Een scheiding op latere leeftijd
Het lijkt een trend: echtparen die na 20 jaar huwelijk of meer gaan scheiden. Hun kinderen zijn het huis uit, de pensioenleeftijd nadert, het grote genieten kan beginnen, en dan toch…
Patries Baijer-Jakubka
Scheiding
Kinderen, familie en vrienden staan vaak perplex, hebben het niet zien aankomen. Deze echtparen kiezen bij hun scheiding vaak een financieel planner en een advocaat. Ze hoeven geen ouderschapsplan op te stellen, dus hoeven ze niet te praten over hun emoties. Het huis, de spaarrekeningen, het pensioen: dat is belangrijk. En daar zit een grote misvatting. Voor de rest van hun leven gaan ze elkaar tegenkomen: het eventuele huwelijk van hun kind(eren), de geboortes van kleinkinderen, verjaardagen en dergelijke.
Handen in het haar
Zo zat ik deze week nog met Els (62) en Ton (66) om tafel. Ze zijn inmiddels 4 jaar gescheiden en aanvankelijk hadden ze nog een goede verstandhouding. Sinds 2 jaar heeft Els een relatie met Bram en de poppen zijn aan het dansen. Ton weigert nog op hetzelfde moment in de kamer te zijn met zijn ex en haar vriend. De bruiloft van hun jongste dochter nadert, het gezin zit met de handen in het haar.
Wegcijferen
Met de nodige reserves zijn ze aangeschoven. Al snel kan de vinger op de pijnlijke plek gelegd worden. Ton heeft met de scheiding ingestemd omdat hij Els de vrijheid gunde om zichzelf te ontdekken. Ze was hartstikke jong toen ze trouwde en 36 jaar lang had zij voor hem en hun kinderen gezorgd en zichzelf weggecijferd.
Hij ervoer het als een verraad aan hun huwelijksjaren
Wederzijds begrip
Het feit dat zij, in zijn ogen, gelijk een nieuwe partner had, deed hem pijn. Hij ervoer het als een verraad aan hun huwelijksjaren. Bij Els groeide het begrip. Komende week zie ik Ton, Els en Bram, en ik heb er alle vertrouwen in dat het een mooie huwelijksdag wordt.
Mfn- registermediator
Deze situatie kan voorkomen worden door naar een Mfn-registermediator te gaan. Naast de financiën komen ook emoties aan bod en kun je jezelf voorbereiden op de genoemde situaties.
De MfN-registermediator in het kort:
- Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing.
- Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.
- Klacht- en tuchtrecht.
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.