littekens

Littekens door acne… zo kun je ze laten behandelen!

Vooral tijdens de puberteit hebben veel jongeren last van acne. Dit is ontzettend vervelend, want het is vaak erg lastig om er vanaf te komen. Voor velen is de oplossing dan ook gewoon afwachten. Anderen ondernemen echter wel actie, door bijvoorbeeld allerlei cremepjes, serums en cleansers aan te schaffen. Toch betekent dat niet automatisch dat je huid op magische wijze verbetert. Bovendien kunnen na je acne-jaren vervelende littekens overblijven…

Niet aan krabben…

Niet aan krabben, niet aan pulken… weer niet gelukt. Zo’n witte kop is gewoon ontzettend lastig om te negeren. Je denkt dat die minder opvalt als je hem even weghaalt of uitdrukt, maar voor je het weet is je pukkel nog roder, bloedt het en raakt het ontstoken. Het is heel begrijpelijk dat veel mensen aan hun huid krabben, maar helaas heeft het vaak vervelende en hardnekkige littekentjes tot gevolg.

Ontstaan littekens

Littekens ontstaan na huidbeschadiging als resultaat van de wondheling. Het herstellende vermogen van de huid is prachtig en waardevol, maar kan wel zichtbare gevolgen achterlaten in de vorm van littekens. Wat is littekenweefsel precies?

  • Littekenweefsel is samengesteld uit dezelfde proteïnen (collageen) als de huid die het vervangt. Maar de precieze vezelsamenstelling van de proteïne is net anders dan de normale, geordende structuur van je huid.
  • Littekenweefsel is een stuk minder elastisch dan gewone huid.
  • Zweetkliertjes en haarcellen groeien niet terug op littekenweefsel.
  • De kleur van littekenweefsel kan variëren van roze tot de kleur van iemands eigen huidskleur of rood tot donkerbruin.

Wees lief voor je huid!

Littekens voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om littekens door acne te voorkomen. Dit zijn:

  • Niet uitknijpen! Dit kan leiden tot meer ontstekingen en acnelittekens.
  • Maak de huid, zeker wanneer je te maken hebt met acne, altijd goed schoon, maar wel op milde wijze. De huid heeft al veel te verduren. Scrub maximaal twee keer per week.
  • Gebruik niet sterk ontvettende huidverzorging. Dit irriteert de huid verder.
  • Gebruik altijd een goede SPF. Zonschade kan tot ongewenste pigmentatie leiden

Littekens verwijderen

Wanneer je last hebt van acnelittekens, kun je ze helaas niet meer voorkomen. Het kwaad is al geschied. Maar gelukkig zijn er bepaalde behandelingen die je kunt inzetten om littekens te verminderen of te verwijderen. Bij Medikos maakt de huidtherapeut daarvoor gebruik van lasertherapie. Met behulp van radiogolven worden minuscule gaatjes in de onderliggende huidlaag gemaakt. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen van binnenuit gestimuleerd. Deze zorgen voor een meer egale huidstructuur. Met een laserbehandeling kunnen ook acnelittekens verminderd en/of verzacht worden.

Hulp?

Heb jij last van acne of littekens door acne? Dan kun je bij Medikos terecht voor een gedegen advies en behandeling. Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Datum: 30 mei 2022