
Praten met pubers? Het zit ‘m in het luisteren
Pubers maken een ontzettend snelle ontwikkeling door en gaan zich anders gedragen. Daar sta je als ouder soms verbaasd van te kijken. Het kan dan erg fijn zijn om met iemand te praten over de ontwikkeling van je kind. Of om te weten waar je puber terecht kan met eigen vragen over gezondheid en opgroeien. Hiervoor kunnen ouders altijd terecht bij de GGD-jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
Pubers maken een ontzettend snelle ontwikkeling door en gaan zich anders gedragen. Daar sta je als ouder soms verbaasd van te kijken. Het kan dan erg fijn zijn om met iemand te praten over de ontwikkeling van je kind. Of om te weten waar je puber terecht kan met eigen vragen over gezondheid en opgroeien. Hiervoor kunnen ouders altijd terecht bij de GGD-jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
Bijna elke school heeft een GGD-jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Kijk maar eens in de schoolgids! Je denkt bij de term ‘verpleegkundige’ misschien dat er iets aan de hand moet zijn voordat je contact opneemt, maar het tegenovergestelde is waar.
Contact met ouders én met pubers
Annelieke Feitsma is één van die jeugdverpleegkundigen bij GGD Groningen en vertelt hoe laagdrempelig het contact kan zijn. Annelieke: ‘Ik werk al jaren met de doelgroep pubers en vind het werk fantastisch! Ik vind het belangrijk om te blijven lezen en leren over deze doelgroep, zodat ik in gesprekken met ouders actuele informatie kan geven. Het helpt ook dat ik zelf ook moeder ben. Ik weet dus uit ervaring welke uitdagingen er komen kijken in deze fase.’
Pesten, stress of seksualiteit
Annelieke: ‘Voor mijn werk zie ik zowel ouders als jongeren zelf. Voor de jongere is het ontzettend belangrijk om een plek te hebben waar ze een keer in vertrouwen hun verhaal kwijt kunnen. We gaan graag met jongeren in gesprek over onderwerpen zoals pesten, stress of seksualiteit. Soms is hier aanleiding toe vanuit vragenlijsten die we afnemen, maar soms komen jongeren ook op eigen initiatief bij ons. Als we merken dat er behoefte is aan meer langdurige ondersteuning, dan betrekken we ook altijd de ouders bij het vervolg.’
‘Aan de andere kant kunnen ouders mij vragen stellen over de ontwikkeling van hun kind. Dan vertel ik hun niet hoe het moet, maar ik geef vooral vanuit mijn ervaring meer inzicht in wat er allemaal speelt in het puberbrein. In veel gevallen kan ik vertellen dat het gedrag van hun puber volstrekt normaal is. Ik merk dat ik daarmee ouders gerust kan stellen en verder kan helpen. Als er wel iets aan de hand is, ben ik ook het eerste aanspreekpunt. Ik weet wie er verder kan helpen en waar ouders betrouwbare informatie kunnen vinden.’
De leefwereld van pubers verandert voortdurend
De kunst van het luisteren
‘In gesprekken probeer ik me vooral in te leven in de leefwereld van de ander. Zeker bij jongeren kan die erg verschillen. Waar de ene tiener al heel volwassen is, is de ander dat nog niet. Het is erg leuk als een jongere weggaat en zegt ‘Nou, ik vond het wel een leuk gesprek, mevrouw!’ Daar werk ik voor en ik doe mijn best om op de hoogte te blijven van hun leefwereld. Door technologische ontwikkelingen verandert die namelijk voortdurend.’
Tip voor ouders
Het is niet gemakkelijk om een standaard lijstje met tips te geven. Elke situatie is namelijk uniek. Maar een vaste regel voor gesprekken met je puber is dit: neem hem of haar serieus.
Ook als jouw puber bij je komt met een probleem dat jij misschien maar een kleinigheid vindt. In de wereld van jouw kind is dit soms juist een heel groot onderwerp. Dan is het belangrijk om interesse te tonen in de dingen die hem of haar bezighouden.
Jouw GGD
Annelieke: ‘Jouw puber kan zelf trouwens ook gemakkelijk in contact komen met ons. Wist je dat jongeren anoniem kunnen chatten met jeugdartsen en -verpleegkundigen op www.jouwggd.nl? Hier kunnen ze anoniem terecht met allerlei soorten vragen.’
Contact met GGD Groningen
Heb je een vraag over de opvoeding van je kind? Kijk eens in de schoolgids om te zien of de contactgegevens van de jeugdarts of jeugdverpleegkundige erin staan. Neem anders gerust contact op met de Telefonische Advisering van GGD Groningen, via 050-3674991. De openingstijden en meer manieren om met ons in contact te komen vind je op www.ggd.groningen.nl.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Als ouder van een kind met een beperking heb je er soms behoefte aan om even op adem te komen. Daarnaast is het belangrijk om tijd en aandacht te creëren voor de rest van je gezin. Het kan ook zijn dat je een plek zoekt om je kind naartoe te brengen als je zelf aan het werk bent.
-
Duurzaam, gezond en groen: dat zijn de speerpunten van Vlietkinderen maatschappelijke kinderopvang in regio Haaglanden.
-
Ken je het gezegde ‘ouder worden is een gunst, ouder zijn is een kunst’? Het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Het pakt soms heel anders uit dan je je had voorgesteld. En dan zit je soms letterlijk met je handen in het haar.
-
Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich snel. Spelen is hier een groot onderdeel van. Tijdens het spelen ontwikkelt je baby niet alleen de motoriek, maar ook de hersenen.
-
Carnaval 2023 komt er weer aan, tijd om weer te gaan feesten en verkleden. Maar ook de start van een zoektocht voor de perfecte carnavalskleding voor je kind.
-
Een gezonde leefstijl is belangrijk. Voor kinderen al helemaal.
-
Om meer mensen te interesseren voor het werk in de kinderopvang, start Vlietkinderen met de introductie van een nieuwe functie: ‘pedagogisch ondersteuner’.
-
Het werken met kinderen is heel bijzonder. Als pedagogisch medewerker zie je de kinderen zich ontwikkelen, en daar speel je een grote rol in.
-
Het personeelstekort op de arbeidsmarkt treft alle sectoren, en vooral ook de zorgsector. Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig, maar niet alleen binnen de ouderenzorg.