Ga goed voorbereid de overgang in
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen? Dan sta je niet alleen. Een groot deel van de vrouwen heeft last van de overgang.
Juist in deze periode is het belangrijk om aan je gezondheid te werken; niet alleen omdat een gezonde leefstijl de klachten van de overgang aanzienlijk kan verminderen, maar ook omdat de overgang gezondheidsrisico’s met zich meebrengt waar je rekening mee moet houden. Je wilt immers een beetje gezond oud worden en goed kunnen blijven functioneren.
Informatie en advies
Désirée Eikelenboom-Schmidt en Esther Geel-Ockhuysen zijn verpleegkundig overgangsconsulenten en geven informatie, advies en begeleiding aan vrouwen voor, tijdens en na de overgang. Désirée: ‘Het is belangrijk dat vrouwen over hun klachten durven te praten, want de overgang is een behoorlijk lange periode, en dan zou het jammer zijn als je jarenlang onnodig met klachten blijft rondlopen.’
Esther vult aan: ‘Als je klachten hebt, inventariseren we die tijdens een consult en bespreken we wat eraan gedaan kan worden. De basis van ons advies ligt in voedings- en leefstijladviezen, en eventueel adviezen rond het gebruik van voedingssupplementen en specifieke hormoonsuppletie. We nemen ruim de tijd voor een consult, en meestal zijn er maar één of twee consulten nodig. We bespreken met iedere vrouw een voor haar passende oplossing.’
Weet wat er gebeurt
Het is natuurlijk nog beter om te voorkomen dat je tijdens de overgang klachten krijgt. Désiréé: ‘Het liefst zien we daarom dat vrouwen zich al vóór de overgang inlezen in dit onderwerp, zodat ze erop kunnen anticiperen en een hoop klachten vóór kunnen zijn. Weet wat er gebeurt met je lijf!’
Weet wat er gebeurt met je lijf
Laagdrempelig
Het maken van een afspraak is heel laagdrempelig, want er is geen verwijzing nodig. Désirée: ‘De kosten van een consult kun je zien als een goede investering in jezelf; dus twijfel je nog om een afspraak te maken, dan zou ik zeggen: ‘gewoon doen!’’
Over Désirée en Esther
Désirée is sinds 1984 verpleegkundige; eerst op de verloskunde-gynaecologieafdeling en nu op de afdeling gynaecologie / urologie van een ziekenhuis. Inmiddels is ze ook verpleegkundig overgangsconsulente.
Esther werkt al meer dan 30 jaar op de afdeling verloskunde van een ziekenhuis. Sinds 2020 is ze tevens gediplomeerd verpleegkundig overgangsconsulent.
Beiden zijn aangesloten bij de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC). Daardoor worden consulten mogelijk vergoed door de zorgverzekeraar uit het aanvullende pakket.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met praktijk Oog voor Overgang en Fempathie.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Er kunnen allerlei momenten in het leven zijn waarop je gevoelsmatig op een kruispunt staat. Een moment waarop je niet weet of wat je doet nog wel het juiste is. Ga je door, of gooi je het roer om?
-
Er zijn vrouwen die op een andere leeftijd hormonale overgangsklachten ervaren en dus vervroegd in de overgang komen.
-
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken.
-
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Je zit net middenin een belangrijke vergadering als je hitte voelt opkruipen vanuit je borst. Al snel verspreidt de warmte zich via je nek naar je hoofd en je voelt dat je begint te zweten. Je probeert ongezien je hoofd te deppen, maar wat heeft het voor zin?
-
Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. Gemiddeld op de leeftijd van 50 jaar dient de overgang zich aan, hoewel dat ook ruim eerder óf veel later het geval kan zijn.