Stappenplan: zó krijg je een gezonde mond
Een gezonde mond is belangrijker dan je misschien wel denkt. Hoewel je waarschijnlijk snel naar de huisarts gaat met een grote wond, is de kans groot dat je bijvoorbeeld niet in actie komt als je merkt dat je tandvlees bloedt.
Opletten geblazen
Iets als ontstoken tandvlees kan zelfs net zo ernstig en bedreigend voor je gezondheid kan zijn als een grote open wond. Kortom: neem je mondzorg dus serieus. Pen en papier in de aanslag: hier volgt een college met alle tips over hoe je kunt zorgen voor een gezonde mond!
Tijd voor controle
Om maar met de deur in huis te vallen: één van de belangrijkste tips is om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle; het liefst elk halfjaar. Hiermee kunnen gebitsproblemen op tijd worden geconstateerd of voorkomen worden. Tijdens deze periodieke controle wordt de gezondheid van je tanden onderzocht door de tandarts. Wanneer het nodig is, zal er tandsteen worden verwijderd en zal er gepolijst worden. Na de behandeling voelen je tanden weer heerlijk aan. Is het nodig, dan kan de tandarts je verwijzen naar de orthodontist, mondhygiënist of kaakchirurg.
Keep it clean
Wist je dat dat je maar liefst 40% aan tandoppervlak tussen je tanden en kiezen overslaat als je je tanden poetst? Soms is er daardoor méér nodig om je gebit schoon en gezond te houden. Je krijgt een behandeling die helemaal is afgestemd op jouw mond en gebit. De mondhygiënist weet precies welke producten jij kunt gebruiken om je gebit mooi schoon te houden en geeft je tips en handvatten. Daarnaast worden tandsteen en tandplak verwijderd en wordt de rest van je gebit ook schoongemaakt. Hierdoor worden problemen als tandplak, gaatjes en ontstekingen voorkomen.
Be careful
Door bepaalde ziektes of medicijnen kan je mond extra kwetsbaar zijn, zoals in het geval van diabetes of hartklachten of bij gebruik van de medicijnen bij astma of COPD. Een intensievere mondzorg is dan van groot belang voor je gezondheid. Ook hierbij kan de mondhygiënist je adviseren.
Een mooie mond
Jij zou graag weer mooie witte tanden willen. Of je zou graag van het spleetje tussen je tanden af willen of je afgebroken tand laten repareren. De tandarts kan je hierbij helpen! Het verfraaien van je gebit kan bijvoorbeeld met een facing: schildjes van porselein in de exacte kleur van je gebit die op je tanden worden gezet. Op die manier worden ruimtes tussen je tanden opgevuld, afgebroken hoekjes gerepareerd, gele of bruine tanden weer witter en scheve tanden gemaskeerd.
Je krijgt een behandeling die helemaal is afgestemd op jouw mond en gebit
Verschillende verfraaiingen
Het bleken van je tanden, het plaatsen van tandkleurige vullingen en kronen en orthodontie kunnen andere oplossingen zijn om de vorm of kleur van je gebit te verfraaien. De tandarts kan je advies geven over welke oplossing het meest geschikt is voor jou.
Stop het snurken
Snurken wordt veroorzaakt doordat de luchtwegen vernauwd zijn. De ingeademde lucht laat de zachte weefsels van je mond keelholte trillen, waardoor er een geluid ontstaat: snurken. Gelukkig is er iets aan te doen, namelijk met de Silensor! Deze beugel bestaat uit twee doorzichtige plaatjes in de boven- en onderkaak. Deze zorgen ervoor dat de onderkaak naar voren wordt gebracht, waardoor de keelholte wijder wordt. Als gevolg neemt de snelheid van de ingeademde lucht af, en hiermee ook de geluidsterkte. De Silensor is heel comfortabel: je kunt je kaken er gewoon nog mee bewegen. De tandarts maakt de Silensor voor je op maat.
