Hoe overleef jij het ouderschap?
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit. Je huishouden vertoont meer overeenkomsten met de schilderijen van Jan Steen dan met de foto’s in woonbladen. Je eigen uiterlijk is trouwens ook niet bepaald om door een ringetje te halen. Je hebt het gevoel dat je continu achter jezelf aanrent.
Geen tijd voor jezelf
Ga er maar aanstaan. Voordat de kinderen naar school of de opvang zijn, heb jij het gevoel dat je er al een hele dag hebt opzitten. En dat is dan nog maar het begin van de dag, dus tijd om even uit te puffen is er niet bij. Nee, jij moet naar je werk, en daarna wachten nog je huishouden, de was, boodschappen, kinderen naar sport brengen en koken. Verder moet je nog even dat pakketje ophalen dat was bezorgd toen je niet thuis was, een telefoontje naar je beste vriendin plegen die er helemaal doorheen zit en snel nog een maaltijd in elkaar flansen voor je partner die laat thuis komt. Ziet de dag er voor jou ook ongeveer zo uit? Geen wonder dat je moe bent en geen tijd voor jezelf overhoudt om even bij te tanken.
Meer quality time voor jezelf en met elkaar
Timemanagement voor ouders
‘Toch is maar één iemand die daar verandering in kan brengen’, weet Marije Thepass. ‘En dat ben jij. Maar daar wil ik je graag bij helpen. Je bent niet de enige die moeite heeft om alle ballen in de lucht te houden. Ik kwam dat in mijn coachingspraktijk zo vaak tegen dat ik me speciaal daarvoor heb laten opleiden tot timemanagement-coach bij Verena Elfring. Zij heeft de workshop ‘Timemanagement voor ouders’ ontwikkeld. In deze praktische workshop, gaat het niet alleen over tijd, maar ook over wat je doet met je tijd: over je patronen, gewoontes en verwachtingen. Timemanagement gaat dus vooral over je gedrag. Het helpt je om meer balans in jouw leven en dat van je gezin te krijgen. Meer rust. Meer quality time voor jezelf en met elkaar. En meer energie. Wat wil je nog meer?’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Julian was dolgelukkig toen hij van zijn passie zijn werk kon maken. Na een intensieve opleiding afgerond te hebben, werd hij aangenomen bij een bekend restaurant in zijn stad als chef-kok. Met een bak vol aan energie, gedrevenheid en enthousiasme begon zijn nieuwe carrière.