uitvinden hoe we het beste met hem moesten omgaan. Uiteraard deden we alles voor hem, maar soms hadden we vraagtekens boven ons hoofd. Doen we het wel goed? Is dit het beste voor Lex?’
Begeleiding
‘Gelukkig heeft Sophia Revalidatie ons en Lex erg goed geholpen in deze situatie. Het is heel fijn dat we nu beter begrijpen wat er in Lex omgaat en hoe we hem hierin kunnen begeleiden. Met een aantal hulpmiddelen kan hij zich thuis beter redden. Ook besloten we om een andere school voor Lex te zoeken, waar hij meer persoonlijke begeleiding krijgt en waar de klassen kleiner zijn. Dit gaat goed.
‘Lex kan zich beter redden’
‘Lex zit beter in zijn vel en het lijkt alsof hij zijn beperking wat beter kan accepteren. Ik kan Sophia Revalidatie aanraden aan iedere ouder met een kind met niet-aangeboren hersenletsel of een andere beperking. Het is ontzettend fijn en geruststellend om professionals in de buurt te hebben die altijd met je meedenken als je dat nodig hebt.’
Zorggebieden
Sophia Revalidatie biedt zorg aan patiënten met de volgende aandoeningen:
- Cerebrale Parese (spasticiteit)
- DCD (Development Coördination Disorder)
- niet-aangeboren hersenletsel
Ook zijn er specialistische teams voor specifieke problemen, zoals het eetteam.
-
Dat bijen bijzonder zijn, dat is je ongetwijfeld bekend. En dat hun honing ontzettend veel voordelen heeft, dat blijkt ook keer op keer. Het is niet voor niks dat we bijvoorbeeld honing in de thee doen wanneer we keelpijn hebben.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Hoofdpijn die wel drie dagen kan duren. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor felle kleuren. Migraine is een vorm van hoofdpijn en komt voor bij zo’n 2,5% van de vrouwen, voornamelijk in de vruchtbare leeftijd.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.