Pubers-en-opruimen

Puberperikelen fase 2: pubers en huishouden

Denk jij als moeder dat je puberdochter wel kan meehelpen in het huishouden? Succes! Wat een drama kan dat zijn zeg! Het kleinste dingetje is al te veel, want o wat heeft ze het op dat moment toch druk met school.

Mama vs papa

‘Ik hoef dat bij papa nog niet te doen!’ En daar is ’ie weer: de grote ik-vergelijk-papa-met-mama-opmerking. En het is écht niet zo dat ik haar vraag om het hele huis te poetsen alsof het een grote voorjaarsschoonmaak is. Nee, gewoon kleine dingetjes: vaatwasser uitruimen, was opvouwen, container even bij de weg ophalen of stofzuigen. ‘Mam! Weet je wel hoeveel ik nog moet doen voor school?! En jij zegt altijd dat school vóór al het andere gaat!’

Klusjes

En dan zucht ik even (want dat doe je erg veel als moeder van een puberdochter) en dan zeg ik: ‘Oké, maar als je klaar bent wel even stofzuigen. Dan doe ik de vaatwasser.’ Het antwoord dat daarop volgt, geeft je spontane koppijn: ‘Jij stofzuigt nooit!’ ‘Maar ik werk 40 uur!’ ‘Ja, en ik heb veel uur school.’ Op zo’n moment ga ik eerst maar even een sigaretje roken en flink ademhalen, want ook hier moet ik eventjes tot 10 tellen.

Vuilnisbelt

En het allerergste van deze hele huishouden-versus-pubers-fase-2 is: jawel, haar eigen immense grote vuilnisbelt. Beter bekend als haar slaapkamer. Vast en zeker herkenbaar voor elke moeder met een puber. Daar hoef je echt niet alleenstaand voor te zijn. Ik moet drie keer in de week roepen dat ze die moet opruimen en nóg wordt het niet gedaan.

Hoop opgegeven

En weet je wanneer ik weet wanneer ze het wél gedaan heeft? Als de wasmand ineens helemaal vol zit met haar kleding. Want ja, die heeft natuurlijk weken op de grond gelegen en stinkt. Als tegenwoordig haar slaapkamerdeur openstaat, gooi ik hem dicht. Ik wil het niet meer zien. Ik heb de hoop opgegeven.

Volgende keer

Als je deze twee fases hebt gehad, hoop je dat het gemakkelijker wordt. Nou mama’s: niet dus! Want dan gaan we richting volwassenheid, en dan heb je een bijna volwassen puber in huis. Leuk joh… Een nieuw puberdrama, of eigenlijk een mamadrama. Maar dat leg ik volgende keer wel uit.

Datum: 15 november 2021