Tips voor kids
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met goede mondzorg! Zodra de eerste tandjes doorkomen, kun je beginnen met het poetsen van het kindergebit. Hiervoor kun je een zachte tandenborstel en peutertandpasta met fluoride gebruiken. Vanaf het doorbreken van het eerste tandje is het verstandig om hem of haar mee naar de tandarts. Wist je dat tandzorg tot 18 jaar vergoed wordt door de basisverzekering?
Tips voor thuis
- Drink zo weinig mogelijk frisdrank (ook light) en andere zure dranken als vruchtensap. Deze dranken bevatten zuren die slijtage van het tandglazuur veroorzaken (erosie).
- Heb je weleens last van een slechte adem? Dit kun je tegengaan door je tong dagelijks schoon te maken met een tongreiniger. Hiermee verwijder je de bacteriën op het achterste deel van je tong die verantwoordelijk zijn voor een onaangename lucht.
- Als je je eet- en drinkmomenten beperkt, krijgt je gebit genoeg kans om zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner. Zeven eet- en drinkmomenten per dag (drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes) is voldoende.
- Draag jij of je kind een beugel, dan is het belangrijk om regelmatig naar de mondhygiënist te gaan. Het schoonmaken van een gebit met een beugel is lastiger, omdat er gemakkelijk bacteriën kunnen blijven zitten, waardoor er plaque, gaatjes en ontstoken tandvlees kunnen zijn.
-
De vorm van je mond én de stand van je tanden en kiezen wordt voor een groot gedeelte bepaald door de functie van spieren in en om je mond. Wanneer je duimzuigt, nagelbijt, door je mond ademt of slist, kan het evenwicht van de spieren onderling verstoord worden.
-
Je favoriete outfit, een nieuwe coupe of mooie gemanicuurde nagels: ze kunnen allemaal een positief effect hebben op je zelfvertrouwen. Toch begint contact met anderen vaak met een glimlach of een praatje. Een mooi gebit is daarom net zo belangrijk.
-
Je gebit is ontzettend belangrijk: je moet er je hele leven mee eten, drinken, praten en lachen. Natuurlijk wil jij ervoor zorgen dat jouw kind dit zijn hele leven ook zorgeloos kan doen!
-
Een gebit met gezond tandvlees en gezonde tanden zónder gaatjes. Dat is toch wat je wilt voor je kind? Als ouder kun je hier zelf een grote rol bij spelen, met de hulp van de tandarts én de mondhygiënist.
-
Een stralende lach is een sieraad voor je gezicht. Helaas heeft niet iedereen parelwitte en netjes recht naast elkaar staande tanden.
-
Wist je dat maar liefst 40% van de volwassenen in Nederland bang is voor de tandarts? Bij kinderen ligt dit percentage wat lager, maar toch is nog 15% van de kinderen bang om naar de tandarts te gaan. 6% hiervan is echt extreem angstig.
-
Geen gaatjes en gezond tandvlees. Dat is toch wat je graag wilt voor je kind?
-
Een afspraakje, een belangrijk sollicitatiegesprek of op de foto gaan: als je een stralend en gezond gebit hebt, dan stap je met zelfvertrouwen op álles in je leven af. Voor het krijgen én het behouden van dat stralende gebit is het belangrijk om goed te zorgen voor gezonde tanden, kiezen en tandvlees.
-
Trouw bezoek jij je tandarts één of twee keer per jaar voor een controle. Het advies ‘twee minuten poetsen’ is jou met de paplepel ingegoten, en dit doe jij dan ook braaf. En als je eraan denkt, dan flos je ook nog even of haal je een tandenstoker tussen je tanden.
-
Wist je dat maar liefst 40% van de volwassenen in Nederland het eng vindt om naar de tandarts te gaan? Sommigen zijn zó bang voor de tandarts dat ze niets aan hun gebitsproblemen durven te laten doen. Ontzettend zonde, én bovendien bijzonder slecht voor het gebit én je algehele gezondheid.