Gescheiden ouders met een zieke dochter
Op 14 juli, de dag voordat wij met het gezin op vakantie zouden gaan, werden wij geconfronteerd met het vermoeden op kinderkanker bij onze jongste dochter. De verwijzing naar het Prinses Máxima Centrum was een feit, en een enerverende periode volgde.
Patries Baijer-Jakubka
Dagbehandeling
Terwijl ik dit artikel schrijf, zit ik samen met Veerle op de dagbehandeling te wachten op de start van de tweede chemokuur. De eerste bracht misselijkheid, kaakpijnen en haaruitval, en door de Prednison veranderde onze lieve, pittige dochter in een buienkind. Tijdens het vele wachten samen met mijn man bekropen mij de vragen ‘Hoe doen gescheiden ouders dit?’ en ‘Hoe stemmen zij de communicatie af?’ Zelf merkten we namelijk hoe anders we reageerden op de diagnose en de weg die Veerle en wij te gaan hebben. De lieve wensen van familie en vrienden deden goed, de totaal misplaatste opmerkingen over het prachtige weer lieten mijn bloeddruk oplopen.
Afspraken
Nu, 6 weken verder, is voor mij één ding meer dan duidelijk: blijf met elkaar in gesprek, en spreek je gevoelens en onmacht uit. Geef aandacht aan alle gezinsleden, maar verlies je er niet in. Maak als gezin duidelijke afspraken:
- over je eigen grenzen
- over de grens van je zieke kind
- over de grens van wat je aankan van je zieke kind dat onder invloed is van medicijnen
Blijf met elkaar in gesprek, en spreek je gevoelens uit
Over grenzen heen
Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie te Utrecht is dé plek waar alle specialisten zijn samengebracht, waar er over de landsgrenzen heen samengewerkt wordt om kinderen met kanker zo goed mogelijk te helpen. Het is een plek waar een kind zelf mag bepalen wat hij of zij eet: een berg pannenkoeken of een bakje fruit. Het is een plek waar vrijwilligers langskomen, zoals Roger Klaassen van de Stichting tekenen voor kinderen. Hij tovert ter plekke een prachtige flamingo zó uit de losse pols, omdat Veerle aan hem vertelt dat dit ons teken van hoop is. Het is een plek waar een kind ondanks deze ernstige ziekte kind mag zijn.
MfN-registermediator
De MfN-registermediator in de kort:
- Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing.
- Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.
- Klacht- en tuchtrecht.
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.