‘Door mijn littekens voelde ik me niet mezelf’
Jaarlijks lopen ongeveer 900 mensen ernstige brandwonden op na een ongeval, en rond de 9000 mensen komen ieder jaar op de Spoedeisende Hulp terecht met brandwonden, variërend in ernst, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. Wanneer er sprake is van een brandwond, is de huid gedeeltelijk of volledig beschadigd. Wanneer alleen de opperhuid is aangedaan, kan het lichaam dit weer netjes herstellen. Maar als de lederhuid, een diepere huidlaag, ook is aangetast, dan komt deze niet meer terug. Muriël (31) weet hier alles van.
Een stom ongeluk
Muriël: ‘Het vreemde was dat ik helemaal niet zoveel pijn had. Als ik daarvoor mensen zag met brandwonden, dacht ik altijd dat die mensen enorm veel pijn moeten hebben gehad toen het gebeurde. Maar dat is dus niet het geval, in ieder geval niet op het moment zelf. Want op dat moment deed vooral de reactie van mijn vriend me realiseren dat er wel echt wat aan de hand was. Mijn brandwonden ontstonden dan ook door onoplettendheid, een stom ongeluk.’
Vlam in de pan
‘Ik was aan het koken, op hoog vuur bakte ik iets. In mijn onvoorzichtigheid knoeide ik best vaak, maar ik wist natuurlijk niet dat dat behoorlijke gevolgen kon hebben. Want waarschijnlijk is er olie langs de rand van de pan gelopen en heeft dat vlam gevat, waardoor uiteindelijk de vlam in de pan sloeg. Omdat ik op dat moment over de pan heen reikte, sloegen de vlammen over op mijn shirtje. Het volgende dat ik me goed herinner, is dat mijn vriend naar mij schreeuwde dat ik onder de kraan moest hangen, terwijl ik niet snapte waarom.’
Richten op herstel
‘Halsoverkop zijn we bij de eerste hulp terechtgekomen. Daar kan ik me weinig van herinneren, ik was erg in de war. Uiteindelijk bleek mijn hand, een deel van mijn arm en een stuk aan de rechterkant van mijn gezicht aangedaan. In die eerste fase richtte ik al mijn energie op herstellen, zo goed mogelijk genezen wat er te genezen valt. Brandwonden zijn, na de gebeurtenis zelf, zeer pijnlijk en het herstel kost enorm veel energie. Ik probeerde me te focussen op het positieve: op de gedegen zorg die ik ontving en op het feit dat het bij mij relatief nog meeviel.’
Zichtbare littekens
‘Een paar jaar later was de medische behandeling achter de rug. Maar natuurlijk bleef je de littekens van mijn wonden goed zien. Mijn huid was verstrakt, oogde witter dan de gewone huid en had een duidelijk reliëf. Nu ben ik nog steeds dankbaar voor het feit dat ik er relatief goed vanaf ben gekomen, maar wel had ik liever een gave huid gehad. En omdat ik, door het litteken in mijn gezicht, deels geen wenkbrauw meer had, voelde ik me niet mezelf. Ik had het idee dat dat mijn littekens nog meer deed opvallen. Toen een vriendin van me haar wenkbrauwen liet pigmenteren, begon ik me af te vragen of ik dat ook kon doen.’
‘Nu voel ik me een stuk beter in mijn vel’
Glow With The Flow
‘Zo kwam ik bij Annemiek van Glow With The Flow terecht. In eerste instantie dus alleen voor die wenkbrauw, maar toen ik er was bespraken we de rest van mijn huid ook. Annemiek vertelde me dat er technieken waren om mijn verstrakte huid soepeler te maken, en dat dit bovendien kon helpen de huid nog wat te verbeteren en versoepelen. Daarbij was Annemiek heel eerlijk over wat ik kon verwachten. Natuurlijk zou mijn huid niet meer puntgaaf worden, maar wel konden mijn littekens een stuk comfortabeler gaan aanvoelen en minder opvallen.’
Verbetering van de huid
‘Zo zijn we begonnen met de huidverbetering met behulp van microneedling. Deze methode zet de huid zelf aan tot herstel en maakte mijn huid een stuk soepeler. Vooral bij mijn hand was dit een erg welkome verbetering. Na iedere behandeling bekeken we samen hoe het ervoor stond en of er nog meer nodig was. Na verloop van tijd waren we tevreden met de vooruitgang, en toen begon Annemiek met de medische pigmentatie.
‘Ik voel me weer mooi’
‘Dit was ook een proces, want je kunt niet alles in één keer zomaar inkleuren. De tint moet in een aantal sessies worden opgebouwd. Maar wat ben ik blij met het resultaat. Ik vond het van tevoren best spannend, want zou het pigment wel echt hetzelfde zijn? Zouden mijn littekens echt minder zichtbaar worden? Maar Annemiek ging heel subtiel te werk en het resultaat werd steeds mooier, mijn littekens vielen steeds minder op en werden door de behandelingen ook nog steeds zachter en soepeler. Mijn wenkbrauw was intussen ook gepigmenteerd en daarmee kreeg ik ook weer meer symmetrie en uitdrukking in mijn gezicht. Nu voel ik me een stuk beter in mijn vel. Natuurlijk, met littekens, die zal ik altijd met me meedragen. Maar ook voel ik me weer mooi. En dat is heel waardevol.’
-
Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. Dankzij het zelfhelend vermogen worden ziektes overwonnen, groeien botbreuken weer aan elkaar en geneest een wond. Maar soms laat dat wel zichtbare sporen na.
-
Puistjes, een slechte haardag of ongelijke wenkbrauwen: we maken ons er allemaal weleens druk om. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. We verzorgen onze huid, bundelen ons haar in een paardenstaart of epileren onze wenkbrauwen. Maar wat als je een hazenlip hebt?
-
Littekens vallen soms best op, zeker als ze in het gezicht zitten. Het is dan vaak het eerste wat mensen zien. Dit kan best vervelend zijn.
-
Je huid heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen, maar sommige plekjes blijven toch zichtbaar. Littekens zijn hier een voorbeeld van. Wanneer je last hebt van littekens, kan je huid wel wat hulp gebruiken.
-
Acne is een vervelende aandoening waar vooral pubers en jongvolwassenen last van hebben. Bij de één doet het zich heftiger voor dan bij de ander. Als je een zware vorm van acne hebt of hebt gehad, kunnen er ontsierende littekens in het gezicht achterblijven.
-
Vooral tijdens de puberteit hebben veel jongeren last van acne. Dit is ontzettend vervelend, want het is vaak erg lastig om er vanaf te komen. Voor velen is de oplossing dan ook gewoon afwachten.
-
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij littekens hebt. Bijna niemand gaat immers geheel ongeschonden door het leven.
-
Die buikoperatie was natuurlijk zeker geen pretje. Sterker nog, zo’n operatie is behoorlijk ingrijpend. Nu, een paar jaar later, wordt Saskia (43) nog steeds herinnerd aan die periode waarin ze de strijd aanging met baarmoederhalskanker.
-
Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd.
-
Joanne (33) vertelt: ‘Drie jaar geleden heb ik een ongeluk gehad. Ik werkte veel in die tijd, en na weer een aantal uur overwerk en een te korte nacht was ik achter het stuur in slaap gevallen.