Perfectionisme

Wanneer perfect niet genoeg is

Ben jij ook zo perfectionistisch ingesteld? Altijd de lat hoog leggen, maximaal willen presteren, en hoge eisen hebben. Dit is vaak een goede eigenschap, maar kan ook doorslaan tot ongezond gedrag. Zeker als dit het gevolg is van een gebrek aan erkenning. Systeemtherapie kan helpen om je weer goed te voelen.

Dunne lijn

In veel kringen zien mensen dit als een positieve eigenschap. Je werkt hard, levert geen halve resultaten, haalt je deadlines altijd en je omgeving is schoon en opgeruimd. Voor jou hoort het er gewoon bij om net even dat stapje harder te lopen. Toch is er een dunne lijn tussen een opgeruimde mentaliteit en ongezonde perfectionisme. Hoe merk je dit op en hoe ga je ermee om?

Ongezond perfectionisme

Wat is het verschil tussen dingen graag goed willen doen en overdreven perfectionisme? Gek genoeg kan een perfectionistische houding ook zorgen voor uitstelgedrag. Je doet de dingen graag goed. Maar als je niet gelijk dat geweldige resultaat kan bereiken, begin je er liever niet aan. Is dat herkenbaar? Je gaat dan niet met belangrijke taken aan de slag op je werk omdat je het toch niet goed genoeg kan doen. Of je slooft je zo uit dat het zorgt voor stress en oververmoeidheid. Merk je dit op bij jezelf? Tijd om daarmee aan de slag te gaan.

Merk je dat alles perfect moet zijn?

Erkenning

Perfectionisme komt vaak voort uit een gevoel van gebrek aan erkenning. Je wil dingen beter doen dan een ander, puur omdat je gehoord of gezien wil worden. Je kreeg misschien te weinig erkenning in je jeugd en je zoekt ernaar op andere manieren. Je merkt dat je niet kunt leven zonder de complimenten van een ander. Als je die niet krijgt, loop je vast in je dagelijkse leven.

Systeemtherapie

Doet je perfectionisme meer kwaad dan goed? Therapie is dan een goed middel om weer normaal te functioneren, zonder dat alles perfect moet zijn. Zo is systeemtherapie een goede methode om te kijken hoe je goed kunt functioneren in jouw systeem – de relatie tot je ouders, familie en vrienden. Dit gaat diep, maar zorgt voor heldere inzichten en bruikbare handvatten.

Datum: 18 september 2022