Meer inzicht in jezelf, ook in de overgang
Er kunnen allerlei momenten in het leven zijn waarop je gevoelsmatig op een kruispunt staat. Een moment waarop je niet weet of wat je doet nog wel het juiste is. Ga je door, of gooi je het roer om? En soms doe je dingen waarin je jezelf niet meer herkent. Rondom de overgang zijn dit soort twijfels heel logisch. Prettig om in die fase wat ondersteuning te krijgen om de boel op een rij te zetten.
Veel verandering
Zo begeleidde ik onlangs een vrouw van rond de 50. Ze was zelf nog volop aan het werk. Tegelijkertijd gingen de kinderen een voor een uit huis, dus er veranderde veel. Niet alleen haar lichaam, maar ook haar emoties, het gezin en de dynamiek binnen haar gezin. Dat zette een golf aan twijfels en onzekerheden in gang. Ze twijfelde of ze minder of juist meer wilde werken en sliep vaak slecht. Misschien moest ze eens iets anders proberen?
Overgang als oorzaak
De overgang heet niet voor niets ‘overgang’: het is een fase waarin je overgaat naar een andere tijd. Je lichaam geeft dit aan doordat je hormoonhuishouding op de schop gaat en je emoties met jou aan de haal. Een beetje terug naar de fase van de puberteit. Je rebelleert wat meer, slikt niet meer alles voor zoete koek en doet misschien dingen waarvan je had gedacht ze nooit te doen.
Emotionele instabiliteit
Zelf had ze helemaal niet stilgestaan bij de overgang als oorzaak van haar emotionele instabiliteit, totdat een vriendin haar erop wees. Toen ze bij mij kwam, zijn we aan de slag gegaan om te onderzoeken waarom ze zich zo down voelde. Veel onderwerpen kwamen aan bod, zoals overleden dierbaren, seksualiteit, maar ook waarden en normen. Door behoeften en drijfveren in kaart te brengen wordt het makkelijker er naartoe te bewegen.
Nu ze niet langer voor de kinderen hoefde te zorgen, kon ze weer haar eigen doelen nastreven
Eigen waarden en doelen identificeren
We hebben samen gekeken naar wat voor haar belangrijk is in het leven, wat ze nog wil bereiken, wat haar grootste passies zijn en wat er niet meer zo toe doet. Door dit in kaart te brengen, kon ze weloverwogen haar eigen beslissingen nemen. Nu ze niet langer voor de kinderen hoefde te zorgen, kon ze weer haar eigen doelen nastreven. Zo was vaker erop uit trekken met haar partner een van de wensen die naar voren kwam.
Meer tijd voor gezondheid
Ze kreeg ook oefeningen om beter te slapen. Leerde stress afvoeren en haar emoties onder controle houden. Dit leidde tot meer balans en innerlijke rust in haar leven en meer focus op haar doelen en waarden. Uiteindelijk heeft de vrouw gekozen om te starten met een nieuwe baan. Eén die beter aansloot op haar interesses en passies. Met ruimte en tijd voor zichzelf en voor uitstapjes met haar man.
Meedenken
Sta jij ook op een kruispunt? Weet je niet goed wat je nog wil en hoe je daar vorm aan moet geven? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact op.
-
Er zijn vrouwen die op een andere leeftijd hormonale overgangsklachten ervaren en dus vervroegd in de overgang komen.
-
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken.
-
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen?
-
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Je zit net middenin een belangrijke vergadering als je hitte voelt opkruipen vanuit je borst. Al snel verspreidt de warmte zich via je nek naar je hoofd en je voelt dat je begint te zweten. Je probeert ongezien je hoofd te deppen, maar wat heeft het voor zin?
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.
-
Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. Gemiddeld op de leeftijd van 50 jaar dient de overgang zich aan, hoewel dat ook ruim eerder óf veel later het geval kan zijn.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
In de jaren voor en na de laatste menstruatie bij vrouwen zoekt je lichaam door de veranderende hormoonhuishouding naar een nieuw evenwicht. In deze periode krijg je op een gegeven moment je laatste menstruatie, oftewel: je hebt te maken met de overgang.