overgang

Meer inzicht in jezelf, ook in de overgang

Er kunnen allerlei momenten in het leven zijn waarop je gevoelsmatig op een kruispunt staat. Een moment waarop je niet weet of wat je doet nog wel het juiste is. Ga je door, of gooi je het roer om? En soms doe je dingen waarin je jezelf niet meer herkent. Rondom de overgang zijn dit soort twijfels heel logisch. Prettig om in die fase wat ondersteuning te krijgen om de boel op een rij te zetten.

Veel verandering

Zo begeleidde ik onlangs een vrouw van rond de 50. Ze was zelf nog volop aan het werk. Tegelijkertijd gingen de kinderen een voor een uit huis, dus er veranderde veel. Niet alleen haar lichaam, maar ook haar emoties, het gezin en de dynamiek binnen haar gezin. Dat zette een golf aan twijfels en onzekerheden in gang. Ze twijfelde of ze minder of juist meer wilde werken en sliep vaak slecht. Misschien moest ze eens iets anders proberen?

Overgang als oorzaak

De overgang heet niet voor niets ‘overgang’: het is een fase waarin je overgaat naar een andere tijd. Je lichaam geeft dit aan doordat je hormoonhuishouding op de schop gaat en je emoties met jou aan de haal. Een beetje terug naar de fase van de puberteit. Je rebelleert wat meer, slikt niet meer alles voor zoete koek en doet misschien dingen waarvan je had gedacht ze nooit te doen.

Emotionele instabiliteit

Zelf had ze helemaal niet stilgestaan bij de overgang als oorzaak van haar emotionele instabiliteit, totdat een vriendin haar erop wees. Toen ze bij mij kwam, zijn we aan de slag gegaan om te onderzoeken waarom ze zich zo down voelde. Veel onderwerpen kwamen aan bod, zoals overleden dierbaren, seksualiteit, maar ook waarden en normen. Door behoeften en drijfveren in kaart te brengen wordt het makkelijker er naartoe te bewegen.

Nu ze niet langer voor de kinderen hoefde te zorgen, kon ze weer haar eigen doelen nastreven

Eigen waarden en doelen identificeren

We hebben samen gekeken naar wat voor haar belangrijk is in het leven, wat ze nog wil bereiken, wat haar grootste passies zijn en wat er niet meer zo toe doet. Door dit in kaart te brengen, kon ze weloverwogen haar eigen beslissingen nemen. Nu ze niet langer voor de kinderen hoefde te zorgen, kon ze weer haar eigen doelen nastreven. Zo was vaker erop uit trekken met haar partner een van de wensen die naar voren kwam.

Meer tijd voor gezondheid

Ze kreeg ook oefeningen om beter te slapen. Leerde stress afvoeren en haar emoties onder controle houden. Dit leidde tot meer balans en innerlijke rust in haar leven en meer focus op haar doelen en waarden. Uiteindelijk heeft de vrouw gekozen om te starten met een nieuwe baan. Eén die beter aansloot op haar interesses en passies. Met ruimte en tijd voor zichzelf en voor uitstapjes met haar man.

Meedenken

Sta jij ook op een kruispunt? Weet je niet goed wat je nog wil en hoe je daar vorm aan moet geven? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact op.

Datum: 06 juli 2023