Seizoenen

Leve de seizoenen!

Ik ben blij we hier in Nederland te maken hebben met een klimaat met wisselende seizoenen. Daar hou ik van. Hoezeer ik ook kan genieten van een warme zomerdag, toch zou ik niet willen wonen in een land als Ecuador waar de temperatuur vrijwel altijd rond de 25 graden schommelt. Nee, daar zou ik de seizoenen echt gaan missen.

Winter

Neem nu de winter. En dan bedoel ik zo’n échte winter met sneeuw en ijs. Dan word het kind in mij wakker en krijg ik zin om een sneeuwballengevecht te houden, sneeuwpoppen te maken en er met de slee op uit te gaan. Of dan denk ik terug aan vroeger, toen ik vlakbij een grote vijver woonde waarop we heerlijk konden schaatsen. Thuis gingen de schaatsen al onder, en al klunend was ik in no time bij het ijs. Ieder vrij uurtje werd er geschaatst. Tegenwoordig zijn dergelijke winters zeldzaam, maar toch hou ik er nog steeds van. De vrieskou, een waterig zonnetje, lange avonden, kaarsjes aan. Heerlijk!

Lente

En dan die eerste sneeuwklokjes die aarzelend hun kopje boven de aarde uitsteken, als voorbode van de lente. De krokussen en het langzaam ontluikende, frisse groen wat je overal om je heen ziet verschijnen. Je het bijna zien groeien. Iedere dag wordt de wereld om je heen een beetje groener. Vele bomen tooien zich met een geweldige bloesempracht. Die eerste warme lentedag waarop je witte, blote benen, die nog wat onwennig onder je rokje vandaan komen, voor het eerst de zon weer zien. De lente maakt me blij. Een belofte van nieuw leven na een tijd waarin in de natuur er kaal, dor en doods uitziet. Zo mooi!

Zomer

Dat moment dat de lente in de zomer overgaat, vind ik ook altijd zo magisch. Het gebeurt vrijwel onopgemerkt, want ineens is de tijd daar dat ik meer buiten leef dan binnen. Fietstochten door de natuur, een koel biertje op het terras, zwemmen in een meertje en zwoele zomeravonden in de tuin met een lekker drankje in mijn hand. En alhoewel ik in de zomer maar twee of drie weken op vakantie ga, zorgen de zomerse temperaturen en het buitenleven er vaak voor dat dat vakantiegevoel soms wel de hele zomer aanhoudt. Geweldig!

Herfst

Tot het moment dat de zomer, heel geleidelijk, overgaat in de herfst. In de herfst is de natuur vaak op haar mooist is. Bladeren aan de bomen en struiken veranderen van donkergroen in warme tinten rood, geel en bruin. De natuur geeft gul van haar rijkdom aan zaden en vruchten. Heerlijke wandelingen voor het bos, lopend op een bed van afgevallen bladeren. En al klinkt het misschien vreemd, maar ik kan ook ontzettend genieten van die echte herfststormen. Dan luister ik naar de wind die om het huis waait, en de regen die tegen de ramen slaat. Dan krul ik me op in mijn stoel. Kaarsjes aan, kopje thee erbij en een goed boek of een mooie. Dat is toch genieten?

Geluksmomentjes

Ja, ik ben blij dat ik ieder jaar weer de wisselingen van de seizoenen mag meemaken. Want ook al heb ik ze na al die jaren al zo vaak voorbij zien komen, iedere keer is er weer die verwondering. Iedere keer kan ik weer blij worden van heel kleine dingen. Van een kop warme chocolademelk met slagroom op een koude winterdag, het ontluikende groen in mijn tuin, een terrasje pikken op een heerlijke zomerdag of een paddenstoel, rood met witte stippen, die ik ineens in het groen naast de weg zie staan. Het zijn voor mij stuk voor stuk geluksmomentjes. Dingen waar ik blij van word. Iedere keer weer.

Datum: 14 januari 2022