
De overgang & werk: meer begrip graag…
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt. Wat kun je verwachten aan lichamelijke en psychische klachten, en hoe kun je een beetje goed blijven functioneren op je werk?
Bespreekbaar
Overgangsconsulente Marjolein Samplonius: ‘De overgang is een levensfase die bij elke vrouw hoort. Het is een natuurlijk proces richting een nieuw hormonaal evenwicht, en iedere vrouw gaat er op haar eigen manier mee om. Bij de één zijn de klachten die ermee gepaard gaan ook minder dan bij de ander. Het is dan belangrijk dat de overgang binnen het bedrijf waar je werkt bespreekbaar wordt; niet alleen bij de werkgever, maar ook bij je collega’s. Er zijn allerlei misverstanden rond de overgang, maar het is dus niet zo dat je opeens minder capabel wordt. Het kan wél zo zijn dat er wat aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld rond werktijden. Vaak is er met een simpele aanpassing veel te bereiken. Daarom geef ik ook trainingen aan leidinggevenden en personeelsleden van bedrijven voor een beter begrip. Mijn boodschap: de overgang zou geen belemmering moeten zijn voor vrouwen, ook als ze nog in het arbeidsproces zitten.’
Maatwerk
‘Naast het geven van trainingen voer ik praktijk aan huis voor particulieren. Ik geef vrouwen betrouwbare informatie, ondersteuning, adviezen en begeleiding. Daarbij bied ik maatwerk voor iedere cliënt. Het is belangrijk dat je weet en begrijpt wat er gebeurt als je in de overgang komt: in welke fase van de overgang zit je en wat betekent dit voor jou? Wees je er ook bewust van dat het risico op bepaalde gezondheidsproblemen groter kan worden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose. Mijn adviezen zijn voor een deel ook leefstijlgerelateerd: goede voeding, stress voorkomen, genoeg beweging en een goed slaappatroon.’
Verwijzing
Voor een consult met een overgangsconsulente heb je geen verwijzing nodig! Voor antwoorden op vragen en het bespreken van je eventuele klachten kun je heel goed terecht bij de verpleegkundig overgangsconsulent. Een verwijzing naar een specialist is in eerste instantie vaak niet nodig. Indien nodig verwijst Marjolein op basis van een consult door naar een (huis)arts of gynaecoloog.
Een consult wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Als je het niet hebt meegemaakt, weet je niet hoe het is: de overgang. Daarbij komt nog eens dat het voor de ene vrouw heel anders is dan voor de andere. Misschien heb jij wel die bekende opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat je helemaal rood bent aangelopen.
-
Ineens voel je de hitte razendsnel vanuit je buik naar boven kruipen en even later voel je de eerste zweetdruppeltjes al op je voorhoofd en tussen je borsten. Schijnbaar achteloos dep je met een tissue je gezicht en doet alsof er niets aan de hand is. Dat je nu net een opvlieger moet krijgen tijdens deze belangrijke vergadering.
-
De overgang kan voor vrouwen behoorlijk belastend zijn.
-
Midden in de nacht wakker worden, badend in het zweet. Je bekeken voelen omdat je tijdens een vergadering of een etentje ineens rood aanloopt en hevig begint te transpireren.
-
Cees Jan Oostwouder is pijnspecialist in het medisch centrum Excellent Care Clinics. Samen met zijn collega’s helpt hij onder andere de problemen die vrouwen ervaren tijdens hun menopauze te verlichten en te verhelpen, zoals opvliegers en nachtelijk transpireren.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.