De juiste massage voor jouw klacht
Je probeert er iedere dag het beste van te maken, maar soms lijkt het alsof je lichaam je tegenwerkt. Je komt moe uit bed, zelfs al heb je de hele nacht goed geslapen. Je voelt de hoofdpijn alweer opkomen bij alleen al de gedachte dat je naar je werk toe moet. Je gaat op zoek naar een oplossing, maar niets lijkt te helpen. Klinkt dit herkenbaar? Wellicht is het dan tijd voor een goede massage..
Gevolgen van stress
Stress, spanning, angst en emoties hebben niet alleen invloed op je mentale gezondheid. Ook in je lichaam kun je op den duur last krijgen van klachten. Soms heb je alleen even het gevoel dat je niet helemaal jezelf bent, maar andere keren voel je jezelf ontzettend beroerd. Dit komt door het hormoon cortisol. Het is op zichzelf een onschuldig en erg nuttig hormoon. Het zorgt ervoor dat we in situaties waarin het nodig is snel en scherp kunnen handelen, bijvoorbeeld als iemand je in het verkeer over het hoofd heeft gezien en je in een seconde uit de weg moet gaan. Bij langdurige stress blijft dit cortisol alleen in groten getale in je lichaam zitten. Dit zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van verschillende soorten pijn, zoals hoofdpijn en spierpijn, en extreme vermoeidheid.
Prikkelbaredarmsyndroom
Stress en spanning kunnen ook een mogelijke oorzaak zijn van prikkelbaredarmsyndroom. Het hormoon serotonine regelt voor een groot deel de bewegingen van je darmen. Bij langdurige stress is de aanmaak van dit hormoon ontregeld. Hierdoor kun je ook klachten in je darmen krijgen, zoals kramp en verstopping. De klachten als gevolg van prikkelbaredarmsyndroom en stressgerelateerde klachten kunnen allebei met shiatsumassage verlicht worden. Hoe gaat dit in zijn werk?
Ieder mens is anders en ook de klachten verschillen per persoon
Verschillende stijlen van shiatsu
Ieder mens is anders en ook de klachten verschillen per persoon. Twee mensen kunnen bijvoorbeeld beide hoofdpijn hebben, maar de oorzaak hoeft hierbij niet hetzelfde te zijn. Binnen shiatsu zijn dan ook verschillende stijlen. Shiatsu is afkomstig uit Japan, waar verschillende leraren met de massagevorm aan het werk gingen. Deze leraren ontwikkelden na verloop van tijd verschillende stijlen om de massage uit te kunnen voeren. Klassieke shiatsu is een massagevorm waarbij vooral met de duimen druk uitgeoefend wordt op het lichaam. Deze vorm van shiatsu is gebaseerd op meridianen in je lichaam. Door druk uit te oefenen op specifieke drukpunten, dezelfde punten als bij bijvoorbeeld acupunctuur, kan het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd worden. Bij een andere stijl wordt ook gebruikgemaakt van armen, ellebogen, en soms zelfs knieën of voeten, om de druk uit te oefenen. Ook het rekken van armen en benen hoort bij sommige stijlen van shiatsu.
Welke behandeling het beste past
De stijl van de behandeling hoeft niet elke keer hetzelfde te zijn. De vorm van een shiatsumassage wordt vaak gepersonaliseerd naar jouw klacht. Dit is mogelijk door middel van een persoonlijk gesprek. Doordat je vertelt over je klachten en de eventuele achtergrond daarvan, kan een therapeut daar een beter kader bij plaatsen. Door op die informatie voort te borduren, kunnen we bekijken welke behandeling het beste bij je past. Zo zijn sportmassages, cupping, guasha en kinesiotaping andere opties die ook tot de mogelijkheden behoren. Anna Bron adviseert je graag over de juiste behandeling voor jou!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.