tandprotheses

Gewoon in een appel bijten

Helaas is niet iedereen gezegend met een gezond en gaaf gebit en daarom is het fijn dat je ontbrekende elementen kunt vervangen door een deel- of volledige prothese. Een deelprothese heeft vaak genoeg steun aan (het restant van) je eigen gebit, maar een volledige prothese wil na verloop van tijd nog weleens los gaan zitten. Met alle gevolgen van dien. Tja, bijt dan nog maar eens in een appel….

Loszittende prothese

Als je prothese loszit, dan beoordeelt de tandprotheticus of deze vervangen of aangepast kan worden of dat het plaatsen van een implantaat nodig is. Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Zodra je kaak is genezen, kan de prothese hierop worden geklikt en zit je prothese stevig vast. Wanneer de tandprotheticus vindt dat je een implantaat nodig hebt, word je doorverwezen naar de implantoloog.

Implantaat

De implantoloog maakt met jou een afspraak voor een eerste consult om inzicht te krijgen in jouw gezondheid, medicijngebruik, allergieën en eventuele problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen. Aan de hand van het onderzoek en een röntgenfoto wordt een behandelplan gemaakt dat vervolgens met jou wordt besproken. Als je zorgverzekeraar de implantaatvergoeding vergoedt, worden de implantaten, onder plaatselijke verdoving, geplaatst. Een implantaat wordt meestal gemaakt van titanium met een keramische buitenlaag omdat deze materialen niet door het lichaam worden afgestoten

Controle implantaat

Zo’n drie maanden na het plaatsen van de implantaten word je weer verwacht bij de implantoloog om de ingroei van het implantaat en de genezing van je kaak te controleren. De afdekschroeven die op de implantaten zitten, worden vervangen door drukknopen waarop het klikgebit, dat door de tandprotheticus is gemaakt, bevestigd kan worden.

Een loszittende tandprothese is een veelvoorkomend probleem

Tandprothese

Ondertussen volgen er verschillende afspraken bij de tandprotheticus om een nieuwe prothese, het zogenaamde ‘klikgebit’ aan te meten of je bestaande gebitsprothese aan te passen. Deze kan worden bevestigd als de kaak is genezen en het implantaat is goedgekeurd door de implantoloog.

Mondhygiëne

Een goede hygiëne van je mond en het klikgebit is erg belangrijk voor het behoud van de implantaten. Tijdens een poetsinstructie leer je hoe je de overgangen van de implantaten naar het tandvlees het best schoon kunt houden en welke hulpmiddelen je hiervoor kunt gebruiken. Roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelige invloed hebben op het succes van het implantaat. Nadat het implantaat en het klikgebit zijn geplaatst, blijf je onder controle bij zowel de tandprotheticus als de implantoloog. Bij hen kun je dus altijd terecht als je nog vragen hebt of advies wilt.

Bijten zonder zorgen

Blijf niet langer rondlopen met een loszittende prothese want met een stevig implantaat en een goed aangemeten tandprothese kun je weer als vanouds onbezorgd in een appel bijten.

Datum: 14 december 2017