Mindfulness bij kanker: een nieuw perspectief
Kanker heeft een enorme impact op jouw leven. Er gebeurt opeens van alles: een operatie, bestralingen, chemotherapie… Die gaan gepaard met allerlei lichamelijke ongemakken als vermoeidheid, kaalheid, verlies van conditie enzovoort.
Aandacht voor wat er is
Ook geestelijk heeft het zijn weerslag op je: Je kunt emoties ervaren als verdriet, angst, boosheid. Met mindfulness leer je om hiermee om te gaan en aandacht te hebben voor dat wat er is.
Je bént niet je ziekte
Wanneer je een ingrijpende ziekte als kanker hebt, overweldigt die je, en je bent je dan meestal niet bewust van de positieve dingen in het leven, die er toch wel zijn. Het is belangrijk om je ziekte een plekje te geven, zodat je verder kunt met je leven. Je hébt een ziekte, maar je bént niet je ziekte!
Het hier en nu
We reageren op bepaalde situaties vaak op dezelfde manier, en schakelen als het ware over op de automatische piloot. We krijgen negatieve gedachten over de toekomst, we gaan ons verzetten tegen de ziekte en de pijn, en dat levert spanningen op. Deze reactiepatronen zijn vaak niet goed voor je en veroorzaken juist wat je wilt voorkomen. Door middel van mindfulnessoefeningen, die voor het grootste deel bestaan uit meditatie, krijg je onder meer inzicht in je eigen gedachten en reacties.
Mindfulness
Met mindfulness leer je om andere keuzes te maken. Een belangrijk aspect is dat je leert meer in het hier en nu te zijn. Dat je accepteert wat er is. Dit betekent niet dat je niks doet, maar meer dat je het erkent. Hierdoor ontstaat er ruimte om te ontdekken dat er nog heel veel in je leven is wat wél goed is, en dat kan je helpen om te leren omgaan met deze ingrijpende ziekte en het een plek in je leven te geven.
Een belangrijk aspect is dat je leert meer in het hier en nu te zijn
Trainingen
De training wordt gegeven door mindfulnesstrainer en psycholoog Neeltje Stoop en bestaat uit bijeenkomsten die gedurende 8 weken plaatsvinden. Samen met een aantal anderen ga je aan de slag met de oefeningen. Vergoeding door de zorgverzekeraar is in veel gevallen mogelijk.
Geef je op!
De eerstvolgende 8-weekse training start op vrijdagmiddag 26 oktober 2018. Data: 26 oktober, 2, 9, 16, 23 en 30 november, 7 en 14 december 2018. De stiltedag vindt plaats op zondag 2 december van 10.00 tot 15.00 uur.
Wist je dit over mindfulness?
Mindfulness is door een Amerikaanse moleculair bioloog ontwikkeld. Jon Kabat-Zinn heeft een acht weken durende training ontwikkeld en als eerste deze meditatietechniek losgetrokken van het boeddhisme. Zo heeft hij de basis gelegd voor het toepassen van mindfulness door professionals zoals artsen en psychotherapeuten.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.