burn-out

De eerste stap na een burn-out

Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk. De draad oppakken na een burn-out, gebeurt stap voor stap. Ik help je graag bij het zetten van deze stappen, zodat je je leven weer op de rit weet te krijgen.

Van accountmanager naar coach

Ook zelf weet ik hoe het is om met een burn-out te kampen. Ruim twintig jaar geleden kwam ik zelf thuis te zitten. Daarop schakelde ik een coach in om op zoek te gaan naar mijzelf. Ik wilde weten wat ik eigenlijk wilde in het leven en wat nu precies mijn kwaliteiten waren. Voor mijn burn-out was ik een accountmanager in de commerciële wereld, maar ik ontdekte dat ik veel liever met mensen werkte. Ik besloot daarom om Coach House op te richten. Op die manier kon ik ook andere mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen.

Hoe ontstaat een burn-out?

Om stappen te zetten uit je burn-out, is het belangrijk om te weten hoe je deze hebt ontwikkeld. Misschien ervaar je veel spanning op de werkvloer, of in het gezinsleven. Bij langdurige blootstelling aan deze prikkels kun je psychische en fysieke klachten ontwikkelen. Ik krijg vaak mensen in mijn praktijk die deze klachten langdurig en structureel hebben genegeerd. Ze hadden het idee dat ze altijd maar ‘door’ moesten. Maar na een tijd is je lichaam letterlijk opgebrand: je kunt niet meer verder.

Herstellen van een burn-out

Het herstelproces van een burn-out is niet makkelijk. Vaak heb je de klachten maandenlang opzij geschoven. De eerste stap in het herstelproces is daarom acceptatie. Je zult moeten erkennen dat het niet goed met je gaat, en dat je jezelf op de eerste plaats moet gaan zetten. Pas dan kun je actief werken aan je herstel. Je zult ook moeten accepteren dat je dit niet alleen kunt.

Het herstelproces van een burn-out is niet makkelijk

Hulp van een coach

De acceptatie dat je een burn-out hebt is ontzettend moeilijk. Bij veel mensen die kampen met een burn-out zie ik vaak dat het ongeloof heerst. Ze denken dat een burn-out alleen anderen overkomt, en weten niet goed hoe ze er weer uit moeten komen. Ik raad daarom iedereen aan om hier specialistische hulp bij in te schakelen. Vaak is je huisarts of een bedrijfsarts betrokken bij de diagnose, maar ik krijg ook regelmatig mensen in mijn praktijk voor coachingsessies na een burn-out.

Praktische tips

Op het moment dat mensen mijn praktijk binnenstappen, weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen met het herstelproces. Het wegnemen van de spanningen en voldoende rust nemen is namelijk niet genoeg bij een burn-out. Ik geloof erin dat je bij jezelf moet beginnen om de regie over je leven terug te krijgen. Met mijn coachingssessies kijk je kritisch naar jezelf en krijg je inzicht in je natuurlijke persoonlijkheidstype. Zo leer je wat de oorzaak is van jouw burn-out en hoe je hiermee om moet gaan. Over het algemeen geldt dat het herstelproces moeizamer verloopt als je te lang met je klachten rondloopt. Wacht daarom niet tot het te laat is, en trek op tijd aan de bel.

Date: 07 maart 2022