
‘Een goede nachtrust begint al overdag’
Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. Een groot deel van de Nederlanders heeft slaapproblemen.
Slaapproblemen
Zij hebben bijvoorbeeld moeite met inslapen, doorslapen of worden te vroeg wakker. Ook jongeren slapen slecht én te kort, wat invloed heeft op hun gezondheid en stemming. Piekeren, laat slapen door huiswerk, en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken.
Kwantiteit vs kwaliteit
Slapen gaat namelijk niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar vooral om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon en worden afvalstoffen afgevoerd. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.
Je kunt zelf een heleboel doen om je slaap te verbeteren
Verbeter je slaap
Beter slapen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Onderzoek van de Hersenstichting wijst uit dat we allemaal graag stappen willen zetten om onze slaap te verbeteren maar dat hier uiteindelijk niet zo veel van komt. Toch kun je zelf een heleboel doen om je slaap te verbeteren. Daarom heeft de Hersenstichting een aantal praktische slaaptips.
Slaaptips
Een goede nachtrust begint vaak al overdag. Enkele tips om beter te slapen:
- Probeer iedere dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan, ook in het weekend.
- Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht.
Vermijd dutjes of powernaps overdag. - Las overdag een piekermoment in om je gedachten de vrije loop te laten.
- Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
- Eet geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
- Drink geen cafeïne- en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapen gaan.
- Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen of meditatie.
- Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer.
- Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
Bron: Hersenstichting
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.