hooggevoelig

Ben jij hooggevoelig? Dit moet je weten!

Ben jij gevoelig voor de emoties van anderen, perfectionistisch en ga je graag diepgaande relaties aan? Misschien heb je er nog nooit zo bij stil gestaan, maar jouw klachten kunnen kenmerken zijn van hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid.

Wat is ‘hooggevoelig’ precies?

Je hebt vást al weleens van de term ‘hooggevoelig’ gehoord. Maar wat houdt het nou eigenlijk precies in? Eveline Vogel is expert en coach op het gebied van hooggevoeligheid. Zij vertelt: ‘Iemand die hooggevoelig is, is meer dan gemiddeld gevoelig voor zintuiglijke waarnemingen. Iedereen is in staat om te voelen, te zien, te ruiken en te horen. Bij mensen die hooggevoelig zijn, komt er meer informatie uit de zintuigen in de hersenen. De prikkels worden dieper en breder verwerkt. In een moderne wereld die steeds drukker en voller wordt en daarmee meer prikkels oplevert, gaan hooggevoelige mensen hier steeds meer onder leiden.’

Goed in je vel

Omdat we leven in een drukke tijd met veel veranderingen en impulsen, valt er lastig aan al deze prikkels te ontkomen. Eveline legt uit: ‘Natuurlijk wil jij net als iedereen dat je lekker uitgerust bent en goed in je vel zit. Maar als je hooggevoelig bent, leidt dit vaak tot stressvolle situaties. Hierdoor krijg je vaak klachten als hoofdpijn, extreme vermoeidheid of maagklachten. Voor mensen die hooggevoelig zijn, is het daarom zaak om je eigen weg te zoeken.

Hoe zoek je je eigen weg?

Neem rust op de momenten dat je het nodig hebt en geef je eigen grenzen aan. Hoewel dit misschien allemaal wat heftig klinkt, zitten er ook hele mooie en sterke punten aan hooggevoeligheid! Als hooggevoelig persoon kun je bijvoorbeeld heel erg genieten van kleine dingen: van contact, van aanraken en van kunst. Je kunt je goed verplaatsen in de ander en aanvoelen wat hij nodig heeft. Je hooggevoeligheid komt bijvoorbeeld heel goed van pas bij creativiteit, het verrichten van onderzoek en bij een verzorgend beroep.

Tijdens workshops en coaching leer je meer over hooggevoeligheid

Onderneem actie!

Merk jij regelmatig dat je hoofd ‘vol’ zit van alle indrukken en prikkels die je moet verwerken op een dag? En dat je vaak vermoeid en gestrest raakt? Dan kan begeleiding bij hoogsensitiviteit iets voor jou zijn. Tijdens workshops en coaching leer je meer over hooggevoeligheid. Je ontdekt hoe je je grenzen herkent én bewaart. Ook kom je erachter wat je kunt doen om jouw talenten meer tot bloei te laten komen.’

Ben jij hooggevoelig? Doe de test!

  •  Als kind was je verlegen of stil
  • Je vindt het erg lastig om met veranderingen in je leven om te gaan
  • Op drukke dagen heb je behoefte om je terug te trekken op een plek waar je alleen kunt zijn
  • Kunst en muziek kunnen je diep ontroeren
  • De stemmingen van anderen beïnvloeden je
  • Als anderen willen dat jij snel verschillende dingen tegelijk moet doen in korte tijd, voel jij je opgejaagd
  • Als je honger hebt, dan heeft dat een sterke invloed op je humeur of concentratievermogen
  • Je doet erg je best om te voorkomen dat je fouten maakt of dingen vergeet

Kun je op meerdere vragen ‘ja’ beantwoorden? Dan is er een grote kans dat jij hooggevoelig bent.

Wist je dat…

naar schatting 20% van de bevolking hooggevoelig is?

Datum: 31 augustus 2018