‘Altijd een luisterend oor tijdens kanker’
Kanker: iedereen heeft er wel mee te maken. Misschien ben je zelf patiënt, of hebben een of meerdere van je dierbaren de ziekte. Het is dan fijn dat er een plek is waar je terechtkunt voor herkenning en steun. Dat kan bij inloophuis de Skulp. ‘Bij ons kun je altijd rekenen op een luisterend oor.’
Leven weer oppakken
Aan het woord is Irona Groeneveld, voorzitter van Stichting de Skulp: ‘In het medische circuit ligt de focus met name op het bestrijden van de ziekte. Al tijdens of na de intensieve behandeling probeer je je te richten op hoe je je leven na de ziekte weer kunt oppakken en verder kunt gaan. Al snel merk je dat niets meer is zoals het was. Je moet opnieuw een balans zien te vinden: hoe pak je je werk weer op, wat vindt je verder belangrijk in je leven? Voor deze en andere vragen rondom leven met kanker hebben wij inloophuis de Skulp opgericht.’
Vragencafé
‘Bij De Skulp staat de eigen regie van onze gasten centraal. En kwaliteit is uitgangspunt bij ons werk. Daarom zijn we aangesloten bij de landelijke koepel voor inloophuizen (IPSO) en worden onze vrijwilligers getraind. Elke vrijdag houden we het Skulpcafé, waar de verse koffie, thee en een lekker stuk fruit al voor je klaar staan. Hier kun je met de andere gasten praten, of op je eigen gemak en tempo de boel eerst een beetje verkennen. Je kunt je vragen en ervaringen aan ervaringsdeskundigen voorleggen, die je liever niet met je naasten bespreekt. Ook kunnen we je doorsturen naar andere punten waar je informatie kunt krijgen.’
Prettige sfeer
‘Daarnaast organiseren we regelmatig verschillende gezamenlijke activiteiten, zoals bonbons maken, sloepvaren, bloemschikken en een kookworkshop, maar ook lezingen en films. Door onze samenwerking met Het Behouden Huys in Haren bieden we ook psychologische steun voor als iemand echt in de knel zit. Hoewel we het bij de Skulp altijd direct of indirect over kanker hebben, houden we het altijd vrolijk en luchtig. Van onze gasten hoor ik terug dat ze de sfeer bij ons heel prettig en open vinden, en dat zij zich welkom en gehoord voelen.’
‘Van onze gasten hoor ik terug dat ze de sfeer bij ons heel prettig en open vinden’
Belangrijk werk
Eén van de vrijwilligers vertelt: ‘Als je ziek bent, of in mijn geval te maken krijgt met de ziekte van een naaste, dan wil je daar niet altijd je familie of vrienden mee belasten. Het is dan fijn als je bij mensen terechtkunt die weten wat jij doormaakt. Toen ik de ruimte van de Skulp binnenstapte, merkte ik meteen dat er een warme en ontspannen sfeer hing. Ik ben daar onder andere in gesprek gegaan met de vrijwilligers. Ik dacht: het is toch wel belangrijk werk dat zij verrichten.’
Luisterend oor
‘Vanuit mijn eigen ervaring met het jarenlang werken in een hospice, ben ik toen zelf aan de slag gegaan als vrijwilliger bij de Skulp. Ik vorm een luisterend oor voor de gasten en help bij de activiteiten. Soms is het druk, soms is het was rustiger. Dat maakt niet uit, het gaat er om dat we een goede kwaliteit aan de gasten kunnen bieden. Binnenkort volg ik met nieuwe collega-gastvrouwen de basistraining voor Gastvrouwen van de IPSO, zodat we nog beter op de behoeften van onze gasten kunnen aansluiten.’
-
Wanneer borstkanker wordt vastgesteld, staat je wereld op zijn kop. Er komt enorm veel op je af en je krijgt veel informatie.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Een kankerbehandeling heeft vaak gevolgen voor je hele lichaam. Er zijn daarom allerlei specialisten die zich bezig houden met alle aspecten van jouw gezondheid. Wat alleen vaak vergeten wordt, is het belang van een goede voetverzorging.
-
Wanneer je ziek bent, is je lichaam opeens van heel veel mensen. Medici raken het aan, onderzoeken het en opereren het wanneer nodig.
-
Jaarlijks krijgt 1 op de 7 vrouwen de nare diagnose ‘borstkanker’. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmethoden en geneest 80% van deze ziekte.
-
Voor de laatste keer immunotherapie aan huis. Een mijlpaal om even bij stil te staan, want daarmee sluit Jenita van der Sluis haar behandeltraject voor borstkanker af. Dat bestond uit meer dan immunotherapie.
-
Het kan nog een hele opgave zijn om na het hele traject van behandelingen na borstkanker weer je ‘oude ik’ terug te vinden. Vooral wanneer je chemokuren hebt ondergaan, zul je daar nog lang de gevolgen van ondervinden. De heftige behandelingen hebben niet alleen je hele lichaam aangetast, ook mentaal hebben ze de nodige invloed gehad.
-
In de wachtkamer was er naast vrees ook ergens diep van binnen nog een hoopvol vertrouwen. En dan is er het er ineens: de diagnose ‘borstkanker’ is uitgesproken.
-
Schokkend maar waar: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer goede behandelingen om deze ziekte te bestrijden.