mediator

3 x familiemediation

In mijn praktijk komt het steeds vaker voorbij: de invloed van een ernstige ziekte op je relatie, op de familieverhoudingen’, aldus Patries Baijer-Jakubka, mediator & stiefplancoach bij Baijer Mediation. Bij conflicten binnen een familie is familiemediation een goede oplossing! Wat is het precies en waarom werkt het zo goed?

Wat is familiemediation?

Familiemediation is een vorm van mediation die wordt toegepast op conflicten binnen families. Het is een vorm van familietherapie, geschikt voor elke leeftijdscategorie. Het conflict kan spelen tussen broers en zussen, maar ook binnen een gezin. Het doel van de mediator is om het conflict binnen de familie op te lossen. Het is vaak ingewikkeld om het conflict op te lossen, omdat er zo veel partijen bij het conflict betrokken zijn. Toch zal de mediator proberen om het conflict zo snel en efficiënt mogelijk op te lossen. Het toepassen van familiemediation is zo effectief omdat:

 • elk persoon betrokken bij het conflict aanwezig is bij de sessie
 • de mediator verschillende standpunten helder maakt en ze op een rijtje zet
 • de mediator het conflict duidelijk maakt en afgebakend kan formuleren

Soorten conflicten

Bij onderwerpen van de conflicten kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • verdeling van zorg voor ouder(s), broer of zus
 • het verdelen van geld van bijvoorbeeld een erfenis
 • een familiebedrijf dat voor wat voor reden dan ook voor conflicten zorgt
 • trauma’s die zijn ontstaan tijdens de jeugd en die nooit zijn verwerkt of uitgesproken

Patries vertelt over 3 voorbeelden waarbij zij familiemediation heeft toegepast.

Uit liefde scheiden

‘Een echtpaar meldt zich samen met de puberkinderen in verband met een scheiding. Bij Leo, 52 jaar, is een zeer vroege Alzheimer vastgesteld en hij is vastbesloten om Eef haar vrijheid te geven. Zijn angst is dat Eef en de kinderen zich volledig aan hem gaan aanpassen, terwijl hij op een gegeven moment niet meer zal weten wie ze zijn. Eef heeft zich in eerste instantie verzet tegen de scheiding, maar de vastbeslotenheid van Leo maakt dat ze met z’n allen aan tafel zitten. Na enkele zware gesprekken ligt er een convenant en ouderschapsplan waar iedereen zich in kan vinden. Het mooie van deze mediation zit in de eerlijkheid en de liefde in dit gezin. Vanuit deze liefde durven de gezinsleden elkaar los te laten.’

De uitputting nabij

‘Maurice en Linda hebben al heel wat meegemaakt. Toch wisten ze: ‘Dit redden wij’. Nu heeft Maurice mij gebeld. Hij is er klaar mee en vraagt hoe dat dan werkt: scheiden via een mediator. Tijdens het kennismakingsgesprek leg ik uit hoe ik werk. Bij Linda vloeien de tranen rijkelijk en ook Maurice heeft het niet gemakkelijk. Ongeveer 2 jaar geleden is hun psychisch zieke zoon zelfstandig gaan wonen, maar dit gaat niet goed. Maurice had zich erop verheugd om na zijn vervroegd pensioen van het leven te gaan genieten samen met Linda. Door het continue zorgen voor hun zoon wil Linda niet op reis en kan zij niet genieten. We hebben samen de mogelijkheden op een rijtje gezet. Na twee bijeenkomsten zag Linda dat zij niet alle verantwoordelijkheid in haar eentje kon dragen, en Maurice wilde in relatietherapie.’

Het doel is om het conflict binnen de familie op te lossen

De vlinder

‘Rita was midden 60, had borstkanker gehad en genoot met volle teugen van haar leven. Vóór haar ziekte was Rita, alleenstaand, een harde werkster en een spaarzame huismus. Nu maakte ze reizen en ging ze naar theatervoorstellingen. Haar familie stond niet achter haar nieuwe levensstijl. Voor Rita was dat onbegrijpelijk: het was toch super dat zij het overleefd had? We zaten met 6 vrouwen om de tafel. Zorgen werden gedeeld, maar ook angsten. Rita kon in alle rust vertellen dat zij nu deed wat ze al die jaren had voorbereid, alleen had zij altijd het idee gehad het eeuwige leven te hebben. Door haar ziekte was het voor haar duidelijk geworden dat ze zó voorbij kon zijn.’

Dit zijn drie verschillende situaties waarbij ik, als familiemediator, de juiste begeleiding mocht geven. Vraag je je na het lezen af of familiemediation iets voor jou of jullie zou kunnen zijn? Neem dan vrijblijvend contact op.

Enkele tips

Zo kun je conflicten voorkomen en oplossen:

 • Laat de spanning niet te hoog oplopen.
 • Besef dat er meerdere mogelijkheden of oplossingen zijn.
 • Ook voor familiemediation is subsidie via de Raad voor Rechtsbijstand mogelijk. Denk niet te snel ‘Dat kan ik niet betalen’.

De MfN-registermediator:

Dit houdt een MFN-registratie als mediator in:

 • Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing.
 • Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.
 • Klacht- en tuchtrecht.
Datum: 14 februari 2019