‘Ik schaamde mij voor mijn littekens’
Joanne (33) vertelt: ‘Drie jaar geleden heb ik een ongeluk gehad. Ik werkte veel in die tijd, en na weer een aantal uur overwerk en een te korte nacht was ik achter het stuur in slaap gevallen. Dat was me nog nooit overkomen, maar toen ik wakker schrok kwam mijn auto met een klap tot stilstand tegen de vangrail. Gelukkig was er niemand anders bij betrokken, maar ik had behoorlijk wat schrammen opgelopen.
Littekens op de huid
Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat er op verschillende plekken in mijn gezicht gehecht moest worden: op mijn kin, tussen mijn wenkbrauwen en mijn neus. De arts vertelde wel dat het mogelijk littekens op mijn huid zou veroorzaken. Maar op dat moment heb ik er niet veel aandacht aan besteed. Per slot van rekening was er wel iets groters om me mee bezig te houden dan mijn uiterlijk – want was ik verder erger gewond? En hoe stond het met mijn auto?
Eerst beter worden
Ik moet toegeven dat ik nadien meer had kunnen doen voor de verzorging van mijn littekens, maar na het ongeluk had ik daar geen energie voor. Het was alsof ik met die klap in één keer voelde hoe vermoeid ik was van al die tijd teveel werken. Ik moest uitrusten en bijkomen, en heb in die periode eigenlijk weinig naar mezelf gekeken in de spiegel. Dat deed er ook niet toe: eerst wilde ik vanbinnen beter worden.
Meer dan littekens alleen
Inmiddels zit ik weer lekker in mijn vel. Ik heb een andere baan waar ik erg van geniet en heb weer tijd voor mijn privéleven. Maar één ding blijft me achtervolgen: de littekens in mijn gezicht. Wanneer ik nieuwe mensen ontmoet, zie ik dat ze mijn littekens bekijken. Soms vragen ze ernaar, soms ook niet. Maar ik wil niet dat dit het eerste is wat mensen zien, want ik ben veel meer dan mijn littekens alleen. En bovendien herinneren ze me aan een periode waarin ik mezelf voorbij liep en niet de persoon was die ik nu ben en wil zijn. Ik schaamde me voor mijn littekens.
Maar ik wil niet dat dit het eerste is wat mensen zien, want ik ben veel meer dan mijn littekens alleen
Tastbare herinnering
Ik dacht altijd dat ik ermee moest leren leven dat ik altijd een tastbare herinnering in mijn gezicht zou blijven dragen. Toen ik hierover met mijn moeder sprak, vertelde ze me dat haar schoonheidsspecialist Huidinstituut Skins Only ook littekenbehandelingen uitvoert. Allebei wisten we niet zeker of we daar veel van konden verwachten, maar onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ heb ik toch een afspraak gemaakt.
Warm en professioneel
En wat ben ik blij dat ik toch ben gegaan. Ten eerste zijn Marleen en haar collega’s ontzettend lieve mensen die een erg warme sfeer creëren in de salon. Daardoor voelde ik me meteen op mijn gemak, en durfde ik mijn verhaal te vertellen. Ten tweede zijn ze erg professioneel. We hebben gewerkt met de Dermapen in kuurvorm. Ik zag na een aantal weken al verbetering, en in combinatie met een veel betere verzorging kan ik nu weer trots zijn op mijn huid!’
Verschillende mogelijkheden
Marleen de Niet-Amen is eigenaar van Huidinstituut Skins Only, en vertelt: ‘Er kunnen veel oorzaken zijn voor littekens. Een ongeluk, maar ook acne of andere ziektes. Het is vervelend als je hier last van hebt. Bestaande littekens tot zo’n twee jaar oud kunnen goed behandeld worden. Welke behandeling we gaan doen, hangt af van de soort, grootte en leeftijd van het litteken en de conditie van de huid.’
Mogelijke littekenbehandelingen
Er zijn verschillende littekenbehandelingen mogelijk:
- Dermapen
- Radiofrequentie
- Microdermabrasie
- Peelingen
- Bindweefselmassage
In de juiste handen
Heb jij ook last van littekens, of van een ander huidprobleem? Dan ben je bij de huidspecialisten van Huidinstituut Skins Only in de juiste deskundige handen. Met de heerlijke, effectieve (huidverbeterende) behandelingen (zoals de Babor gezichtsbehandelingen) bezorgen zij jou ook weer een stralende en gezonde huid. Hier ben je trouwens óók aan het goede adres voor anti-aging treatments, zoals de ooglift waarbij er geen operatie aan te pas komt! De huidspecialisten van Skins Only werken met de producten van Babor. Neem een kijkje op de webshop en zie in één oogwenk welke producten jouw huid de ultieme beautyboost geven!
-
Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. Dankzij het zelfhelend vermogen worden ziektes overwonnen, groeien botbreuken weer aan elkaar en geneest een wond. Maar soms laat dat wel zichtbare sporen na.
-
Puistjes, een slechte haardag of ongelijke wenkbrauwen: we maken ons er allemaal weleens druk om. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. We verzorgen onze huid, bundelen ons haar in een paardenstaart of epileren onze wenkbrauwen. Maar wat als je een hazenlip hebt?
-
Littekens vallen soms best op, zeker als ze in het gezicht zitten. Het is dan vaak het eerste wat mensen zien. Dit kan best vervelend zijn.
-
Je huid heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen, maar sommige plekjes blijven toch zichtbaar. Littekens zijn hier een voorbeeld van. Wanneer je last hebt van littekens, kan je huid wel wat hulp gebruiken.
-
Acne is een vervelende aandoening waar vooral pubers en jongvolwassenen last van hebben. Bij de één doet het zich heftiger voor dan bij de ander. Als je een zware vorm van acne hebt of hebt gehad, kunnen er ontsierende littekens in het gezicht achterblijven.
-
Vooral tijdens de puberteit hebben veel jongeren last van acne. Dit is ontzettend vervelend, want het is vaak erg lastig om er vanaf te komen. Voor velen is de oplossing dan ook gewoon afwachten.
-
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij littekens hebt. Bijna niemand gaat immers geheel ongeschonden door het leven.
-
Die buikoperatie was natuurlijk zeker geen pretje. Sterker nog, zo’n operatie is behoorlijk ingrijpend. Nu, een paar jaar later, wordt Saskia (43) nog steeds herinnerd aan die periode waarin ze de strijd aanging met baarmoederhalskanker.
-
Jaarlijks lopen ongeveer 900 mensen ernstige brandwonden op na een ongeval, en rond de 9000 mensen komen ieder jaar op de Spoedeisende Hulp terecht met brandwonden, variërend in ernst, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. Wanneer er sprake is van een brandwond, is de huid gedeeltelijk of volledig beschadigd. Wanneer alleen de opperhuid is aangedaan, kan het lichaam dit weer netjes herstellen.
-
Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd.