Fit na borstkanker door oncologiefysiotherapie
Als je krijgt te horen dat je borstkanker hebt, stort je wereld even helemaal in. Sandra (54) uit Leiden beschrijft hoe zij weer fit werd met oncologiefysiotherapie. “Na de diagnose voelde het alsof de grond onder mijn voeten verdween. Ze lieten gelukkig weten dat de tumor nog heel klein was en dat ik niet gelijk in paniek moest raken. Voordat het behandeltraject begon, dacht ik maar aan één ding: snel herstellen en weer fit worden. Hier haalde ik mijn kracht uit. Ik was mijn hele leven al een sportief persoon en mijn doel was ook om lichamelijk weer fit te worden.”
Oncologiefysiotherapie
Sandra werd getipt door een vriendin om oncologiefysiotherapie te gaan doen. “Zij vertelde dat een oncologie-fysiotherapeut gespecialiseerd is in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met (borst)kanker. Na een intakegesprek ben ik direct begonnen met de fysiotherapie. Dit was nog tijdens het behandeltraject.”
Vermoeidheid en fysiotherapie
Tijdens de bestralingen was Sandra ontzettend moe. “Ik vroeg me af of die vermoeidheid wel minder zou worden door de fysiotherapie. In eerste instantie zou je dit niet denken, want ‘van bewegen word je toch juist moe?’ Maar niets is minder waar. Mijn vermoeidheid werd echt minder, doordat ik juist meer beweging had. Wanneer je begint met de lessen, krijg je een eigen trainingsschema. Ik wilde een specifiek doel nastreven: lichamelijk weer fit worden. Hier werd mijn trainingsopbouw zoveel mogelijk op aangepast.”
Energiek door oncologiefysiotherapie
“Ik vond het heel fijn om onder begeleiding aan kracht- en conditietraining te doen in een lekker ritme. Veel arm-, been- en stabiliteitsoefeningen kwamen eraan te pas.” Inmiddels is Sandra’s laatste bestraling geweest, maar ze gaat toch door met de oncologiefysiotherapie. “Het draagt namelijk bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht. Daarnaast merk ik dat het mij heeft geholpen om me energieker te voelen tijdens het behandeltraject. Ook is het belangrijk geweest voor mijn conditie opbouw. Kortom: het heeft mij geholpen mijn doel te behalen en ik zou het iedereen in een soortgelijke situatie aanraden!”, aldus Sandra.
Hulp
Kamp jij zelf ook met (borst)kanker en doet de vermoeidheid je de das om? Probeer dan oncologiefysiotherapie, want als het bij Sandra helpt, waarom dan niet bij jou?
-
Wanneer borstkanker wordt vastgesteld, staat je wereld op zijn kop. Er komt enorm veel op je af en je krijgt veel informatie.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Een kankerbehandeling heeft vaak gevolgen voor je hele lichaam. Er zijn daarom allerlei specialisten die zich bezig houden met alle aspecten van jouw gezondheid. Wat alleen vaak vergeten wordt, is het belang van een goede voetverzorging.
-
Wanneer je ziek bent, is je lichaam opeens van heel veel mensen. Medici raken het aan, onderzoeken het en opereren het wanneer nodig.
-
Jaarlijks krijgt 1 op de 7 vrouwen de nare diagnose ‘borstkanker’. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmethoden en geneest 80% van deze ziekte.
-
Voor de laatste keer immunotherapie aan huis. Een mijlpaal om even bij stil te staan, want daarmee sluit Jenita van der Sluis haar behandeltraject voor borstkanker af. Dat bestond uit meer dan immunotherapie.
-
Het kan nog een hele opgave zijn om na het hele traject van behandelingen na borstkanker weer je ‘oude ik’ terug te vinden. Vooral wanneer je chemokuren hebt ondergaan, zul je daar nog lang de gevolgen van ondervinden. De heftige behandelingen hebben niet alleen je hele lichaam aangetast, ook mentaal hebben ze de nodige invloed gehad.
-
In de wachtkamer was er naast vrees ook ergens diep van binnen nog een hoopvol vertrouwen. En dan is er het er ineens: de diagnose ‘borstkanker’ is uitgesproken.
-
Schokkend maar waar: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer goede behandelingen om deze ziekte te bestrijden.