De eerste stap na een burn-out
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk. De draad oppakken na een burn-out, gebeurt stap voor stap. Ik help je graag bij het zetten van deze stappen, zodat je je leven weer op de rit weet te krijgen.
Van accountmanager naar coach
Ook zelf weet ik hoe het is om met een burn-out te kampen. Ruim twintig jaar geleden kwam ik zelf thuis te zitten. Daarop schakelde ik een coach in om op zoek te gaan naar mijzelf. Ik wilde weten wat ik eigenlijk wilde in het leven en wat nu precies mijn kwaliteiten waren. Voor mijn burn-out was ik een accountmanager in de commerciële wereld, maar ik ontdekte dat ik veel liever met mensen werkte. Ik besloot daarom om Coach House op te richten. Op die manier kon ik ook andere mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen.
Hoe ontstaat een burn-out?
Om stappen te zetten uit je burn-out, is het belangrijk om te weten hoe je deze hebt ontwikkeld. Misschien ervaar je veel spanning op de werkvloer, of in het gezinsleven. Bij langdurige blootstelling aan deze prikkels kun je psychische en fysieke klachten ontwikkelen. Ik krijg vaak mensen in mijn praktijk die deze klachten langdurig en structureel hebben genegeerd. Ze hadden het idee dat ze altijd maar ‘door’ moesten. Maar na een tijd is je lichaam letterlijk opgebrand: je kunt niet meer verder.
Herstellen van een burn-out
Het herstelproces van een burn-out is niet makkelijk. Vaak heb je de klachten maandenlang opzij geschoven. De eerste stap in het herstelproces is daarom acceptatie. Je zult moeten erkennen dat het niet goed met je gaat, en dat je jezelf op de eerste plaats moet gaan zetten. Pas dan kun je actief werken aan je herstel. Je zult ook moeten accepteren dat je dit niet alleen kunt.
Het herstelproces van een burn-out is niet makkelijk
Hulp van een coach
De acceptatie dat je een burn-out hebt is ontzettend moeilijk. Bij veel mensen die kampen met een burn-out zie ik vaak dat het ongeloof heerst. Ze denken dat een burn-out alleen anderen overkomt, en weten niet goed hoe ze er weer uit moeten komen. Ik raad daarom iedereen aan om hier specialistische hulp bij in te schakelen. Vaak is je huisarts of een bedrijfsarts betrokken bij de diagnose, maar ik krijg ook regelmatig mensen in mijn praktijk voor coachingsessies na een burn-out.
Praktische tips
Op het moment dat mensen mijn praktijk binnenstappen, weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen met het herstelproces. Het wegnemen van de spanningen en voldoende rust nemen is namelijk niet genoeg bij een burn-out. Ik geloof erin dat je bij jezelf moet beginnen om de regie over je leven terug te krijgen. Met mijn coachingssessies kijk je kritisch naar jezelf en krijg je inzicht in je natuurlijke persoonlijkheidstype. Zo leer je wat de oorzaak is van jouw burn-out en hoe je hiermee om moet gaan. Over het algemeen geldt dat het herstelproces moeizamer verloopt als je te lang met je klachten rondloopt. Wacht daarom niet tot het te laat is, en trek op tijd aan de bel.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.
-
Annemiek liep in maart vorig jaar, toen we in Nederland voor het eerst met een lockdown geconfronteerd werden, al op haar tandvlees. Op haar werk zat ze middenin een hectische periode. Het bedrijf waar ze werkte, had een groot project binnengehaald, waarvoor Annemiek de verantwoording droeg.