Wat is mindfulness nou eigenlijk?
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk? Angela van Mindful Genieten vertelt hoe zij ooit begonnen is en wat ze zo mooi vindt aan haar werk.
Het begin
‘Ik kan niet zeggen dat ik ooit gepland had staan om met Mindfulness te beginnen. Het is heel natuurlijk op mijn pad gekomen. Hiervoor was ik holistisch masseur en door een burn-out kwam ik in aanraking met mindfulness. Zo ben ik een opleiding gaan doen, maar nooit met de gedachte om dit full-time te gaan doen. Het voelt als een jas die ik heb aangetrokken en ik hoor vaak van anderen dat wat ik doe goed bij me past.’
Op haar plek
‘Als je me vraagt wat ik leuk vind aan mijn werk, kun je me beter vragen wat ik níét leuk vind. Ik zie bij elke training die ik doe zoveel verschillende deelnemers. Van ondernemers die balans zoeken tussen werk en privé tot mensen in rouw of met depressieve klachten. Maar ook gewoon mensen die kiezen voor een bewuster leven. Wat ik zo bijzonder vind, is dat je eigenlijk maar een klein stukje met mensen op hun levenspad meeloopt, maar dat ik ze handvatten kan meegeven die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken. Dat ik zie dat mensen die al tientallen jaren vastlopen in het leven, toch weer de draad oppakken en andere, bewuste keuzes kunnen maken, met de kennis die ze hebben opgedaan.’
‘Mensen denken vaak dat mindfulness zweverig is’
Misvattingen
‘Mensen denken vaak dat mindfulness zweverig is, maar niks is minder waar. Ik hoor van alles: ‘Ik ben geen groepsmens’, ‘Ik ben hoogsensitief’, ‘Kan dit wel samen met mijn geloof?’ Ik denk dat veel mensen mindfulness zien als therapie, terwijl het echt een aandachtstraining is. Dat heeft niks met geloof te maken, maar met hoe je in het ‘nu’ mag leven. We reflecteren niet op het verleden. Natuurlijk is wat je hebt meegemaakt belangrijk, het heeft je gemaakt tot wie je nu bent, maar in de realiteit helpt het je niet verder in het nu. Ik heb nooit een specifiek doel dat ik wil bereiken met deelnemers. Belangrijk voor mij is dat we het proces aangaan en kijken wat er naar boven komt.’
De toekomst
Angela blijft MindfulGenieten ontwikkelen. Zij biedt een uniek concept dat begint met een vijfdaagse groepstraining. Vervolgens begeleidt ze je acht weken online om te volgen hoe het nu gaat in je dagelijks leven en je, boven alles, te helpen met dingen waar je tegenaan loopt. Meer weten? Neem hier contact op.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.