Wat weet jij over preventief borstonderzoek?
De diagnose ‘borstkanker’ is een enorme klap. Het is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen, en in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose ‘borstkanker’. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar.
Twee belangrijke dingen
Als het om de preventie van borstkanker gaat, dan missen vrouwen op dit moment twee belangrijke dingen. In de eerste plaats is er weinig informatie over kennis met betrekking tot borstgezondheid. Ten tweede is er nog weinig bekend over de preventieve kracht van het thermografisch borstonderzoek.
Niet preventief
‘Waarschijnlijk heb je net als veel andere vrouwen het idee dat mammografie de beste optie is om je borsten te laten onderzoeken’, geeft Marij Nuij aan. ‘Bij dit röntgenonderzoek wordt gelet op veranderingen en onregelmatigheden in het weefsel en op tumoren. Als die gevonden worden, dan bevinden deze zich al in het lichaam. Mammografie vindt pas in het vijftigste levensjaar plaats. Hiermee is het geen vroeg onderzoek en ook niet preventief.
Wacht niet tot je vijftigste
Omdat de slogan voor mammografie ‘Vroege detectie redt levens’ niet opgaat, is het verstandig om niet te wachten tot je vijftigste om je borsten te laten onderzoeken. Het is verstandig om hier al mee te beginnen rond je dertigste. Het eerder preventief onderzoeken kan door middel van thermografie en zelfonderzoek.
Wat is thermografie?
Thermografie is een methode waarmee middels een infraroodcamera aan de huid wordt gemeten hoe de temperaturen zijn. Er komt géén straling vrij en je borsten worden niet geplet tussen twee platen. De thermograaf blijft op circa een meter afstand van je staan en maakt infraroodopnamen vanuit verschillende gezichtspunten. Daarom is thermografie zowel pijnloos als veilig en geschikt voor alle vrouwen en elke cupmaat. Ook protheses vormen geen probleem.’
De thermograaf maakt infraroodopnamen vanuit verschillende gezichtspunten
Persoonlijk rapport
Marij vervolgt: ‘Thermografie geeft duidelijkheid over de gezondheid van je borsten. Van elk thermogram krijg je een persoonlijk rapport, opgesteld door een arts of complementair werkend therapeut. Hier kun je zelf een keuze in maken. In het rapport staat welk risico er eventueel te zien is in je borsten en wat je kunt doen om je borsten weer in optimale gezondheid te brengen.
Dezelfde temperatuur
De belangrijkste indicator is de asymmetrie in de temperaturen: beide borsten moeten dezelfde temperatuur hebben. Is dat niet zo? Dan is er altijd een oorzaak voor deze verhoogde activiteit van het lichaam. Hoe kleiner de verstoring is, des te gemakkelijker deze kan worden opgeheven om erger te voorkomen. Dat is wat wij ‘preventieve zorg’ noemen.’
Heb jij gevoelige, pijnlijke borsten?
Je kunt bij Marij ook terecht voor een borstweefselbehandeling. Deze behandeling zorgt ervoor dat het borstweefsel beter doorbloed wordt, wat een positief effect heeft op klachten in het borstgebied. Eventuele oneffenheden of pijnlijke plekken worden meegenomen in de behandeling, zodat de huid weer soepel wordt. Met de borstweefselbehandeling breng je het borstweefsel in optimale conditie!
-
Wanneer borstkanker wordt vastgesteld, staat je wereld op zijn kop. Er komt enorm veel op je af en je krijgt veel informatie.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Een kankerbehandeling heeft vaak gevolgen voor je hele lichaam. Er zijn daarom allerlei specialisten die zich bezig houden met alle aspecten van jouw gezondheid. Wat alleen vaak vergeten wordt, is het belang van een goede voetverzorging.
-
Wanneer je ziek bent, is je lichaam opeens van heel veel mensen. Medici raken het aan, onderzoeken het en opereren het wanneer nodig.
-
Jaarlijks krijgt 1 op de 7 vrouwen de nare diagnose ‘borstkanker’. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmethoden en geneest 80% van deze ziekte.
-
Voor de laatste keer immunotherapie aan huis. Een mijlpaal om even bij stil te staan, want daarmee sluit Jenita van der Sluis haar behandeltraject voor borstkanker af. Dat bestond uit meer dan immunotherapie.
-
Het kan nog een hele opgave zijn om na het hele traject van behandelingen na borstkanker weer je ‘oude ik’ terug te vinden. Vooral wanneer je chemokuren hebt ondergaan, zul je daar nog lang de gevolgen van ondervinden. De heftige behandelingen hebben niet alleen je hele lichaam aangetast, ook mentaal hebben ze de nodige invloed gehad.
-
In de wachtkamer was er naast vrees ook ergens diep van binnen nog een hoopvol vertrouwen. En dan is er het er ineens: de diagnose ‘borstkanker’ is uitgesproken.
-
Schokkend maar waar: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer goede behandelingen om deze ziekte te bestrijden.