acnelittekens

‘Eindelijk was ik verlost van mijn acnelittekens’

Acne is een vervelende aandoening waar vooral pubers en jongvolwassenen last van hebben. Bij de één doet het zich heftiger voor dan bij de ander. Als je een zware vorm van acne hebt of hebt gehad, kunnen er ontsierende littekens in het gezicht achterblijven. De meeste trekken weg, maar dat geldt niet voor allemaal. Gelukkig bestaan er tegenwoordig enkele effectieve methodes om deze littekens te verwijderen.

Wat is acne?

Acne is een medische term voor jeugdpuistjes. De puistjes zitten vooral in het gezicht, op de rug of soms zelfs op de borst en schouders. Iedereen heeft talgkliertjes over de hele huid. Als de kliertjes ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Acne komt als aandoening vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Velen van hen krijgen ermee te maken. Bij een aantal mensen begint het op volwassen leeftijd. Ook zwangere vrouwen hebben er regelmatig last van. Acne manifesteert zich vaak bij hormonale schommelingen. Als aandoening mag het niet onderschat worden. Heb je een zware vorm, dan kun je er onzeker van worden. Kinderen op middelbare scholen worden er soms ook mee gepest.

Hoe ontstaan die littekens?

Weet je niet hoe je met acne moet omgaan? Dan laat het soms vervelende littekens na. Vooral het peuteren verergert de acne en zorgt op de langere termijn voor littekens. Als je met vieze handen aan de puistjes zit, dan zorgt dit alleen maar voor meer ontstekingen. Vermijd verder make-up die je huid afsluit. Het is begrijpelijk dat je de acne wil camoufleren, maar je huid moet kunnen ademen. Laat je acne regelmatig behandelen door een specialist en reinig de huid elke avond. Schoonmaken verkleint de kans op nieuwe puistjes.

Acne kan soms vervelende littekens achterlaten 

Welke manieren zijn er om acnelittekens te behandelen?

Er zijn verschillende methoden om de littekens te behandelen. We sommen er een paar voor je op:

  • Laserbehandeling: voor de littekens zijn er verschillende laserbehandelingen. Denk hierbij aan fractie- en CO2 laserbehandelingen. Het kenmerk van deze lasertypes is dat deze laser microkolommen van warmte in de diepere huidlagen maakt, waardoor elastine en collageen worden gestimuleerd. Het weefsel rondom de zones blijft hierbij intact, waardoor een snelle celvernieuwing plaatsvindt. Het afgebroken collageen kan zich zo dan weer opbouwen.
  • Peelings: deze methode werkt op dezelfde manier als een laser, maar gaat minder diep. Veel peelings werken op basis van fruitzuur en zijn ook bedoeld om het collageen te stimuleren. Het werkt vooral goed bij verkleuringen. Heb je last van diepere littekens? Dan is een laser misschien een betere optie dan een peeling.
  • Fillers: jawel, je leest het goed. De methode om lippen mee te vergroten of jukbeenderen mee op te vullen, is ook geschikt voor die vervelende acnelittekens. De kleine gaatjes in je gezicht krijgen een filler van hyaluronzuur. Dit is een lichaamseigen stof en breekt na 6 tot 9 maanden weer af. Herhaalde behandeling is dus nodig. Begin hier pas aan als je geen last meer hebt van actieve acne.
  • Permanente make-up: het is ook mogelijk om littekens te behandelen met medische pigmentatie, ofwel permanente make-up. Dit is een zeer verfijnde techniek die de kleur van de huid nabootst. Indien nodig kunnen hiermee zelfs kleine haartjes worden gesimuleerd.

Littekens behandelen met PMU: wat kun je verwachten?

De behandeling van littekens met PMU gaat veel verder dan zomaar wat stukjes huid inkleuren. Bij dit traject komt het nodige kijken. Het begint altijd met een intakegesprek. De specialist vertelt je tijdens dit gesprek alles over de behandelingen en tarieven. Tijdens de intake wordt er uiteraard uitgebreid stilgestaan bij jouw wensen. De te behandelen plek wordt bekeken, en je kunt meteen zien welke kleuren pigment het beste bij jouw huid passen
Daarna komen er een aantal sessies pigmentatie. Hoeveel dit er zijn, hangt af van het litteken, de kleur en het formaat. Tussen de sessies zit 6 weken genezingstijd. Tot 4 dagen na de behandeling mag dat gebied op de huid niet vochtig worden.

Nieuwsgierig?

PMU Bruessing is dé specialist op het gebied van permanente make-up en het camoufleren van littekens. Dat geldt voor zowel cosmetische als corrigerende behandelingen. Wil jij ook elke dag mooi en verzorgd wakker worden? Neem dan nu contact met ons op!

Datum: 06 juni 2022