
De overgang: elke vrouw krijgt ermee te maken
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken. Bekende aspecten zijn veranderingen in de menstruatie, ‘opvliegers’ en nachtelijk transpireren.
‘Maar er zijn ook overgangsklachten waarbij veel vrouwen niet direct de link leggen met de overgang’, aldus overgangsconsulente Mirelle Eekhoudt, die in haar praktijk vrouwen in de overgang helpt. ‘Dan hebben we het bijvoorbeeld over spier- of gewrichtsklachten, slaapproblemen, geheugen- en concentratieverlies, hartkloppingen en een hogere bloeddruk. Op het werk kunnen vrouwen te maken krijgen met bijvoorbeeld een korter lontje, een overgevoeligheid voor prikkels, paniekaanvallen of het opzien tegen veranderingen.’
Informatie en advies
Mirelle vervolgt: ‘Gelukkig is er veel mogelijk om de klachten te verminderen of tegen te gaan, en de periode van de overgang aangenamer te maken. Daarbij is het belangrijk om te weten hoe het hormonale systeem werkt en wat de bijbehorende klachten kunnen zijn. Dat kan al veel leed besparen, want wanneer je de klachten tijdig herkent, kun je er snel wat aan doen. Maar ik geef niet alleen informatie; ik geef ook adviezen rond gezonde voeding en voedingssupplementen, en rond leefstijl, zoals de balans tussen inspanning en ontspanning.’
Kleine aanpassingen
‘Mijn ervaring is dat er nog te weinig onder vrouwen gesproken wordt over de overgang. Met meer kennis hierover en aanpassingen rond bijvoorbeeld leefstijl kun je klachten aanpakken en een neerwaartse spiraal ombuigen. In gemiddeld één tot drie consulten kan ik de cliënt helpen om een oplossing te vinden voor de klachten.’
Met wat kleine aanpassingen kun je klachten aanpakken
In gesprek
Mirelle besluit: ‘Tegen werkende vrouwen zou ik willen zeggen: ga het gesprek aan met je leidinggevende, zodra je klachten krijgt van de overgang die je functioneren beïnvloeden. Geef aan waar je mee zit, verken mogelijke oplossingen en maak jezelf weerbaar. Wanneer jullie in gesprek gaan over mogelijke aanpassingen op het werk, bijvoorbeeld rond roosters of taken, bevorder je je balans en voorkom je uitval.’
Over de specialist
Mirelle Eekhoudt heeft ruim 20 jaar ervaring als oncologieverpleegkundige, en zet haar kennis nu in om vrouwen met overgangsklachten te helpen. Dat doet ze op verschillende locaties in onder andere Rotterdam, Schiedam en Spijkenisse.
Mirelle is aangesloten bij de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC). Daardoor worden consulten vrijwel altijd (deels) vergoed door de zorgverzekeraar uit het aanvullende pakket.
-
Er zijn vrouwen die op een andere leeftijd hormonale overgangsklachten ervaren en dus vervroegd in de overgang komen.
-
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen?
-
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Je zit net middenin een belangrijke vergadering als je hitte voelt opkruipen vanuit je borst. Al snel verspreidt de warmte zich via je nek naar je hoofd en je voelt dat je begint te zweten. Je probeert ongezien je hoofd te deppen, maar wat heeft het voor zin?
-
Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. Gemiddeld op de leeftijd van 50 jaar dient de overgang zich aan, hoewel dat ook ruim eerder óf veel later het geval kan zijn.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
In de jaren voor en na de laatste menstruatie bij vrouwen zoekt je lichaam door de veranderende hormoonhuishouding naar een nieuw evenwicht. In deze periode krijg je op een gegeven moment je laatste menstruatie, oftewel: je hebt te maken met de overgang.
-
Als je het niet hebt meegemaakt, weet je niet hoe het is: de overgang. Daarbij komt nog eens dat het voor de ene vrouw heel anders is dan voor de andere. Misschien heb jij wel die bekende opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat je helemaal rood bent aangelopen.