Zó ga je om met stress en spanning
Zit je even niet lekker in je vel? Heb je last van stress- of spanningsklachten? Of misschien ben je vaak moe en vind je het lastig om van dingen te genieten? Mindfulness kan je helpen om meer rust en ruimte te creëren in je leven.
Vóórdat de stress toeslaat
We leven het grootste deel van onze dag op de automatische piloot. Terwijl je aan het fietsen, autorijden, praten, douchen bent, dwalen je gedachten regelmatig af en heb je vaak niet in de gaten wat je nou precies aan het doen bent. Je mist bijvoorbeeld de afslag op de snelweg of je hebt niet door dat iemand je een vraag stelt. Dit zijn nog behapbare ietwat vervelende momenten, waar je waarschijnlijk niet al te veel last van hebt.
Chaos!
Maar wat nou als je ‘s avonds rustig in je bed ligt voordat je gaat slapen en het grote piekeren en malen begint? Of je had een spannende vergadering op je werk en je blijft maar datzelfde moment wat je lastig vond herhalen in je hoofd? Ook dat gaat automatisch en hier kunnen we veel last van hebben. De stress die hierdoor ontstaat, kun je ervaren als chaos in het hoofd, onrust, spanning of het gevoel hebben steeds maar ‘aan te staan’.
Word vriendelijker
Door middel van mindfulness kun je uit deze stressmodus stappen. Je krijgt handvatten aangeboden, waardoor je er zelf voor kunt kiezen niet mee te gaan in piekergedachten of onrust. In plaats daarvan leer je je aandacht te richten, zodat er meer ruimte ontstaat voor rust, acceptatie en ontspanning. Daarvoor hoef je niet je best te doen. De training is erop gericht om de lat niet te hoog te leggen en vriendelijker te worden richting jezelf.
Door middel van mindfulness kun je uit deze stressmodus stappen
Groepstraining en individuele training
De 8-weekse groepstraining bij Roos Barthels wordt gegeven in het Dominicanenklooster in Zwolle. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur op een avond of een ochtend. In deze sessies staat oefenen centraal. Er worden meditaties gedaan, beweegoefeningen en nog veel meer. Ook krijg je oefenopdrachten waar je thuis mee aan de slag kunt. Je kunt de training ook individueel volgen. Hier kun je op elk moment mee starten. Hierbij is er meer tijd om specifiek te kijken naar datgene waar je tegenaan loopt.
Het lichaam als instrument
Roos Barthels: ‘In mijn werk als therapeut en trainer begeleid ik mensen in het (opnieuw) contact krijgen met zichzelf. Het lichaam is voor mij daarin een belangrijk instrument. Door mensen weer contact te laten ervaren met het lichaam, ontstaat er ruimte voor groei en ontwikkeling. Ik vind het elke keer weer bijzonder om te merken dat iemand daardoor in een korte tijd weer grond onder de voeten krijgt en rust en ruimte kan ervaren. Ik ben begonnen als psychomotorisch therapeut, wat voor mij de start is geweest binnen de zorg. Vanuit dat vak ben ik me gaan ontwikkelen op het gebied van stress, aandacht, spanning en de adem door de opleiding Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) en de opleiding tot Mindfulness trainer te volgen.’
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.