Schamen voor stress en burn-out? Nergens voor nodig
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren. Misschien schaam je je er zelfs een beetje voor dat je het niet trekt. Maar als er niets verandert, loop je risico op overbelasting of zelfs burn-out. Maar hoe voorkom je dat?
Te veel stress
Wanneer je een langere tijd over je grenzen bent gegaan, kan het zijn dat je je bij het minste of geringste overweldigd voelt. En dat gevoel gaat maar niet weg. Om niet ‘zwak’ of als een zeurpiet over te komen, raap je jezelf weer bij elkaar en zet je toch maar weer door. Je gaat weer over een grens. Maar wanneer je dat te vaak doet, kun je te maken krijgen met burn-out. Je hebt te veel energie uit je reserves genomen, zonder deze aan te vullen.
Overbelast geraakt
Overmatige stress en burn-out hebben te maken met overbelastbaarheid. Wanneer je langere tijd blootstaat aan stress en spanning, raakt het lichaam op een gegeven moment overbelast. Toch bestaat er bij veel mensen schaamte om toe te geven dat ze eigenlijk niet meer kunnen. Tegelijkertijd wordt vaak over burn-out gedacht: ‘dat overkomt mij niet’. Maar wanneer je moet toegeven dat je jezelf te lang voorbij bent gelopen, is het zaak om daarmee aan de slag te gaan om erger te voorkomen. Als loopbaan- en persoonlijk coach kan ik daarbij helpen.
Op zoek naar de oorzaak
Werken aan overbelast zijn en het voorkomen van een burn-out, begint bij het achterhalen van de oorzaken van de oorzaken. Pas als je weet waar het misgaat, kun je ook je gedrag aanpassen. Het draait hierbij om vragen zoals: Wat maakt dat ik zo handel? Waar wil ik mee aan de slag? Aan de hand daarvan gaan we aan de slag met praktische handvatten en weten wanneer je getriggerd wordt. En ook verkennen we wat je anders kunt doen om overbelasting in de toekomst te voorkomen.
Je hebt te veel energie uit je reserves genomen, zonder deze aan te vullen
De rol van gevoeligheid
Vaak zijn mensen die overbelast zijn erg gevoelig voor zaken die gebeuren. Maar andersom geldt dat evenzeer. Wanneer je hoogsensitief bent, komen prikkels harder binnen. Dat is een kracht, je kunt je goed inleven in anderen en bent empathisch. Maar het kan een valkuil worden wanneer anderen daar gebruik van maken, over je heen walsen en je het zicht op jezelf verliest. Dan is het belangrijk te ontdekken hoe je balans vindt in je sensitiviteit en het bewaken van je grenzen. Dat begint bij het leren kennen van je eigen gevoelens en daar bewuster mee leren omgaan.
Bang voor afwijzing
Dat is natuurlijk niet gemakkelijk. Net zoals veel mensen ben je misschien bang voor afwijzing. Dat wanneer je een keer duidelijk ‘nee’ zegt, anderen je niet meer aardig zullen vinden. Begrijpelijk. Maar het is dan goed om te weten dat als je altijd ja zegt en overbelast raakt, je dan nog veel minder te bieden hebt dan als je af en toe pas op de plaats maakt. Door je kwaliteiten te kennen en ze op een goede manier in te zetten, kan dat ook. Daar help ik je graag bij.
Zoektocht naar balans
Merk jij dat je je behoeftes beter wilt leren (her)kennen en je grenzen bewaken? Of schaam je je ervoor dat je oververmoeid bent geraakt? Graag help ik je in de zoektocht naar meer balans, rust en werkplezier. Neem gerust contact op.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.
-
Annemiek liep in maart vorig jaar, toen we in Nederland voor het eerst met een lockdown geconfronteerd werden, al op haar tandvlees. Op haar werk zat ze middenin een hectische periode. Het bedrijf waar ze werkte, had een groot project binnengehaald, waarvoor Annemiek de verantwoording droeg.