Hersenen

Wandel je hersenen gezond

Dat bewegen goed is voor een mens is algemeen bekend. Maar wist je dat het ook een positieve invloed op je hersenen heeft? Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Toch zitten we nog veel te veel. Het is dan ook hoog tijd om minimaal 20 minuten per dag in beweging te komen. Dat kan al een enorme gezondheidswinst opleveren.

Schokkend

Het is schokkend om te zien dat Nederlanders dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen (RIVM, 2016). Zeker mensen met bijvoorbeeld een kantoorbaan zitten door de dag te veel. Verschillende keren op een dag – minimaal 20 minuten – bewegen kan al enorme gezondheidswinst opleveren.

Betere doorbloeding

Bij voldoende beweging raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt bewegen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker.

Een beter denkvermogen

Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor gaat de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler. Beweging is goed voor het geheugen, aandacht, begrijpen en leren. De prefrontale cortex en hippocampus, twee belangrijke gebieden van je hersenen, spelen een belangrijke rol bij het denkvermogen.

Fysieke en mentale gezondheidswinst

Goede slaap

Slaap je slecht? Door overdag te bewegen, slaapt je ’s nachts beter. Beweging beïnvloedt de afgifte van het slaaphormoon melatonine op een positieve manier en verbetert zo je slaap-waakritme.

Betere stemming en minder stress

Ook heeft beweging een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. 

Verhoogde weerstand

Door regelmatig te bewegen, verbetert je weerstand. Dit verkleint de kans op ziektes en infecties, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en virussen. Kom ook tijdens je werkdag wat vaker van je stoel af om meer te bewegen. Dit kan al heel eenvoudig door tijdens de lunch of een overleg een stukje te gaan wandelen.

Bron: Hersenstichting

Datum: 12 april 2022