hypnotherapie

Feiten en fabels over…Hypnotherapie

Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot. Wanneer het niet goed lukt om deze gebeurtenissen een plek te geven, dan kan hypnotherapie helpen. Maar veel mensen vinden dit spannend omdat er veel misverstanden over bestaan. Daarom nemen we de meest bekende feiten en fabels even door.

Fabel: Hypnotherapie is een gek trucje

Veel mensen zijn bang dat, wanneer ze onder hypnose zijn, ze gekke dingen gaan doen. Ze denken aan televisieprogramma’s als Mindf*ck, waarbij mensen zich anders gedragen dan normaal gesproken. Bij hypnotherapie is dit absoluut niet het geval. Je doet niets wat je onderbewuste niet wil. Jij bent volledig in controle over wat je doet en meemaakt.

Fabel: Je kunt je er niets van herinneren

Het is dan ook een fabel dat je van een sessie hypnotherapie niets kunt herinneren. Zoals gezegd heb je tijdens de sessie altijd de regie. Je hoort elk geluid om je heen, kunt gewoon praten en eventueel vragen beantwoorden en je weet goed waar je bent en wat er gebeurt. Ook bewegen en denken kun je nog gewoon. Bovendien kun je zelf uit hypnose gaan als je dat wilt. Wat hypnose anders maakt dan je normale staat van zijn, is dat je veel geconcentreerder bent. Een hypnotherapeut begeleidt hierbij het proces van bewustwording.

Feit: Hypnotherapie speelt in op het onderbewuste

Wat is hypnotherapie dan wel? Het werkt met diepe ontspanning en concentratie. Dit proces heet ook wel ‘trance’. Het is heel vergelijkbaar met bijvoorbeeld dagdromen, of de diepe concentratie wanneer je helemaal in een boek verdiept bent. Door deze diepe concentratie kun je beter aan de slag met bepaalde problematische overtuigingen. Je gaat op een andere manier naar jezelf luisteren.

Onder hypnose ga je echt geen gekke dingen doen

Feit: Je gaat zelf aan het werk

Tijdens hypnotherapie ga je, met andere woorden, zelf aan het werk. Omdat je in het onderbewuste werkt, komen onbewust opgeslagen gevoelens en overtuigingen naar voren. Terwijl je in contact staat met deze gevoelens, vind je de oplossing (met enige steun van de hypnotherapeut) zélf. Daarbij krijg je niet direct opdrachten, maar alleen indirecte suggesties. Vaak zijn mensen verrast wat er uit zichzelf naar boven komt, omdat de zaken onbewust speelden.

Weetjes over hypnotherapie

Hypnotherapie is niet eng of zweverig, maar juist heel concreet. Je mag zelf aan het werk met je belemmeringen en lost ze zelf op. En wist je dat…

  • Hypnotherapie sneller kan werken dan psycho- of gedragstherapie?
  • Sessies vaak kort en krachtig kunnen zijn?
  • Iedereen altijd uit hypnose komt?
  • Je mentale, maar ook fysieke klachten kunt behandelen?

Samen aan de slag

Ben jij benieuwd naar hypnotherapie? Of kamp je met bepaalde blokkades of problemen waar je maar niet uitkomt? Neem gerust contact op. Samen kijken we of hypnotherapie jou kan helpen.

Datum: 24 februari 2023