
Dit is mindfulness wél
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk? Angela van MindfulGenieten vertelt hoe zij ooit begonnen is en wat ze zo mooi vindt aan haar werk.
Het begin
‘Ik kan niet zeggen dat ik ooit gepland had staan om met Mindfulness te beginnen. Het is heel natuurlijk op mijn pad gekomen. Hiervoor was ik holistisch masseur en door een burn-out kwam ik in aanraking met mindfulness. Zo ben ik een opleiding gaan doen, maar nooit met de gedachte om dit full-time te gaan doen. Het voelt als een jas die ik heb aangetrokken en ik hoor vaak van anderen dat wat ik doe goed bij me past.’
Op haar plek
‘Als je me vraagt wat ik leuk vind aan mijn werk, kun je me beter vragen wat ik níét leuk vind. Ik zie bij elke training die ik doe zoveel verschillende deelnemers. Van ondernemers die balans zoeken tussen werk en privé tot mensen in rouw of met depressieve klachten. Maar ook gewoon mensen die kiezen voor een bewuster leven. Wat ik zo bijzonder vind, is dat je eigenlijk maar een klein stukje met mensen op hun levenspad meeloopt, maar dat ik ze handvatten kan meegeven die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken. Dat ik zie dat mensen die al tientallen jaren vastlopen in het leven, toch weer de draad oppakken en andere, bewuste keuzes kunnen maken, met de kennis die ze hebben opgedaan.’
‘Belangrijk voor mij is dat we het proces aangaan en kijken wat er naar boven komt’
Misvattingen
‘Mensen denken vaak dat mindfulness zweverig is, maar niks is minder waar. Ik hoor van alles: ‘Ik ben geen groepsmens’, ‘Ik ben hoogsensitief’, ‘Kan dit wel samen met mijn geloof?’ Ik denk dat veel mensen mindfulness zien als therapie, terwijl het echt een aandachtstraining is. Dat heeft niks met geloof te maken, maar met hoe je in het ‘nu’ mag leven. We reflecteren niet op het verleden. Natuurlijk is wat je hebt meegemaakt belangrijk, het heeft je gemaakt tot wie je nu bent, maar in de realiteit helpt het je niet verder in het nu. Ik heb nooit een specifiek doel dat ik wil bereiken met deelnemers. Belangrijk voor mij is dat we het proces aangaan en kijken wat er naar boven komt.’
De toekomst
Angela blijft MindfulGenieten ontwikkelen. Zij biedt een uniek concept dat begint met een vijfdaagse groepstraining. Vervolgens begeleidt ze je acht weken online om te volgen hoe het nu gaat in je dagelijks leven en je, boven alles, te helpen met dingen waar je tegenaan loopt.
Meer weten? Neem hier contact op.
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.