littekens

Littekens bedekken met camouflagetherapie

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij littekens hebt. Bijna niemand gaat immers geheel ongeschonden door het leven. Ongelukjes, acne, brandplekjes, operaties, het is allemaal heel normaal. Wanneer een litteken op een heel opvallende plek zit, je herinnert aan een nare gebeurtenis of periode of erg ontsierend is, kan een litteken echter als erg storend worden ervaren.

Verschillende soorten littekens

Er zijn verschillende soorten littekens die meer of minder kunnen opvallen. Dat heeft te maken met de soort wond en de heling.

  • Normale littekens: hierbij zie je een net streepje of rondje dat na verloop van tijd steeds minder opvalt. Er kan verkleuring zijn, maar de huidstructuur is verder nagenoeg hetzelfde als de omliggende huid.
  • Hypertrofische littekens: een (sterk) verdikt, vaak rozekleurig litteken dat onregelmatig van structuur is. Ontstaat doordat de bindweefselcellen het fibrineweefsel overproduceren.
  • Atrofisch litteken: dun, vloeipapierachtig en laag liggend litteken. Ontstaan doorgaans na huidbeschadiging door infectie of radiotherapie.
  • Keloïd litteken: het littekenweefsel woekert over de randen van het litteken heen. Kan na ieder type verwonding ontstaan, en kan soms pijnlijk zijn of jeuken.

Ontwikkeling

Hoe zichtbaar je littekens zijn en hoe ze zich ontwikkelen, verschilt ook van mens tot mens. Hoe een litteken heelt is namelijk deels erfelijk bepaald. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer aanleg voor dikkere littekens. Daarbij is je leefstijl ook belangrijk. Roken en (veel) alcohol drinken zitten een mooie genezing vaak in de weg, zorgvuldig de huid insmeren met littekencrèmes helpt de huid te helen. In de geheelde huid zit, hoe je ook met het litteken omgaat, geen pigment. Daardoor zijn littekens vaak goed zichtbaar.

Mogelijkheden

Zichtbare en/of ontsierende littekens kunnen je behoorlijk onzeker maken. Maar wat veel mensen helaas niet weten, is dat er mogelijkheden zijn om dit te camoufleren. Cosmetische camouflage zoals we bij Medikos aanbieden, is een effectieve behandeling met een tijdelijk effect. Hierbij wordt gewerkt met speciale verzorgende foundations om de littekens te kunnen bedekken.

Hoe een litteken heelt is deels erfelijk bepaald

Hoe gaat dat in zijn werk?


Een camouflagebehandeling begint met een intakegesprek waarbij de specialist beoordeelt of de huid geschikt is voor de camouflage. Vervolgens is het tijd om te bekijken welke pigmenten geschikt zijn. Om de eigen huidskleur zo dicht mogelijk te benaderen, kan er ook gekozen worden voor een combinatie van tinten. Bij het aanbrengen zul je opmerken dat de camouflagecrème erg stug van structuur is. Dat komt doordat er een grote hoeveelheid pigment in zit. Na het aanbrengen van de crème, wordt de camouflage water- en veegvast gemaakt middels een fixeerpoeder.

Een tweede huid


Tijdens de behandeling leert de specialist je precies de technieken om de camouflage op een nette, natuurlijke manier aan te brengen zodat je er vervolgens thuis mee uit de voeten kunt. Doordat de crème lichtgewicht en voedend is, is het zeer geschikt voor dagelijks of regelmatig gebruik. Het functioneert in die zin als een tweede, oneffen, huid.

Datum: 20 juli 2020