relatie

Maak jouw relatie summerproof

De cijfers liegen niet: één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Opvallend is dat er twee keer per jaar een duidelijke piek is waar te nemen in het aantal verzoeken tot echtscheiding, namelijk na de feestdagen en na de zomervakantie.

Doodgebloede relatie

Vaak gaat het al niet meer zo lekker. Partners vluchten in het werk en andere bezigheden. Zo kunnen zij hun doodgebloede relatie nog even negeren. Maar wanneer je opeens 24 uur per dag samen bent, zoals tijdens de feestdagen of een vakantie, worden irritaties vaak echt duidelijk.

Praten

Natuurlijk doen jullie je best om de relatie in stand te houden. Hierbij geldt: niet alleen daden, maar vooral woorden. Ga met elkaar praten. Communiceren staat in een relatie centraal. Wanneer partners niet vaak genoeg over hun gevoelens en aangrijpende gebeurtenissen praten, ontstaat er verwijdering en daardoor wellicht wantrouwen. In het ergste geval ontstaat er zelfs minachting.
Ook is het belangrijk om niet zomaar het woord ‘scheiden’ te laten vallen.

Blijf communiceren

Als je desondanks toch gaat scheiden: probeer in ieder geval te voorkomen dat het een vechtscheiding wordt en houd de communicatie open! Toegegeven: dat hangt natuurlijk helemaal van de situatie af en is niet altijd even gemakkelijk. Maar communiceren maakt het er voor jezelf, je (ex-)partner én de eventuele kinderen een stuk prettiger op.

Ouderschapsplan

Wist je overigens dat het opstellen van een ouderschapsplan verplicht is wanneer je samen minderjarige kinderen hebt waarover je beiden met het ouderlijk gezag bent belast? Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt op samenwonend bent.

Overwin die zomer en investeer in je relatie

Afspraken

Naast de afspraken over de kinderen zijn er vaak ook nog allerlei andere zaken die geregeld moeten worden. Denk daarbij aan een gezamenlijke woning, het verdelen van de inboedel of het maken van afspraken over toekomstige pensioenen. Het kan verstandig zijn om een professional in te schakelen. Denk hierbij aan psychologische hulpverlening, een coach of een mediator.

Het kind

Ook al zijn jullie niet meer samen: jullie blijven samen ouders en hebben een rol die geen ander persoon in het leven van het kind kan vervullen. Het is belangrijk om niet slecht over je ex-partner te praten en bovenal niet je kind als doorgeefluik naar je ex-partner te gebruiken.

Tips!

Tips bij scheiden:

  1. Blijf met elkaar praten
  2. Denk na over je kind(eren)
  3. Zoek hulp bij een coach of therapeut
  4. Laat je helpen door een mediator
Datum: 18 juni 2018