Maak jouw relatie summerproof
De cijfers liegen niet: één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Opvallend is dat er twee keer per jaar een duidelijke piek is waar te nemen in het aantal verzoeken tot echtscheiding, namelijk na de feestdagen en na de zomervakantie.
Doodgebloede relatie
Vaak gaat het al niet meer zo lekker. Partners vluchten in het werk en andere bezigheden. Zo kunnen zij hun doodgebloede relatie nog even negeren. Maar wanneer je opeens 24 uur per dag samen bent, zoals tijdens de feestdagen of een vakantie, worden irritaties vaak echt duidelijk.
Praten
Natuurlijk doen jullie je best om de relatie in stand te houden. Hierbij geldt: niet alleen daden, maar vooral woorden. Ga met elkaar praten. Communiceren staat in een relatie centraal. Wanneer partners niet vaak genoeg over hun gevoelens en aangrijpende gebeurtenissen praten, ontstaat er verwijdering en daardoor wellicht wantrouwen. In het ergste geval ontstaat er zelfs minachting.
Ook is het belangrijk om niet zomaar het woord ‘scheiden’ te laten vallen.
Blijf communiceren
Als je desondanks toch gaat scheiden: probeer in ieder geval te voorkomen dat het een vechtscheiding wordt en houd de communicatie open! Toegegeven: dat hangt natuurlijk helemaal van de situatie af en is niet altijd even gemakkelijk. Maar communiceren maakt het er voor jezelf, je (ex-)partner én de eventuele kinderen een stuk prettiger op.
Ouderschapsplan
Wist je overigens dat het opstellen van een ouderschapsplan verplicht is wanneer je samen minderjarige kinderen hebt waarover je beiden met het ouderlijk gezag bent belast? Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt op samenwonend bent.
Overwin die zomer en investeer in je relatie
Afspraken
Naast de afspraken over de kinderen zijn er vaak ook nog allerlei andere zaken die geregeld moeten worden. Denk daarbij aan een gezamenlijke woning, het verdelen van de inboedel of het maken van afspraken over toekomstige pensioenen. Het kan verstandig zijn om een professional in te schakelen. Denk hierbij aan psychologische hulpverlening, een coach of een mediator.
Het kind
Ook al zijn jullie niet meer samen: jullie blijven samen ouders en hebben een rol die geen ander persoon in het leven van het kind kan vervullen. Het is belangrijk om niet slecht over je ex-partner te praten en bovenal niet je kind als doorgeefluik naar je ex-partner te gebruiken.
Tips!
Tips bij scheiden:
- Blijf met elkaar praten
- Denk na over je kind(eren)
- Zoek hulp bij een coach of therapeut
- Laat je helpen door een mediator
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.