Transgender

Als ik toch eens kon plassen als een man

Jaren geleden interviewde ik een transvrouw. Ze werd geboren als jongetje, maar is nu op en top vrouw. Ik was geraakt toen ze me vertelde dat ze van jongs af aan al aanvoelde dat ze in het verkeerde lichaam was geboren, maar er pas na haar pensioen voor uit durfde te komen. Wat heftig dat je het grootste deel van je leven niet mag zijn wie je bent!

Reflectie

Eerlijk gezegd zorgde dat bij mij ook voor een kort moment van reflectie. Hoe zat dat bij mij? Eigenlijk was ik nooit bewust bezig met mijn ‘vrouw zijn’. Ik ben het gewoon. En ja, daar voel ik me gelukkig bij. Zelfs als dat betekent dat je te maken kunt krijgen met vrouwelijke ongemakken, zoals maandelijks terugkerende menstruaties, zwangerschapsklachten, de overgang of hormonale pieken en dalen. Als man heb je daar geen last van, maar aan de andere kant zul je ook nooit het wonder ervaren van een nieuw mensje dat in je groeit.

Fulltime moeder

Dat wonder heb ik zelf tot drie keer toe mogen ervaren. Ik verkeerde zelfs in de luxe om 8,5 jaar fulltime moeder te zijn. Ik was getuige van alle eerste woordjes en stapjes van mijn kinderen. Fantastisch! Pas toen de jongste naar de basisschool ging, ben ik weer een betaalde baan gaan zoeken.

Wij zijn powervrouwen!

Ik denk dat iedere werkende moeder kan beamen dat het niet altijd meevalt om alle ballen in de lucht te houden. Een baan, kinderen die, naarmate ze ouder worden, continu gehaald en gebracht moeten worden van en naar allerlei buitenschoolse activiteiten, het huishouden en er dan ook nog gezellig blijven uitzien voor je partner. Ga er maar aanstaan! Maar hé, wij vrouwen kunnen dat. Ondanks al die ‘vrouwenzaken’ zijn wij in staat om die powervrouw in onszelf naar boven te halen en ons te ontwikkelen.

Plassen

Nee, ik zou geen man willen zijn. Nou ja, behalve dan heel af en toe als ik ergens buiten loop en mijn blaas aangeeft dat die nodig geleegd moet worden. Op zó’n moment zou ik graag voor heel even een man willen zijn en een boompje opzoeken om tegenaan te plassen. Geweldig lijkt me dat! Dat lijkt me nu écht een geluksmomentje!

Datum: 08 januari 2022