Jij en je ex: als partners uit elkaar
Een scheiding is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een gezin kan overkomen. Heftig voor jullie én voor de kinderen. Het is belangrijk om als partners op een goede manier uit elkaar te gaan, zodat jullie als ouders samen goed verder kunnen. Daarnaast wil je natuurlijk ook goede afspraken maken over de verdeling van spullen, de financiën en jullie koopwoning.
Uit elkaar
Wanneer je met je ex-partner aan tafel zit om afspraken te maken, word je wellicht steeds geconfronteerd met die eigenschappen die juist de reden vormden om uit elkaar te gaan. En dat maakt goede afspraken maken behoorlijk lastig. Hoe voorkom je dat je uit emotie iets roept waar je later spijt van krijgt? Je wilt op de lange termijn gewoon met je ex door één deur kunnen blijven gaan.
Emoties aanpakken
Susan van Kessel is mediator en fiscalist. Zij legt uit wat een goede mediator voor jullie kan doen wanneer jullie wel wat hulp kunnen gebruiken bij het maken van goede, duurzame afspraken: ‘Een echtscheiding heeft een enorme impact. Ik vind het als mediator belangrijk om eerst met de emoties aan de slag te gaan. Beide partijen dienen in staat te zijn voor zichzelf op te komen en bewuste beslissingen te maken als het tijd is om afspraken vast te leggen. Uit boosheid kun je bijvoorbeeld roepen dat je ex geen rooie cent van je krijgt of jij niets van hem of haar wilt hebben. Als je je schuldig voelt, kun je daarentegen juist alles weggeven. Op dat moment denk je waarschijnlijk dat je daar zelf volledig achter staat, maar op de lange termijn kun je je bedenken, met alle gevolgen van dien. Dat moeten we natuurlijk voorkomen!’
Inkomen en vermogen
‘Omdat ik ook fiscalist ben, heb ik ook de kennis om jullie te helpen met de financiën. We kijken naar de mogelijkheden en ik informeer jullie over de gevolgen van de voorgenomen keuzes. We kijken dan zowel naar het inkomens- als het vermogensgedeelte. Mensen met een koopwoning moeten kijken wie de woning eventueel krijgt en wat daar de gevolgen van zijn. Het is belangrijk om bijvoorbeeld stil te staan bij de toekomstige hypotheekrenteaftrek en/of wijzigingen daarin voordat er iets wordt vastgelegd.’
‘Beide partijen dienen in staat te zijn bewuste beslissingen te maken’
Afspraken die standhouden
‘Mijn doel is om afspraken te maken die ook op langere termijn standhouden. Als mediator neem ik de regie in handen en bied ik jullie een handige aanpak om het proces zo goed mogelijk onder controle te krijgen. Natuurlijk zijn bepaalde zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar door eerst op emotioneel gebied aan het werk te gaan en daarna pas een ouderschapsplan op te stellen en afspraken te maken over de financiën, kun je afspraken maken waar je ook op de lange termijn nog achter staat. Dat geeft je veel rust en de nodige zekerheid voor nu en in de toekomst.’
Mediation
Bij Nassette kun je terecht voor mediation op het gebied van:
- familiezaken
- nalatenschap
- scheiden
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.